2016-05-12 13:21

2016-05-12 13:21

Pollensäsongen blir allt längre

SVERIGE

Klimatförändringar har gjort den ofta plågsamma pollensäsongen längre.
– Om man är allergisk mot flera pollenarter kan man utsättas för en väldigt lång säsong, säger Mare Löhmus Sundström, forskare i miljömedicin, till TT.

Enligt en ny forskarrapport som baseras på 40-årig data från Naturhistoriska riksmuseet kan pollensäsongen ha blivit över en månad längre. Exempelvis börjar gråbo och gräs tidigare och slutar senare, skriver Dagens Nyheter.

– Det mest troliga är att det är klimatförändringen som påverkat detta. Växter reagerar väldigt snabbt på sin omgivning, säger huvudförfattare Mare Löhmus Sundström, forskare vid Karolinska institutet och handläggare vid centrum för arbets- och miljömedicin på Stockholms läns landsting, till TT.

Forskningen baseras endas för Stockholmsregionen, men Löhmus Sundström tror att förändringen gäller hela landet.

– Det kan skilja sig lite åt beroende på var man är, men förändringar är det säkert överallt.

Vårdguiden upplever att trycket på deras telefonlinjer varit högt, med många personer som söker hjälp för sina allergiska besvär.

– Vi ser i statistiken att besvären med allergiska symtom ökar från vecka 17. Under 2014 hade vi en topp vecka 17 och nu är vi på väg mot samma siffror, säger Kenneth Nolkrantz, medicinsk sakkunnig på 1177 Vårdguiden, till DN.

Enligt en ny forskarrapport som baseras på 40-årig data från Naturhistoriska riksmuseet kan pollensäsongen ha blivit över en månad längre. Exempelvis börjar gråbo och gräs tidigare och slutar senare, skriver Dagens Nyheter.

– Det mest troliga är att det är klimatförändringen som påverkat detta. Växter reagerar väldigt snabbt på sin omgivning, säger huvudförfattare Mare Löhmus Sundström, forskare vid Karolinska institutet och handläggare vid centrum för arbets- och miljömedicin på Stockholms läns landsting, till TT.

Forskningen baseras endas för Stockholmsregionen, men Löhmus Sundström tror att förändringen gäller hela landet.

– Det kan skilja sig lite åt beroende på var man är, men förändringar är det säkert överallt.

Vårdguiden upplever att trycket på deras telefonlinjer varit högt, med många personer som söker hjälp för sina allergiska besvär.

– Vi ser i statistiken att besvären med allergiska symtom ökar från vecka 17. Under 2014 hade vi en topp vecka 17 och nu är vi på väg mot samma siffror, säger Kenneth Nolkrantz, medicinsk sakkunnig på 1177 Vårdguiden, till DN.