2016-01-08 08:40

2016-01-08 08:41

"Utan Sunne IK hade jag aldrig gjort det här"

ISHOCKEY: Sunnekille ska leda Leksand mot toppen

Det går bra för Gereon Dahlgren. Efter sex år som ungdomsledare i Leksands IF har han fått förtroendet att träna A-laget den här säsongen. Han tackar sin moderklubb Sunne IK för att ha lagt grunden i hans karriär.
– Många från lilla Sunne har tagit sig framåt i ishockeyvärlden, och det säger förstås mycket om hur bra ledare det är i Sunne IK.

När Leksands IF:s ordinare huvudtränare Per-Erik ”Perra” Johnson åkte till Vancouver på semester blev Gereon tillfrågad att tillsammans med Sigge Svensson och Jonas Levén lotsa laget genom fyra matcher i Hockeyallsvenskan.

– Det tog fem sekunder att svara ja. Och jag fick frågan på min 29-årsdag den 20 november, så det var en bra present, säger Gereon.

– Liksom spelare vill ju tränare framåt, utvecklas och ta sig uppåt några snäpp. Så när chansen kom var det inget att tveka på.

Stort förtroende

Den här säsongen har inneburit många, snabba och tvära kast för Gereon. Han inledde säsongen som coach i Leksands J18-lag. När Mikael Karlberg lämnade tränarjobbet för J20-laget fick Dahlgren kliva in och har sedan dess alltså gått upp som tränare i Hockeyallsvenskan då ordinare tränare slutat också på dessa poster.

– Det är kul att få förtroendet av en så stor förening och att de vågar satsa på en tränare som är så ung. Jag är ju yngre än flera av spelarna.

Trots sin ringa ålder har Gereon Dahlgren ändå en lång tränarkarriär i bagaget. För tio år sedan började han som ungdomstränare för Sunnes juniorer, och för sex år sedan flyttade han till Leksand för att jobba för klubben där. Utöver sitt huvudsakliga jobb med juniorlaget undervisar han också på ishockeygymnasiet.

Stark trio

Perra Johnson är nu tillbaka som huvudtränare, men Gereon Dahlgren fortsätter att coacha A-laget som assisterande tränare ihop med Sigge Svensson.

– Jag har känt Perra länge men vi har inte jobbat tillsammans förut. Han och Sigge är ju legendarer och jag tycker att vi kompletterar varandra bra. Det är perfekt att ha deras trygghet och rutin, och jag hoppas att jag bidrar med lite nya infallsvinklar och så.

Hittills har Leksands IF vunnit sex matcher, förlorat två och spelat två oavgjorda.

– Så jag får väl säga att det går bra, men jag har inte hunnit reflektera särskilt mycket. Man bara kör på. I april, maj när det är slut får jag väl tänka tillbaka lite, skrattar han.

Vad tycker du gör just ishockey så speciellt?

– Det är den kanske mest komplexa sport som finns. Den spelas på hal is och med skenor på fötterna; bara det är svårt från början. Och så är det en liten plan jämfört med andra sporter, man har klubba som redskap och allt går otroligt snabbt. Det är en svår sport att utföra, men har du lärt dig det är den häftigare än allt.

Som coach har man stora möjligheter att förändra och påverka matchbilden.

– Det är blixtsnabba beslut som fattas när man skickar in nya spelare under matchens gång, till skillnad mot en fotbollstränare som sitter och analyserar i 70 min om vem han ska byta in. Det måste vara skittråkigt att vara fotbollstränare, haha.

Mer än is

Än har Gereon många år framför sig, men vad han hoppas ska ske för honom och ishockeyn nästa år, säsong eller ens vecka tänker han inte så mycket på.

– Det är inget jobb där man räknar timmar. Jag vill bara vara här och nu, suga åt mig allt och ta lärdom av allt jag får vara med om. Det är häftigt att få jobba med sitt stora intresse, och det är så mycket mer än bara isen. Man lär sig otroligt mycket om människor, och att man alltid kommer längre med beröm än gnäll. Känslan när man tittar upp på läktaren och ser glädjen hos spelarna och fansen, den kan man aldrig uppnå i ett annat jobb.

Sunne i hjärtat

Leksands IF beskriver han som ett ”fantastiskt gäng” från spelare till fans. Men Sunne IK kommer alltid att vara en klubb djupt in i hjärtat.

– Det var grymt att växa upp med hockey i Sunne. Det var underbara ledare på ungdomssidan, som är aktiva än i dag. Det är kul att komma hem och prata med dem igen när man hälsar på hos mor och far. Det vete fasiken vad jag hade gjort utan Sunne IK, men aldrig något av det här.

Den viktigaste kraften

Och han håller sig uppdaterad om sin gamla moderklubb.

