2015-06-13 16:08

2015-06-13 16:08

Gästerna strömmar in till Slottet

PRINSBRÖLLOPET

Efter månader av förberedelser är det dags, och de första gästerna har börjat strömma in till Slottet. I dag säger de ja till varandra, prins Carl Philip och Sofia Hellqvist.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia anlände till Slottet i bil strax före klockan 15. Övriga gäster har också börjat strömma till.

Till bröllopet kommer förstås en rad kungligheter. Några av dem är Norges kronprinspar Haakon och Mette-Marit, Englands prins Edward och hans Sophie, Danmarks drottning Margarethe och den japanska prinsessan Takamado.

Statsminister Stefan Löfven och riksdagens talman Urban Ahlin är också inbjuda, liksom en lång rad av hovets anställda – som maskinförare, lokalvårdare, kammarjungfrur och hovdamer.

Elisabeth Tarras-Wahlberg, hovmarskalk och mångårig medarbetare vid hovet, är på plats på röda mattan. Hon berättar att hon ser fram emot bröllopet och trivs med att vara där som gäst.

Säkerhetsarrangemangen kring bröllopet är rigorösa. Ett stort antal poliser är i tjänst i centrala Stockholm. Även de journalister som bevakar bröllopet på plats på slottet får genomgå säkerhetskontroller, där specialtränade hundar söker igenom all fotoutrustning.

Trångt på Slottsbacken

Runt 80 fotografer och reportrar från dagens stora bröllopsmedieuppbåd väntar på prinsparets gäster på Slottets inre borggård.

Utanför, på Slottsbacken, är det trångt. Med tanke på den fina sommardagen har många tagit tillfället i akt för att på plats försöka få en glimt av de kungliga. Polisen i Stockholm räknar med att framkomligheten i trafiken begränsas kraftigt under dagen. Från klockan 16 kommer ingen obehörig trafik tillåtas längs kortegevägen.

Han är sist ut i syskonskaran med att gifta sig, prins Carl Philip. Lillasyster Madeleine hann före, då hon för ganska precis två år sedan blev Christopher O'Neills hustru. Nu som då sker vigseln i Slottskyrkan och det kommer att bli trångt i bänkraderna då alla familjemedlemmar, inbjudna vänner, politiker, diplomater och andra tagit plats till klockan 16.30.

Strax före klockan halvsex ska de nygifta sätta sig i en öppen vagn, en paradkalesch, som dras av fyra hästar från Hovstallet. Hela följet, med ridande poliser, ryttare från Livgardet och hovstallets ryttare travar sakta i 2,7 kilometer genom centrala staden och väntas åter till Slottet en knapp halvtimme senare.

Middag i Vita havet

Vid Logården tas brudparet emot av gästerna och sedan väntar middag i Vita havet och dans i Karl XI:s galleri.

Redan i går kväll var många av bröllopsgästerna med på förfesten på Skeppsholmen. Och risken är väl stor att åtminstone kronprinsessan Victoria och prins Daniel är lite trötta i dag då de var bland de sista att lämna kalaset strax efter halvfyra i morse, enligt aftonbladet.se.

Dessförinnan hade de 270 gästerna fått avnjuta en förrätt på rökt hälleflundra med fryst chèvrekräm, fyllda pärlhönsbröst till huvudrätt och bruschetta med jordgubbar, basilika och vit choklad till dessert.

För underhållningen stod bland andra Danny Saucedo och Larz-Kristerz från Sofia Hellqvists Älvdalen. De senare ska ha hållit ett framträdande som enligt Aftonbladet var så känslosamt att den blivande prinsessan föll i tårar.

Prins Carl Philip fick sin speciella stund då systrarna Victoria och Madeleine höll tal till brudparet med mycket spexande som fick gästerna att jubla och applådera, skriver Expressen.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia anlände till Slottet i bil strax före klockan 15. Övriga gäster har också börjat strömma till.

