2015-09-29 08:39

2015-09-29 08:39

Riskakor inget för barn

SVERIGE/VÄRLDEN

Barn under sex år bör inte äta riskakor. Det slår Livsmedelsverket fast.

Anlendingen till att Livsmedelsverket nu ändrar sina kostråd gällande ris beror på att det innehåller så höga halter av det cancerframkallande ämnet arsenik. Myndighetens råd är att barn inte ska äta ris eller risprodukter mer än fyra gånger i veckan, och de bör helt och hållet undvika att äta riskakor, rapporterar SVT Nyheter.

– Vi visste redan att det fanns arsenik i ris. Det vi nu har kommit fram till är att vissa produkter på marknaden innehåller ganska höga halter. Bland annat så har vi ett råd om att barn som är under sex år inte bör äta riskakor. Och vi andra kan äta riskakor ibland beroende på hur mycket annat ris vi äter, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket till SVT.

Anlendingen till att Livsmedelsverket nu ändrar sina kostråd gällande ris beror på att det innehåller så höga halter av det cancerframkallande ämnet arsenik. Myndighetens råd är att barn inte ska äta ris eller risprodukter mer än fyra gånger i veckan, och de bör helt och hållet undvika att äta riskakor, rapporterar SVT Nyheter.

– Vi visste redan att det fanns arsenik i ris. Det vi nu har kommit fram till är att vissa produkter på marknaden innehåller ganska höga halter. Bland annat så har vi ett råd om att barn som är under sex år inte bör äta riskakor. Och vi andra kan äta riskakor ibland beroende på hur mycket annat ris vi äter, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket till SVT.