2015-06-13 06:00

2015-06-13 06:00

Folkdräkten är biljetten till bröllopet

PRINSBRÖLLOP: Ett ärofyllt uppdrag att visa folkdräkter från Värmland

Alla står inte på gästlistan men kommer vara på bröllopet ändå. En av dem är Britta Forsberg från Nolby gård utanför Kil som tillsammans med nio värmlänningar till välkomnar prinsparet och middagsgästerna i folkdräkt.

– Jag blev uppringd av Karl-Johan Adolfsson, vän till mina föräldrar, som undrade om jag ville med på ett bröllop på lördag – i folkdräkt. Först förstod jag inte alls vad han menade men sen föll polletten ner.

Det visade sig att Eskil Johansson, ordförande i Värmlands hembygdsförbund, fått en förfrågan från prins Carl Philip själv om det var möjligt för tio värmlänningar att medverka vid bröllopet i sina sockendräkter. En fråga som samrodnades av Karl-Johan Adolfsson.

– Jag sa ja på en gång. Det är en historisk upplevelse att vara med på och rent egoistiskt ett unikt tillfälle. Men rent principiellt är jag emot att man kan ärva ett sådant ämbete, så tankarna har varit lite dubbla. Men nu känns det bara roligt, säger Britta Forsberg.

Folkdräkten Britta bär kommer från Västra Ämtervik och är, än så länge, hennes mammas.

– Mamma, Annika Forsberg, bar dräkten på sitt bröllop med pappa 1979 och den syddes upp tre år tidigare. Tanken är att jag ska ärva den. Då har vi alla en varsin jag och mina två systrar. Enda meriten för att bli medbjuden på ett prinsbröllop är att jag har en värmländsk folkdräkt!

Tillsammans med de övriga nio, Karl-Johan Adolfsson, Ann-Katrin Järåsen, Lillemor Jansson Arnfeldt, Marita Tagesson, Helene Lundberg, Katarina Johannesson, Maja Strömner, Lillemor Hansell och Niklas Österberg, kommer hon att stå i folkdräkt efter vigseln när prinsparet och gästerna anländer till middagen.

– Det är vi och lika många från Dalarna och ett spelmanslag som kommer stå att välkomna dem. Det känns som vi är statister i någon annans skådespel men det ska bli spännande at se hur allt fungerar runt omkring, och att få se alla europeiska kungligheter på så nära håll.

– Jag blev uppringd av Karl-Johan Adolfsson, vän till mina föräldrar, som undrade om jag ville med på ett bröllop på lördag – i folkdräkt. Först förstod jag inte alls vad han menade men sen föll polletten ner.

Det visade sig att Eskil Johansson, ordförande i Värmlands hembygdsförbund, fått en förfrågan från prins Carl Philip själv om det var möjligt för tio värmlänningar att medverka vid bröllopet i sina sockendräkter. En fråga som samrodnades av Karl-Johan Adolfsson.

– Jag sa ja på en gång. Det är en historisk upplevelse att vara med på och rent egoistiskt ett unikt tillfälle. Men rent principiellt är jag emot att man kan ärva ett sådant ämbete, så tankarna har varit lite dubbla. Men nu känns det bara roligt, säger Britta Forsberg.

Folkdräkten Britta bär kommer från Västra Ämtervik och är, än så länge, hennes mammas.

– Mamma, Annika Forsberg, bar dräkten på sitt bröllop med pappa 1979 och den syddes upp tre år tidigare. Tanken är att jag ska ärva den. Då har vi alla en varsin jag och mina två systrar. Enda meriten för att bli medbjuden på ett prinsbröllop är att jag har en värmländsk folkdräkt!

Tillsammans med de övriga nio, Karl-Johan Adolfsson, Ann-Katrin Järåsen, Lillemor Jansson Arnfeldt, Marita Tagesson, Helene Lundberg, Katarina Johannesson, Maja Strömner, Lillemor Hansell och Niklas Österberg, kommer hon att stå i folkdräkt efter vigseln när prinsparet och gästerna anländer till middagen.

– Det är vi och lika många från Dalarna och ett spelmanslag som kommer stå att välkomna dem. Det känns som vi är statister i någon annans skådespel men det ska bli spännande at se hur allt fungerar runt omkring, och att få se alla europeiska kungligheter på så nära håll.