– Jag läser om nästan varje match, speciellt nu när min gamle vän Hannes Berg är tillbaka. Jag försöker följa alla pôjkera från Sunne - Stefan Steen, Jocke Nermark och gänget. Många från lilla Sunne har tagit sig framåt i ishockeyvärlden, och det säger förstås mycket om hur bra ledare det är i Sunne IK. De ideella krafterna är de viktigaste vi har inom hockeyn, de drar det största lasset och ska också ha den största credden.

När Leksands IF:s ordinare huvudtränare Per-Erik ”Perra” Johnson åkte till Vancouver på semester blev Gereon tillfrågad att tillsammans med Sigge Svensson och Jonas Levén lotsa laget genom fyra matcher i Hockeyallsvenskan.

– Det tog fem sekunder att svara ja. Och jag fick frågan på min 29-årsdag den 20 november, så det var en bra present, säger Gereon.

– Liksom spelare vill ju tränare framåt, utvecklas och ta sig uppåt några snäpp. Så när chansen kom var det inget att tveka på.

Stort förtroende

Den här säsongen har inneburit många, snabba och tvära kast för Gereon. Han inledde säsongen som coach i Leksands J18-lag. När Mikael Karlberg lämnade tränarjobbet för J20-laget fick Dahlgren kliva in och har sedan dess alltså gått upp som tränare i Hockeyallsvenskan då ordinare tränare slutat också på dessa poster.

– Det är kul att få förtroendet av en så stor förening och att de vågar satsa på en tränare som är så ung. Jag är ju yngre än flera av spelarna.

Trots sin ringa ålder har Gereon Dahlgren ändå en lång tränarkarriär i bagaget. För tio år sedan började han som ungdomstränare för Sunnes juniorer, och för sex år sedan flyttade han till Leksand för att jobba för klubben där. Utöver sitt huvudsakliga jobb med juniorlaget undervisar han också på ishockeygymnasiet.

Stark trio

Perra Johnson är nu tillbaka som huvudtränare, men Gereon Dahlgren fortsätter att coacha A-laget som assisterande tränare ihop med Sigge Svensson.

– Jag har känt Perra länge men vi har inte jobbat tillsammans förut. Han och Sigge är ju legendarer och jag tycker att vi kompletterar varandra bra. Det är perfekt att ha deras trygghet och rutin, och jag hoppas att jag bidrar med lite nya infallsvinklar och så.

Hittills har Leksands IF vunnit sex matcher, förlorat två och spelat två oavgjorda.

– Så jag får väl säga att det går bra, men jag har inte hunnit reflektera särskilt mycket. Man bara kör på. I april, maj när det är slut får jag väl tänka tillbaka lite, skrattar han.

Vad tycker du gör just ishockey så speciellt?

– Det är den kanske mest komplexa sport som finns. Den spelas på hal is och med skenor på fötterna; bara det är svårt från början. Och så är det en liten plan jämfört med andra sporter, man har klubba som redskap och allt går otroligt snabbt. Det är en svår sport att utföra, men har du lärt dig det är den häftigare än allt.

Som coach har man stora möjligheter att förändra och påverka matchbilden.

– Det är blixtsnabba beslut som fattas när man skickar in nya spelare under matchens gång, till skillnad mot en fotbollstränare som sitter och analyserar i 70 min om vem han ska byta in. Det måste vara skittråkigt att vara fotbollstränare, haha.

Mer än is

Än har Gereon många år framför sig, men vad han hoppas ska ske för honom och ishockeyn nästa år, säsong eller ens vecka tänker han inte så mycket på.

– Det är inget jobb där man räknar timmar. Jag vill bara vara här och nu, suga åt mig allt och ta lärdom av allt jag får vara med om. Det är häftigt att få jobba med sitt stora intresse, och det är så mycket mer än bara isen. Man lär sig otroligt mycket om människor, och att man alltid kommer längre med beröm än gnäll. Känslan när man tittar upp på läktaren och ser glädjen hos spelarna och fansen, den kan man aldrig uppnå i ett annat jobb.

Sunne i hjärtat

Leksands IF beskriver han som ett ”fantastiskt gäng” från spelare till fans. Men Sunne IK kommer alltid att vara en klubb djupt in i hjärtat.

– Det var grymt att växa upp med hockey i Sunne. Det var underbara ledare på ungdomssidan, som är aktiva än i dag. Det är kul att komma hem och prata med dem igen när man hälsar på hos mor och far. Det vete fasiken vad jag hade gjort utan Sunne IK, men aldrig något av det här.

Den viktigaste kraften

Och han håller sig uppdaterad om sin gamla moderklubb.

– Jag läser om nästan varje match, speciellt nu när min gamle vän Hannes Berg är tillbaka. Jag försöker följa alla pôjkera från Sunne - Stefan Steen, Jocke Nermark och gänget. Många från lilla Sunne har tagit sig framåt i ishockeyvärlden, och det säger förstås mycket om hur bra ledare det är i Sunne IK. De ideella krafterna är de viktigaste vi har inom hockeyn, de drar det största lasset och ska också ha den största credden.