2017-05-19 06:00

2017-05-19 06:00

Cornelia siktar högt med Carnell

HÄSTHOPPNING: Sunnetjejen Cornelia Eriksson om drömmarna att tävla på de stora arenorna

För sju år sedan red hon på en ponny. I helgen var hon tre placeringar från en startplats i Falsterbo horse show. 19-åriga Cornelia Eriksson har på några år nått fina framgångar inom hästhoppning.

Hästintresset har alltid funnits hos Sunnetjejen Cornelia Eriksson. Ett kall hon delar med sin syster. Första hästen, en så kallad C-ponny fick hon i tolvårsåldern. Två år senare blev hon delägare i två svenskfödda varmblod som har tagit henne från fritidsridningen i Åleby i Sunne till hopptävlingar över hela landet.

Som nu i helgen då det var direktkval till Falsterbo horse show på Hammarö. Falsterbo som för övrigt är en av de finaste och prestigefullaste hopptävlingarna i Sverige.

Nära Falsterbo

I direktkvalet i fredags tävlade Cornelia i serien 7-star 140, där slutsiffrorna anger vilken centimeterhöjd som hindren mäter, i det här fallet 140 centimeter. Dagen efter hoppade hon i 145-serien, en serie hon även kommer tävla i i samband med sommarens young riders–SM.

Även om det inte gick hela vägen till Falsterbo i år, har hon aldrig varit så nära som nu eller hoppat på den här nivån tidigare.

– Jag kom trea i kvalet i 140, jag får försöka ta mig vidare i ett annat kval. Jag är nöjd över att vara bland de bästa i min klass, säger hon och tillägger att hon hade möjlighet att köra final i helgens tävling men valde att avstå för att få mer erfarenhet i 145 centimeters.

– Jag vill hellre samla på mig mer erfarenhet innan jag gör ett riktigt försök i young riders.

Upptrappningen från juniorklassen till en högre klass, vilket kallas young riders i ridhopp sker i 18-årsåldern.

– 145 klarade jag första gången i höstas i samband med Karlstads horse show, en tävling jag för övrigt debuterade i då och den vann jag, säger hon stolt.

En och en halv meter

Årets mål är att nå fem centimeter högre än så, om hon klarar 150 i sommar är hon mer än nöjd.

– Jag samspelar väldigt bra med Carnell och han har ett gott självförtroende. Det underlättar vid tävlingarna för jag känner mig aldrig nervös i hans närhet. I och med det är det också lätt att utvecklas.

Tränaren hyllar henne

Stallägaren Jarle Grönhaug driver Stall JG på Åleby Gård strax utanför Sunne, han har coachat Cornelia i hästhoppningen sedan hon red ponnyhästar. Han tror hon har goda chanser och förutsättningar för att nå de större tävlingarna och arenorna i Sverige.

– När hon kan hoppa 150 är det stort, det är svår hoppning. Hon kommer säkerligen tävla i Falsterbo inom en snar framtid, konstaterar Jarle och lyfter fram Cornelias positiva och starka sidor:

– För det första är hon lugn, ödmjuk, noggrann och ambitiös. Det är egenskaper som behövs om man ska lyckas, hennes tävlingshäst har dessutom mycket bra styrkor i att vara följdsam, balanserad och ha ett gott självförtroende, berättar han.

Om mindre än en månad tar Cornelia studenten från samhällsprogrammet på Broby grafiska, en utbildning hon har kombinerat med hästhoppningen genom att läsa gymnasiet med idrottsprofil.

Stallet på heltid

När hon passerar ut från skoldörrarna på Broby tar hon klivet in på Åleby gård på heltid. Jarle Grönhaug kommer att anställa Cornelia i företaget och då har hon möjlighet att träna ännu mer om dagarna.

– I nuläget rider hon två hästar om dagen men när hon börjar arbeta hos mig kommer det säkert att bli uppemot sju stycken. Vilket kommer ge henne ytterligare en skjuts i karriären, tror han.

Hästintresset har alltid funnits hos Sunnetjejen Cornelia Eriksson. Ett kall hon delar med sin syster. Första hästen, en så kallad C-ponny fick hon i tolvårsåldern. Två år senare blev hon delägare i två svenskfödda varmblod som har tagit henne från fritidsridningen i Åleby i Sunne till hopptävlingar över hela landet.

Som nu i helgen då det var direktkval till Falsterbo horse show på Hammarö. Falsterbo som för övrigt är en av de finaste och prestigefullaste hopptävlingarna i Sverige.

Nära Falsterbo

I direktkvalet i fredags tävlade Cornelia i serien 7-star 140, där slutsiffrorna anger vilken centimeterhöjd som hindren mäter, i det här fallet 140 centimeter. Dagen efter hoppade hon i 145-serien, en serie hon även kommer tävla i i samband med sommarens young riders–SM.

Även om det inte gick hela vägen till Falsterbo i år, har hon aldrig varit så nära som nu eller hoppat på den här nivån tidigare.

– Jag kom trea i kvalet i 140, jag får försöka ta mig vidare i ett annat kval. Jag är nöjd över att vara bland de bästa i min klass, säger hon och tillägger att hon hade möjlighet att köra final i helgens tävling men valde att avstå för att få mer erfarenhet i 145 centimeters.

– Jag vill hellre samla på mig mer erfarenhet innan jag gör ett riktigt försök i young riders.

Upptrappningen från juniorklassen till en högre klass, vilket kallas young riders i ridhopp sker i 18-årsåldern.

– 145 klarade jag första gången i höstas i samband med Karlstads horse show, en tävling jag för övrigt debuterade i då och den vann jag, säger hon stolt.

En och en halv meter

Årets mål är att nå fem centimeter högre än så, om hon klarar 150 i sommar är hon mer än nöjd.

– Jag samspelar väldigt bra med Carnell och han har ett gott självförtroende. Det underlättar vid tävlingarna för jag känner mig aldrig nervös i hans närhet. I och med det är det också lätt att utvecklas.

Tränaren hyllar henne

Stallägaren Jarle Grönhaug driver Stall JG på Åleby Gård strax utanför Sunne, han har coachat Cornelia i hästhoppningen sedan hon red ponnyhästar. Han tror hon har goda chanser och förutsättningar för att nå de större tävlingarna och arenorna i Sverige.

– När hon kan hoppa 150 är det stort, det är svår hoppning. Hon kommer säkerligen tävla i Falsterbo inom en snar framtid, konstaterar Jarle och lyfter fram Cornelias positiva och starka sidor:

– För det första är hon lugn, ödmjuk, noggrann och ambitiös. Det är egenskaper som behövs om man ska lyckas, hennes tävlingshäst har dessutom mycket bra styrkor i att vara följdsam, balanserad och ha ett gott självförtroende, berättar han.

Om mindre än en månad tar Cornelia studenten från samhällsprogrammet på Broby grafiska, en utbildning hon har kombinerat med hästhoppningen genom att läsa gymnasiet med idrottsprofil.

Stallet på heltid

När hon passerar ut från skoldörrarna på Broby tar hon klivet in på Åleby gård på heltid. Jarle Grönhaug kommer att anställa Cornelia i företaget och då har hon möjlighet att träna ännu mer om dagarna.

– I nuläget rider hon två hästar om dagen men när hon börjar arbeta hos mig kommer det säkert att bli uppemot sju stycken. Vilket kommer ge henne ytterligare en skjuts i karriären, tror han.

  • Christoffer Tuulik

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.