2010-08-27 07:30

2015-01-16 17:21

Valstafetten: Bengt Berg (V)

VALSTAFETTEN

I dagens avsnitt av Valstafetten svarar Bengt Berg (V), etta på Vänsterpartiets värmländska riksdagslista, på en fråga om skolan från Nina Larsson (FP).
Han skickar dessutom en fråga om verklighetens folk vidare till Dan Kihlström (KD).

Vad händer med betyg i mellanstadiet, nationella prov och läxläsning om Lars Ohly blir skolminister?

– Jag vill svara med ett citat från Hans-Åke Scherp, docent i pedagogik. ”Djupkunskaper gynnas om barnens inre motivation, deras nyfikenhet och vilja att lära betonas, och ytkunskaper om betoningen ligger på att läsa för att klara proven”, skriver han i en debattartikel i VF. Det är jag övertygad om att också Lars Ohly skulle gå med på.

Men tycker du att betygen i grundskolan bör slopas?

– Nej, att de ska finnas kvar på högstadiet finns det rödgrön enighet om. Men att bara ha betyg och bestraffningar som huvudargument för att skapa en bra undervisning, det duger inte. Och när det gäller läxläsning tycker vi att så mycket som möjligt av skolarbetet ska göras i skolan, eftersom inte alla barn har en bra hemmiljö med föräldrar som kan hjälpa dem med läxorna. Och när barnen har tillbringat en arbetsdag i skolan kan det vara skönt för dem att vara lediga.

Vilken fråga vill du ställa och till vem?

– Jag kan ställa den till Dan Kihlström (KD). Göran Hägglund har ju pratat mycket om verklighetens folk. Då undrar jag, hur ser verklighetens folk ut i Värmland? Vad kvalificerar dem för att tillhöra den exklusiva skaran?

Vad händer med betyg i mellanstadiet, nationella prov och läxläsning om Lars Ohly blir skolminister?

– Jag vill svara med ett citat från Hans-Åke Scherp, docent i pedagogik. ”Djupkunskaper gynnas om barnens inre motivation, deras nyfikenhet och vilja att lära betonas, och ytkunskaper om betoningen ligger på att läsa för att klara proven”, skriver han i en debattartikel i VF. Det är jag övertygad om att också Lars Ohly skulle gå med på.

Men tycker du att betygen i grundskolan bör slopas?

– Nej, att de ska finnas kvar på högstadiet finns det rödgrön enighet om. Men att bara ha betyg och bestraffningar som huvudargument för att skapa en bra undervisning, det duger inte. Och när det gäller läxläsning tycker vi att så mycket som möjligt av skolarbetet ska göras i skolan, eftersom inte alla barn har en bra hemmiljö med föräldrar som kan hjälpa dem med läxorna. Och när barnen har tillbringat en arbetsdag i skolan kan det vara skönt för dem att vara lediga.

Vilken fråga vill du ställa och till vem?

– Jag kan ställa den till Dan Kihlström (KD). Göran Hägglund har ju pratat mycket om verklighetens folk. Då undrar jag, hur ser verklighetens folk ut i Värmland? Vad kvalificerar dem för att tillhöra den exklusiva skaran?

  • Magnus Hermansson