2015-06-03 11:55

2015-06-03 11:55

"En ära att spela i landslaget"

FOTBOLL: IFK Sunnes målvakt till Africa Cup of Nations

IFK Sunnes målvakt Sam Jammeh är uttagen till Gambias landslag som deltar i Africa Cup of Nations, och som spelar den första matchen mot Sydafrika den 13 juni.
– Det är en stor ära att få spela i landslaget. Det blir min första officiella landskap. En vänskapsmatch har jag gjort innan, berättar Sam Jammeh.

På den afrikanska kontinenten är fotboll mycket stort och Gambia är inget undantag.

– Fotboll är sporten nummer ett. Alla är intresserade av vad som händer inom fotbollen. Fotbollsspelare är stora stjärnor och går jag på gatan och blir igenkänd, så vill alla veta allt det senaste. Fotboll är jättestort, framhåller Sam.

Tråkig nyhet

Och det allra senaste som hänt är att höga FIFA-representanter misstänks för korruption. Det skadar sporten men påverkar inte fotbollsintresset, enligt honom.

– Det är väldigt tråkiga nyheter. Det är negativt för fotbollens anseende men fotbollen kommer att förbli lika populär. Att det inte står rätt till, det verkar det som, men det är för tidigt att döma någon. Vi vet inte om de gripna är skyldiga förrän man lagt fram bevisen, understryker Sam.

Två veckor

The Gambia Fotball Federation är namnet på Gambias fotbollsförbund och det var för en månad sedan som Sam fick en inbjudan från förbundet att vara med i landslaget mot Sydafrika, som är den inledande matchen av Africa Cup of Nations.

– Jag blev ju jätteglad. Jag blir borta i två veckor och i uppladdningen ingår även en vänskapsmatch mot Uganda innan vi möter Sydafrika den 13 juni.

– Det kommer att bli hektiska dagar under hela vistelsen, tillägger Sam.

Senare i höst kommer Gambia att få möta Kamerun och Mauretanien, så är inledningen på spelschemat.

Viktiga matcher

Det blir fullt påställt även när Sam kommer hem efter Sydafrikamatchen.

– Jag är tillbaka den 17 juni och dagen därpå spelar vi mot Säffle. Kort därefter möter vi Karlstad. Det här är två viktiga matcher för oss, säger Sam.

IFK Sunne, som är nykomlingar i division 3, har gjort en mycket bra inledning och var länge obsegrade.

– Det har gått riktigt bra.

Men hur hamnade du i just Sunne?

– Jo, jag spelade med i Degerfors U 21 i fjol och tränade med Degerfors A-lag. Joe Blochel, som blivit Sunnetränare, ringde mig och undrade om jag ville komma.

Trivdes direkt

Sam Jammeh dök upp i Sunne i mars och han har inte ångrat sig.

– Jag trivs i Sunne. Alla ställer upp och hjälper mig, både på och utanför planen. Jag stortrivs och det gör att jag kan prestera på matcherna, svarar Sam.

Sam Jammeh är född i Helsingfors. Mamma är från Finland och pappa från Gambia.

– Pappa spelade fotboll med mig och jag kom med i ett fotbollslag för sexåringar redan när jag var fyra år. FC Viikingit heter klubben och där var jag tills jag var 20 år.

Viikingit spelade i den näst högsta divisionen, superettan, och var länge ett topp trelag men återfinns numera i division 2.

Blev målvakt

Sam sadlade om från utespelare till målvakt som tonåring.

Vad krävs av en bra målvakt?

– Nummer ett är ett bra självförtroende. Nummer två är att hata att förlora. Jag är en tävlingsmänniska.

– Målvaktsrollen har också förändrat sig mycket på senare år. En målvakt ska även kunna agera som en extra utespelare och vara bra på att läsa spelet. Jag har några idolmålvakter. Manuel Neuer i Bayern München är en av dem.

En dag i taget

Sam har ett ettårskontrakt med IFK Sunne.