Till bröllopet kommer förstås en rad kungligheter. Några av dem är Norges kronprinspar Haakon och Mette-Marit, Englands prins Edward och hans Sophie, Danmarks drottning Margarethe och den japanska prinsessan Takamado.

Statsminister Stefan Löfven och riksdagens talman Urban Ahlin är också inbjuda, liksom en lång rad av hovets anställda – som maskinförare, lokalvårdare, kammarjungfrur och hovdamer.

Elisabeth Tarras-Wahlberg, hovmarskalk och mångårig medarbetare vid hovet, är på plats på röda mattan. Hon berättar att hon ser fram emot bröllopet och trivs med att vara där som gäst.

Säkerhetsarrangemangen kring bröllopet är rigorösa. Ett stort antal poliser är i tjänst i centrala Stockholm. Även de journalister som bevakar bröllopet på plats på slottet får genomgå säkerhetskontroller, där specialtränade hundar söker igenom all fotoutrustning.

Trångt på Slottsbacken

Runt 80 fotografer och reportrar från dagens stora bröllopsmedieuppbåd väntar på prinsparets gäster på Slottets inre borggård.

Utanför, på Slottsbacken, är det trångt. Med tanke på den fina sommardagen har många tagit tillfället i akt för att på plats försöka få en glimt av de kungliga. Polisen i Stockholm räknar med att framkomligheten i trafiken begränsas kraftigt under dagen. Från klockan 16 kommer ingen obehörig trafik tillåtas längs kortegevägen.

Han är sist ut i syskonskaran med att gifta sig, prins Carl Philip. Lillasyster Madeleine hann före, då hon för ganska precis två år sedan blev Christopher O'Neills hustru. Nu som då sker vigseln i Slottskyrkan och det kommer att bli trångt i bänkraderna då alla familjemedlemmar, inbjudna vänner, politiker, diplomater och andra tagit plats till klockan 16.30.

Strax före klockan halvsex ska de nygifta sätta sig i en öppen vagn, en paradkalesch, som dras av fyra hästar från Hovstallet. Hela följet, med ridande poliser, ryttare från Livgardet och hovstallets ryttare travar sakta i 2,7 kilometer genom centrala staden och väntas åter till Slottet en knapp halvtimme senare.

Middag i Vita havet

Vid Logården tas brudparet emot av gästerna och sedan väntar middag i Vita havet och dans i Karl XI:s galleri.

Redan i går kväll var många av bröllopsgästerna med på förfesten på Skeppsholmen. Och risken är väl stor att åtminstone kronprinsessan Victoria och prins Daniel är lite trötta i dag då de var bland de sista att lämna kalaset strax efter halvfyra i morse, enligt aftonbladet.se.

Dessförinnan hade de 270 gästerna fått avnjuta en förrätt på rökt hälleflundra med fryst chèvrekräm, fyllda pärlhönsbröst till huvudrätt och bruschetta med jordgubbar, basilika och vit choklad till dessert.

För underhållningen stod bland andra Danny Saucedo och Larz-Kristerz från Sofia Hellqvists Älvdalen. De senare ska ha hållit ett framträdande som enligt Aftonbladet var så känslosamt att den blivande prinsessan föll i tårar.

Prins Carl Philip fick sin speciella stund då systrarna Victoria och Madeleine höll tal till brudparet med mycket spexande som fick gästerna att jubla och applådera, skriver Expressen.

  • TT

Kortegen

Kortegevägen genom Stockholm är 2,7 kilometer lång.

Kortegen är planerad att starta vid 17.25 och beräknas pågå i 25 minuter. Polisens avspärrningar runt kortegevägen gäller från klockan 16 fram till senast 19.

Prinsparet kommer att färdas i paradkalesch tre, samma vagn som bland annat kronprinsessparet och prinsessparet färdades i vid sina respektive bröllop.

Kaleschen är tillverkad i Stockholm omkring sekelskiftet 1900 och har använts vid i stort sett samtliga bröllop inom kungafamiljen i Stockholm.