2016-06-14 09:18

2016-06-14 09:24

Avslöjar sanningen bakom flygplansmyterna

SVERIGE/VÄRLDEN

Det finns många myter kring flygresande. Nu har flygbolaget KLM med hjälp av flygvärdinnorna tagit redan på sanningen bland de vanligaste.

I ett pressmeddelande listar KLM här sju myter och ger svar på om det verkligen är sanna eller falska.

 • Flygplansdörren kan öppnas under flygresan.

Falskt ­– kabindörrarna kan bara öppnas om trycket inne i flygplanet är lika högt som trycket utanför. Detta är inte fallet när planet är uppe i luften eftersom lufttrycket på hög höjd ligger på en farligt låg nivå, och därför ökas lufttrycket i kabinen på artificiell väg. Skillnaden i lufttryck leder alltså till att dörrarna inte kan öppnas – inte ens om flygplanets starkaste passagerare skulle göra ett försök.

 • Du blir snabbare full om du dricker på flygresan.

Sant och falskt – alkoholhalten i kroppen blir inte högre för att du dricker på planet. Däremot kan du snabbare känna dig berusad eftersom kabintrycket är lägre än på marken och luften ombord på planet är torrare, vilket är en anledning till att dricka extra mycket vatten under flygresan. Om du dricker alkohol på planet är alltså risken för att bli uttorkad större, och därför rekommenderar vi dig att dricka varannan vatten – även uppe i luften.

 • Kabinpersonalen har rätt att arrestera passagerare.

Sant – kabinpersonalen har rätt att arrestera passagerare på begäran av kaptenen, om passageraren anses vara ett hot mot flygsäkerheten. Kaptenen måste fokusera på flygningen och kan därför inte genomföra gripandet, men när planet har landat är det kaptenen som har det formella ansvaret att meddela gripandet till polisen. Flygplanen är utrustade med handbojor ifall någon behöver gripas under flygresan.

 • Du kan sugas in i flygplanstoaletten.

Falskt – även om det inte känns helt otroligt med det höga ljudet som dyker upp när du trycker på spolknappen. Flygplanstoaletter har ett stängt vakuumsystem nära avfallstanken som suger ner allt som ligger ovanför hålet i tanken. Däremot är det ingen risk att passagerare sugs med eftersom toaletten är designad för att inte skapa något vakuum mellan toaletten och sitsen – vilket skulle kunna ha otäcka konsekvenser om någon får för sig att spola samtidigt som den sitter på toaletten…

 • Åska och blixtar ökar risken för en flygplanskrasch.

Falskt – åskoväder ökar inte risken för flygolyckor. Däremot undviker vi gärna att lyfta när blixtar haglar eftersom stormar och den medföljande turbulensen kan vara väldigt obehaglig för passagerarna. Om en blixt slår ner i planet kan det skada delar av flygsystemet, men inte i en så stor omfattning att flygsäkerheten påverkas.

 • De som föds på ett flygplan flyger gratis resten av livet.

Falskt – tyvärr måste vi göra dig besviken på denna punkt. Det finns ett fåtal flygbolag som har gett gratis flygresor resten av livet till bebisar som föds på planet, men det är extremt ovanligt att det sker.

 • Det finns ingen rad 13 ombord på flygplanet.

Sant – på KLM:s flygplan får du leta förgäves om du vill sitta på rad 13. Eftersom talet 13 är ett otursnummer i många länder har vi på KLM valt att hoppa över denna rad. Ingen resenär ska behöva känna sig otursam på en KLM-flygning!

I ett pressmeddelande listar KLM här sju myter och ger svar på om det verkligen är sanna eller falska.

 • Flygplansdörren kan öppnas under flygresan.

Falskt ­– kabindörrarna kan bara öppnas om trycket inne i flygplanet är lika högt som trycket utanför. Detta är inte fallet när planet är uppe i luften eftersom lufttrycket på hög höjd ligger på en farligt låg nivå, och därför ökas lufttrycket i kabinen på artificiell väg. Skillnaden i lufttryck leder alltså till att dörrarna inte kan öppnas – inte ens om flygplanets starkaste passagerare skulle göra ett försök.

 • Du blir snabbare full om du dricker på flygresan.

Sant och falskt – alkoholhalten i kroppen blir inte högre för att du dricker på planet. Däremot kan du snabbare känna dig berusad eftersom kabintrycket är lägre än på marken och luften ombord på planet är torrare, vilket är en anledning till att dricka extra mycket vatten under flygresan. Om du dricker alkohol på planet är alltså risken för att bli uttorkad större, och därför rekommenderar vi dig att dricka varannan vatten – även uppe i luften.

 • Kabinpersonalen har rätt att arrestera passagerare.

Sant – kabinpersonalen har rätt att arrestera passagerare på begäran av kaptenen, om passageraren anses vara ett hot mot flygsäkerheten. Kaptenen måste fokusera på flygningen och kan därför inte genomföra gripandet, men när planet har landat är det kaptenen som har det formella ansvaret att meddela gripandet till polisen. Flygplanen är utrustade med handbojor ifall någon behöver gripas under flygresan.

 • Du kan sugas in i flygplanstoaletten.

Falskt – även om det inte känns helt otroligt med det höga ljudet som dyker upp när du trycker på spolknappen. Flygplanstoaletter har ett stängt vakuumsystem nära avfallstanken som suger ner allt som ligger ovanför hålet i tanken. Däremot är det ingen risk att passagerare sugs med eftersom toaletten är designad för att inte skapa något vakuum mellan toaletten och sitsen – vilket skulle kunna ha otäcka konsekvenser om någon får för sig att spola samtidigt som den sitter på toaletten…

 • Åska och blixtar ökar risken för en flygplanskrasch.

Falskt – åskoväder ökar inte risken för flygolyckor. Däremot undviker vi gärna att lyfta när blixtar haglar eftersom stormar och den medföljande turbulensen kan vara väldigt obehaglig för passagerarna. Om en blixt slår ner i planet kan det skada delar av flygsystemet, men inte i en så stor omfattning att flygsäkerheten påverkas.

 • De som föds på ett flygplan flyger gratis resten av livet.

Falskt – tyvärr måste vi göra dig besviken på denna punkt. Det finns ett fåtal flygbolag som har gett gratis flygresor resten av livet till bebisar som föds på planet, men det är extremt ovanligt att det sker.

 • Det finns ingen rad 13 ombord på flygplanet.

Sant – på KLM:s flygplan får du leta förgäves om du vill sitta på rad 13. Eftersom talet 13 är ett otursnummer i många länder har vi på KLM valt att hoppa över denna rad. Ingen resenär ska behöva känna sig otursam på en KLM-flygning!