– Jag trivs och har lärt mig att ta en dag i taget och njuta av dagen. Det är nog lite afrikanskt och som jag fått från pappa. I Afrika är det mindre med stress, säger Sam, som även vill ta med sig lite mer värme när han kommer hem från Afrika.

På den afrikanska kontinenten är fotboll mycket stort och Gambia är inget undantag.

– Fotboll är sporten nummer ett. Alla är intresserade av vad som händer inom fotbollen. Fotbollsspelare är stora stjärnor och går jag på gatan och blir igenkänd, så vill alla veta allt det senaste. Fotboll är jättestort, framhåller Sam.

Tråkig nyhet

Och det allra senaste som hänt är att höga FIFA-representanter misstänks för korruption. Det skadar sporten men påverkar inte fotbollsintresset, enligt honom.

– Det är väldigt tråkiga nyheter. Det är negativt för fotbollens anseende men fotbollen kommer att förbli lika populär. Att det inte står rätt till, det verkar det som, men det är för tidigt att döma någon. Vi vet inte om de gripna är skyldiga förrän man lagt fram bevisen, understryker Sam.

Två veckor

The Gambia Fotball Federation är namnet på Gambias fotbollsförbund och det var för en månad sedan som Sam fick en inbjudan från förbundet att vara med i landslaget mot Sydafrika, som är den inledande matchen av Africa Cup of Nations.

– Jag blev ju jätteglad. Jag blir borta i två veckor och i uppladdningen ingår även en vänskapsmatch mot Uganda innan vi möter Sydafrika den 13 juni.

– Det kommer att bli hektiska dagar under hela vistelsen, tillägger Sam.

Senare i höst kommer Gambia att få möta Kamerun och Mauretanien, så är inledningen på spelschemat.

Viktiga matcher

Det blir fullt påställt även när Sam kommer hem efter Sydafrikamatchen.

– Jag är tillbaka den 17 juni och dagen därpå spelar vi mot Säffle. Kort därefter möter vi Karlstad. Det här är två viktiga matcher för oss, säger Sam.

IFK Sunne, som är nykomlingar i division 3, har gjort en mycket bra inledning och var länge obsegrade.

– Det har gått riktigt bra.

Men hur hamnade du i just Sunne?

– Jo, jag spelade med i Degerfors U 21 i fjol och tränade med Degerfors A-lag. Joe Blochel, som blivit Sunnetränare, ringde mig och undrade om jag ville komma.

Trivdes direkt

Sam Jammeh dök upp i Sunne i mars och han har inte ångrat sig.

– Jag trivs i Sunne. Alla ställer upp och hjälper mig, både på och utanför planen. Jag stortrivs och det gör att jag kan prestera på matcherna, svarar Sam.

Sam Jammeh är född i Helsingfors. Mamma är från Finland och pappa från Gambia.

– Pappa spelade fotboll med mig och jag kom med i ett fotbollslag för sexåringar redan när jag var fyra år. FC Viikingit heter klubben och där var jag tills jag var 20 år.

Viikingit spelade i den näst högsta divisionen, superettan, och var länge ett topp trelag men återfinns numera i division 2.

Blev målvakt

Sam sadlade om från utespelare till målvakt som tonåring.

Vad krävs av en bra målvakt?

– Nummer ett är ett bra självförtroende. Nummer två är att hata att förlora. Jag är en tävlingsmänniska.

– Målvaktsrollen har också förändrat sig mycket på senare år. En målvakt ska även kunna agera som en extra utespelare och vara bra på att läsa spelet. Jag har några idolmålvakter. Manuel Neuer i Bayern München är en av dem.

En dag i taget

Sam har ett ettårskontrakt med IFK Sunne.

– Jag trivs och har lärt mig att ta en dag i taget och njuta av dagen. Det är nog lite afrikanskt och som jag fått från pappa. I Afrika är det mindre med stress, säger Sam, som även vill ta med sig lite mer värme när han kommer hem från Afrika.