2015-06-13 17:11

2015-06-13 17:11

"Starlet"-Sofia får rubriker

PRINSBRÖLLOPET

Ord som "sagobröllop" och "glamourmodell" duggar tätt i artiklar världen över, även om intresset för Carl Philips högtidsstund är klart mindre än för syskonens. Många redaktörer väljer att lyfta fram Sofia Hellqvists bakgrund som reality-tv-stjärna och vågad modell.

Brittiska BBC skriver att "hennes tatueringar och navelpiercing" har fått ögonbryn att höjas och tyska Die Welt skojar om att "kungsboan som slingrade sig runt hennes solariebruna, oljeindränkta överkropp" var det enda som skänkte kunglig glans när hon var på omslaget till herrmagasinet Slitz.

Kyligt i The Guardian

Det finns också mer seriösa anslag. Brittiska The Guardian fokuserar på att bröllopet hålls samtidigt som stödet för kungahuset är rekordlågt och skriver:

"I ett jämlikt land där multikulturalism hyllas och ateism är norm tycks denna vita, patriarkala, protestantiska och icke-valda institution på samhällets absoluta höjd stå för allt som Sverige med eftertryck vänt ryggen åt".

Men det är inte bara snaskiga eller kritiska detaljer om Sofia Hellqvist som lyfts fram. Flera tidningar runt världen beskriver henne som en kvinna av folket som ägnar sig åt välgörenhetsarbete och som är beredd att göra gott i egenskap av prinsessa. The Sydney Morning Herald skriver förtjust att den blivande prinsessan är "känd för sitt smittande leende och lättsamma sätt".

Sofia – ambassadör för älvdalskan?

En mer udda växel drog The Guardian för några veckor sedan när de lyfte fram "skandinaviska professorer i arkaiska germanska språk" som parets fans. I ett långt reportage redovisas hur den nästan utdöda älvdalskan nu kan få ett uppsving, givet Sofias uppväxtort.

I jämförelse med systrarnas bröllop är intresset för Carl Philips högtidsstund blygsamt. UD:s presstjänst säger till NTB att det i dag är cirka 250 journalister ackrediterade. På Madeleines bröllop var det 450 och när Victoria fick sin Daniel var flera tusen tillresta journalister på plats.

 

Brittiska BBC skriver att "hennes tatueringar och navelpiercing" har fått ögonbryn att höjas och tyska Die Welt skojar om att "kungsboan som slingrade sig runt hennes solariebruna, oljeindränkta överkropp" var det enda som skänkte kunglig glans när hon var på omslaget till herrmagasinet Slitz.

Kyligt i The Guardian

Det finns också mer seriösa anslag. Brittiska The Guardian fokuserar på att bröllopet hålls samtidigt som stödet för kungahuset är rekordlågt och skriver:

"I ett jämlikt land där multikulturalism hyllas och ateism är norm tycks denna vita, patriarkala, protestantiska och icke-valda institution på samhällets absoluta höjd stå för allt som Sverige med eftertryck vänt ryggen åt".

Men det är inte bara snaskiga eller kritiska detaljer om Sofia Hellqvist som lyfts fram. Flera tidningar runt världen beskriver henne som en kvinna av folket som ägnar sig åt välgörenhetsarbete och som är beredd att göra gott i egenskap av prinsessa. The Sydney Morning Herald skriver förtjust att den blivande prinsessan är "känd för sitt smittande leende och lättsamma sätt".

Sofia – ambassadör för älvdalskan?

En mer udda växel drog The Guardian för några veckor sedan när de lyfte fram "skandinaviska professorer i arkaiska germanska språk" som parets fans. I ett långt reportage redovisas hur den nästan utdöda älvdalskan nu kan få ett uppsving, givet Sofias uppväxtort.

I jämförelse med systrarnas bröllop är intresset för Carl Philips högtidsstund blygsamt. UD:s presstjänst säger till NTB att det i dag är cirka 250 journalister ackrediterade. På Madeleines bröllop var det 450 och när Victoria fick sin Daniel var flera tusen tillresta journalister på plats.