2015-11-22 10:58

2015-11-22 11:42

Terrormisstänkt släppt

SVERIGE

Den terrormisstänkte 22-åringen släpps och kommer inte att begäras häktad, enligt åklagarmyndigheten. Det skriver TT.

Mannen är inte längre misstänkt, enligt vice chefsåklagare Hans Ihrman.

"Utredningen fortsätter dock, eftersom det fortfarande finns anledning att anta att förberedelser till terroristbrott ägt rum. Fortsatta utredningsåtgärder kommer att genomföras i syfte att saken klaras upp och att någon kan lagföras för brottet", skriver myndigheten.

22-åringen greps i torsdags på ett asylboende i Boliden.

Åklagarmyndigheten hade fram till klockan 12 i dag söndag på sig att begära honom häktad, men har valt att släppa honom på fri fot.

Hans Brun är terrorforskare vid King's college i London:

– Jag vet inte om det här kommer att påverka hotbildsbedömningen, men jag har personligen svårt att se att den bedömningen är kopplad till en enskild person, säger han till TT.

"Hotnivån för Sverige ligger kvar oförändrad på en hög nivå. Bedömningen består av fler beståndsdelar än den konkreta information vi hade vid tillfället för nivåhöjningen. Nationellt centrum för terrorhotbedömning väger in skeenden och händelser i omvärlden som kan driva på eller minska avsikten eller förmågan att utföra attentat mot Sverige. Bedömningen sker kontinuerligt och kan komma att förändras", skriver Säpo.

– Jag räknar med att polisens arbete fortsätter och att man kommer att försöka utreda så snabbt och så effektivt, med syfte att hotbilden ska kunna sänkas. Det är inget självändamål att ha en hög hotbild, utan den måste vara förankrad på en korrekt bedömning. Ambitionen är att återställa lugn och ro i landet, säger Hans Brun.

Mannen är inte längre misstänkt, enligt vice chefsåklagare Hans Ihrman.

"Utredningen fortsätter dock, eftersom det fortfarande finns anledning att anta att förberedelser till terroristbrott ägt rum. Fortsatta utredningsåtgärder kommer att genomföras i syfte att saken klaras upp och att någon kan lagföras för brottet", skriver myndigheten.

22-åringen greps i torsdags på ett asylboende i Boliden.

Åklagarmyndigheten hade fram till klockan 12 i dag söndag på sig att begära honom häktad, men har valt att släppa honom på fri fot.

Hans Brun är terrorforskare vid King's college i London:

– Jag vet inte om det här kommer att påverka hotbildsbedömningen, men jag har personligen svårt att se att den bedömningen är kopplad till en enskild person, säger han till TT.

"Hotnivån för Sverige ligger kvar oförändrad på en hög nivå. Bedömningen består av fler beståndsdelar än den konkreta information vi hade vid tillfället för nivåhöjningen. Nationellt centrum för terrorhotbedömning väger in skeenden och händelser i omvärlden som kan driva på eller minska avsikten eller förmågan att utföra attentat mot Sverige. Bedömningen sker kontinuerligt och kan komma att förändras", skriver Säpo.

– Jag räknar med att polisens arbete fortsätter och att man kommer att försöka utreda så snabbt och så effektivt, med syfte att hotbilden ska kunna sänkas. Det är inget självändamål att ha en hög hotbild, utan den måste vara förankrad på en korrekt bedömning. Ambitionen är att återställa lugn och ro i landet, säger Hans Brun.