2015-06-07 08:34

2015-06-07 08:43

M vill satsa mer på förskolan

I sitt sommartal lanserade moderatledaren Anna Kinberg Batra ett förslag om avgiftsfri förskola redan från två års ålder. Statsminister Stefan Löfven (S) är inne på samma linje.

Idag är förskolan avgiftsfri från 3-års ålder, för de barn som går 15-timmar i veckan på förskolan. Moderaternas förslag innebär att den allmänna förskolan utvidgas från treåringar till barn som fyllt två år. Batra menar att det ger familjer, särskilt dem med låga inkomster, ännu bättre möjligheter att kombinera familjeliv med arbete.

– Det ger fler barn det utrymme till lek och lärande som de behöver. Särskilt de som inte får det hemma, säger Anna Kinberg Batra.

Hur mycket föräldrar tjänar på förslaget beror på vilken kommun de bor i. Enligt Moderaternas beräkningar skulle till exempel en ensamstående förälder i Göteborg med en månadsinkomst på 23 000 kronor spara 200 kronor. Förslaget beräknas kosta staten en miljard kronor årligen.

Även Socialdemokraterna har ett liknande förslag även om Stefan Löfven inte kan säga när det kan förverkligas.

– Förskolan är så viktig för barnen när de ska in i skolan. För vi vet att de som gått förskolan får en bättre start, säger han.

Mindre barngrupper är någon som M också vill satsa mer pengar på. De 830 miljoner kronor som regeringen planerar att satsa nästa år, och som Alliansen föreslog i den budget som riksdagen antog i december, vill Moderaterna nu toppa upp till en miljard kronor.

– Det ska framför allt vara lugn och ro så att man lär sig så mycket som möjligt, säger hon.

Talet på Mosebacke i Stockholm var det första sommartal som Kinberg Batra hållit som partiledare. Hon undvek partipolitisk konfrontation och ägnade istället stor tid till att beskriva vad som är bra med Sverige och hur det blivit det rika och jämställda land som det är i dag.

– Sveriges styrka är inte skapad av något parti, utan av människor som har jobbat hårt, sett möjligheter i smått och stort och tagit dem, sade Kinberg Batra.

Idag är förskolan avgiftsfri från 3-års ålder, för de barn som går 15-timmar i veckan på förskolan. Moderaternas förslag innebär att den allmänna förskolan utvidgas från treåringar till barn som fyllt två år. Batra menar att det ger familjer, särskilt dem med låga inkomster, ännu bättre möjligheter att kombinera familjeliv med arbete.

– Det ger fler barn det utrymme till lek och lärande som de behöver. Särskilt de som inte får det hemma, säger Anna Kinberg Batra.

Hur mycket föräldrar tjänar på förslaget beror på vilken kommun de bor i. Enligt Moderaternas beräkningar skulle till exempel en ensamstående förälder i Göteborg med en månadsinkomst på 23 000 kronor spara 200 kronor. Förslaget beräknas kosta staten en miljard kronor årligen.

Även Socialdemokraterna har ett liknande förslag även om Stefan Löfven inte kan säga när det kan förverkligas.

– Förskolan är så viktig för barnen när de ska in i skolan. För vi vet att de som gått förskolan får en bättre start, säger han.

Mindre barngrupper är någon som M också vill satsa mer pengar på. De 830 miljoner kronor som regeringen planerar att satsa nästa år, och som Alliansen föreslog i den budget som riksdagen antog i december, vill Moderaterna nu toppa upp till en miljard kronor.

– Det ska framför allt vara lugn och ro så att man lär sig så mycket som möjligt, säger hon.

Talet på Mosebacke i Stockholm var det första sommartal som Kinberg Batra hållit som partiledare. Hon undvek partipolitisk konfrontation och ägnade istället stor tid till att beskriva vad som är bra med Sverige och hur det blivit det rika och jämställda land som det är i dag.

– Sveriges styrka är inte skapad av något parti, utan av människor som har jobbat hårt, sett möjligheter i smått och stort och tagit dem, sade Kinberg Batra.