2015-11-23 13:57

2015-11-23 14:36

– Det liknar inte en stad i fredstid

BRYSSEL/HAMMARÖ: Charlie Weimers i Bryssel

Bryssel behåller sin högsta terrorberedskap.
– Det liknar inte en stad i fredstid utan en stad som förbereder sig för det värsta, säger Charlie Weimers.

Värmlänningen Charlie Weimers är kristdemokraternas stabschef i Europaparlamentet. Hans arbetsplats är den europeiska unionens hjärta, i ett Bryssel där terrorhotet är så akut att skolor och tunnelbanan stängts.

– När jag kom till jobbet genomsöktes bilen med detektorer och visuellt, och vi fick gå igenom kontroller som på flygplatser, säger Charlie Weimers. Jag tycker det är bra att arbetsgivaren tar det på allvar. Europaparlamentet symboliserar hela Europa och är därmed ett tacksamt mål för dem som vill illa.

Beväpnad militär

Det märks överallt att Bryssel har högsta terrorberedskap, säger Charlie Weimers.

– Det kändes inte som Bryssel och Europa när det stod beväpnad militär utanför kyrkorna i går.

– Affärerna stänger allt eftersom. De började med de stora galleriorna men nu har andra butiker, restauranger och caféer i Bryssel också stängt. Jag och min familj planerade en tur till Ikea och en stor barnaffär i lördags men vi fick tänka om. Myndigheterna i Bryssel avråder från alla former av folksamlingar.

Charlie Weimers och hans hustru har en tvåårig dotter och väntar sitt andra barn i dagarna.

Hur påverkas familjen av terrorhotet?

– Det känns att det är på riktigt. När min hustru och vår dotter ska på sångstund för föräldrar och barn, där det brukar vara 15 föräldrar med småbarn, och även det måste ställas in då påverkar det vår vardag. Det påverkar allas vardag här. Men vad kan vi göra? Varför inte åka hem till Sverige? frågade någon. Ja visst, Hammarö är kanske säkrare än Bryssel men vi ska inte inbilla oss att Sverige är så säkert nu därför att den av SÄPO utpekade terroristen släppts.

Jihadismen frodades

– Bryssel och Belgien befinner sig i den här situationen därför att man inte brytt sig om radikaliseringen bland unga utan låtit jihadismen få frodas under ett antal år. Nu får man betala priset. Problemen löser vi inte med fler fritidsgårdar. När ungdomar radikaliseras teologiskt måste imamer och andra i deras närhet ta ansvar och föra dem teologiskt rätt, i Belgien och i Sverige.

Värmlänningen Charlie Weimers är kristdemokraternas stabschef i Europaparlamentet. Hans arbetsplats är den europeiska unionens hjärta, i ett Bryssel där terrorhotet är så akut att skolor och tunnelbanan stängts.

– När jag kom till jobbet genomsöktes bilen med detektorer och visuellt, och vi fick gå igenom kontroller som på flygplatser, säger Charlie Weimers. Jag tycker det är bra att arbetsgivaren tar det på allvar. Europaparlamentet symboliserar hela Europa och är därmed ett tacksamt mål för dem som vill illa.

Beväpnad militär

Det märks överallt att Bryssel har högsta terrorberedskap, säger Charlie Weimers.

– Det kändes inte som Bryssel och Europa när det stod beväpnad militär utanför kyrkorna i går.

– Affärerna stänger allt eftersom. De började med de stora galleriorna men nu har andra butiker, restauranger och caféer i Bryssel också stängt. Jag och min familj planerade en tur till Ikea och en stor barnaffär i lördags men vi fick tänka om. Myndigheterna i Bryssel avråder från alla former av folksamlingar.

Charlie Weimers och hans hustru har en tvåårig dotter och väntar sitt andra barn i dagarna.

Hur påverkas familjen av terrorhotet?

– Det känns att det är på riktigt. När min hustru och vår dotter ska på sångstund för föräldrar och barn, där det brukar vara 15 föräldrar med småbarn, och även det måste ställas in då påverkar det vår vardag. Det påverkar allas vardag här. Men vad kan vi göra? Varför inte åka hem till Sverige? frågade någon. Ja visst, Hammarö är kanske säkrare än Bryssel men vi ska inte inbilla oss att Sverige är så säkert nu därför att den av SÄPO utpekade terroristen släppts.

Jihadismen frodades

– Bryssel och Belgien befinner sig i den här situationen därför att man inte brytt sig om radikaliseringen bland unga utan låtit jihadismen få frodas under ett antal år. Nu får man betala priset. Problemen löser vi inte med fler fritidsgårdar. När ungdomar radikaliseras teologiskt måste imamer och andra i deras närhet ta ansvar och föra dem teologiskt rätt, i Belgien och i Sverige.