2016-06-22 06:00

2016-06-22 06:00

"Vi förstår att anhöriga lider"

ÖSTERGÖTLAND: Polisen bakom breven till avlidnas anhöriga ber om ursäkt

Gärningsmannen bakom dubbelmordet i Linköping 2004 kan ha begått självmord. I jakten på mördaren dna-topsas dödas anhöriga.
– Det blev väldigt fel när vi tog in listor på unga män som har tagit livet av sig, säger kommissarie Pär-Åke Ekholm.

Utredningen om dubbelmordet i Linköping 2004 är landets största, näst Palmeutredningen. Cirka 5 000 unga män har dna-testats, utan träff.

En av teorierna är att gärningsmannen är död eftersom hans dna inte har dykt upp i något brottsregister.

– Eftersom vi tror att mannen var i psykisk obalans har vi beslutat oss för att ta in listor på unga män mellan 15 och 30 år som har tagit livet av sig mellan 2004 och 2011. I första hand dna-topsas mammorna, säger Pär-Åke Ekholm, kommissarie inom grova brott i Östergötland.

”Haft ont i magen”

Kommissarie Ekholm författade själv breven som Lisbeth Rådström och ett tjugotal andra personer i Värmland och Örebro fick i våras. I hälften av fallen visade det sig att de anhörigas söner hade dött av andra orsaker än självmord.

– Från de drabbade anhöriga har vi fått veta hur fruktansvärt det här har drabbat dem. Vi har haft ont i magen ända sedan det hände. Vi förstår att anhöriga lider ännu mer, säger Pär-Åke Ekholm ångerfullt.

Han vet att det har gjorts en JO-anmälan.

– Vi har orsakat en hel del skada och får vara beredda på att fler anmäler. De som har hört av sig om att deras pojkar har gått bort av andra orsaker än självmord har vi sagt att de inte får något besök av oss.

Varför gick det snett?

– Jag kan inte svara på var den felaktiga uppgiften uppstod. Ursprungligen fick vi listorna från vår rättsläkarstation i Linköping, men sedan har alla fallen komprimerats till självmord. Problemet är att det handlar om gamla fall utanför vårt eget län, säger Pär-Åke Ekholm.

Polisen har lärt av misstaget.

– Hade vi misstrott listorna hade vi begärt in handlingarna i varje fall. När vi nu ska dna-topsa fler anhöriga är vi noggrannare.

Utredningen om dubbelmordet i Linköping 2004 är landets största, näst Palmeutredningen. Cirka 5 000 unga män har dna-testats, utan träff.

En av teorierna är att gärningsmannen är död eftersom hans dna inte har dykt upp i något brottsregister.

– Eftersom vi tror att mannen var i psykisk obalans har vi beslutat oss för att ta in listor på unga män mellan 15 och 30 år som har tagit livet av sig mellan 2004 och 2011. I första hand dna-topsas mammorna, säger Pär-Åke Ekholm, kommissarie inom grova brott i Östergötland.

”Haft ont i magen”

Kommissarie Ekholm författade själv breven som Lisbeth Rådström och ett tjugotal andra personer i Värmland och Örebro fick i våras. I hälften av fallen visade det sig att de anhörigas söner hade dött av andra orsaker än självmord.

– Från de drabbade anhöriga har vi fått veta hur fruktansvärt det här har drabbat dem. Vi har haft ont i magen ända sedan det hände. Vi förstår att anhöriga lider ännu mer, säger Pär-Åke Ekholm ångerfullt.

Han vet att det har gjorts en JO-anmälan.

– Vi har orsakat en hel del skada och får vara beredda på att fler anmäler. De som har hört av sig om att deras pojkar har gått bort av andra orsaker än självmord har vi sagt att de inte får något besök av oss.

Varför gick det snett?

– Jag kan inte svara på var den felaktiga uppgiften uppstod. Ursprungligen fick vi listorna från vår rättsläkarstation i Linköping, men sedan har alla fallen komprimerats till självmord. Problemet är att det handlar om gamla fall utanför vårt eget län, säger Pär-Åke Ekholm.

Polisen har lärt av misstaget.

– Hade vi misstrott listorna hade vi begärt in handlingarna i varje fall. När vi nu ska dna-topsa fler anhöriga är vi noggrannare.

Dubbelmordet

Vid det olösta dubbelmordet i Linköping 2004 knivhöggs en åttaårig pojke och en medelålders kvinna till döds på öppen gata. Polisen fann gärningsmannens mordvapen och har hans fingeravtryck och dna.