2017-08-09 09:57

2017-08-09 09:57

Gabriel Strid VM-trea

SUNNE: Överraskade sig själv i världsmästerskap

VM i rullskidor som avgjordes i helgen blev en stor svensk framgång, både bland seniorer och juniorer samt på dam- respektive herrsidan. Gabriel Strid tog ett VM-brons när de svenska herrjuniorerna i lördagens 16 km klassisk stil tog storslam.

– Det känns bra, jag är väldigt nöjd med tredjeplatsen med tanke på den uppladdning jag har fått efter sjukdom och inte riktigt fått till med den träning som jag ville inför VM. Ändå gick det så här bra, det var inget jag hade vågat hoppas på, säger Gabriel Strid.

Du rullade in som klar trea i mål. Vad hände innan dess?

– Vi hade en taktik i laget att på andra varvet rycka nerför, så vi lade oss på rad alla fyra svenskar och sedan tryckte vi på i utförsbacken på banan. Och vår tanke var att ligga så nära varandra att vi fick upp en hög och bra hastighet så att de andra skulle ha svårt att hänga på.

– Det fungerade ganska bra andra varvet, vi fick en liten lucka. Fortsatte att trycka på, nerför på tredje varvet utökade vi luckans öppning och blev alla fyra svenskar högst uppe i täten. På tredje varvet svängde vi upp mot Hallstaberget, i backen blev Hugo (Jakobsson, reds anm) avhängd, han blev tvungen att släppa tidigt. Sedan låg vi tre stycken, efter halva backen kände jag att tempot var lite för högt för att jag skulle orka hålla hela vägen in i mål. Så jag släppte till Leo (Johansson) och Erik (Rosjö), för att jag skulle känna mig säker och bevaka den tredjeplatsen som jag hade.

Vad händer nu?

– Jag tränar på framöver, nästa helg är det världscup i Lettland. Efter det läger och träning inför vintern. Funderar på Klarälvsloppet på nio mil mellan Hagfors och Karlstad.

– Det känns bra, jag är väldigt nöjd med tredjeplatsen med tanke på den uppladdning jag har fått efter sjukdom och inte riktigt fått till med den träning som jag ville inför VM. Ändå gick det så här bra, det var inget jag hade vågat hoppas på, säger Gabriel Strid.

Du rullade in som klar trea i mål. Vad hände innan dess?

– Vi hade en taktik i laget att på andra varvet rycka nerför, så vi lade oss på rad alla fyra svenskar och sedan tryckte vi på i utförsbacken på banan. Och vår tanke var att ligga så nära varandra att vi fick upp en hög och bra hastighet så att de andra skulle ha svårt att hänga på.

– Det fungerade ganska bra andra varvet, vi fick en liten lucka. Fortsatte att trycka på, nerför på tredje varvet utökade vi luckans öppning och blev alla fyra svenskar högst uppe i täten. På tredje varvet svängde vi upp mot Hallstaberget, i backen blev Hugo (Jakobsson, reds anm) avhängd, han blev tvungen att släppa tidigt. Sedan låg vi tre stycken, efter halva backen kände jag att tempot var lite för högt för att jag skulle orka hålla hela vägen in i mål. Så jag släppte till Leo (Johansson) och Erik (Rosjö), för att jag skulle känna mig säker och bevaka den tredjeplatsen som jag hade.

Vad händer nu?

– Jag tränar på framöver, nästa helg är det världscup i Lettland. Efter det läger och träning inför vintern. Funderar på Klarälvsloppet på nio mil mellan Hagfors och Karlstad.

  • Kenneth Eriksson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.