2015-02-24 06:00

2015-02-26 09:44

Frida på väg tillbaka

ALPINT: "Skador hör till, och de ska övervinnas"

För fyra år sedan drog Frida Jansson av främre korsbandet i ena knäet. Ett och ett halvt år senare hände det igen.
Efter operationer och lång tids rehab började hon åka skidor igen vid jul, och är fysiskt starkare än någonsin.
– Att ge upp och sluta, den tanken har nog aldrig slagit mig, berättar hon.

Frida Jansson som fyller 22 i år, har några tuffa år med skador bakom sig. Men som sagt, att ge upp, det har aldrig varit ett alternativ.

– Efter att jag drog av korsbandet första gången, sa jag att händer det en gång till, ger jag nog upp. Men så hände det igen, och jag kände att jag ville fortsätta ändå. Jag ville visa att jag kunde ta mig tillbaka. Jag har hållit på med det här i sexton år och efter så många år är det svårt att tänka tanken att jag ska sluta. Skador hör till, och de ska övervinnas.

Bästa säsongen

Första gången Frida Jansson drog av korsbandet i vänster knä var på SM i Åre mars 2011.

– Även menisken tog en del stryk och jag opererades två månader senare. Det var trist eftersom jag var riktigt på gång då. Det var min bästa säsong och jag hade åkt Europacupen en månad innan skadan, berättar hon.

Speciell känsla

Det blev rehab ett helt år och Frida var tillbaka vid jul 2012. Hon hann köra tre tävlingar innan hon drog av samma korsband en gång till.

– Jag kom in i en långsväng under träning här vid Ski Sunne och fick medrotation och vred av det. Jag visste direkt att det var av, man känner sånt. Det var en speciell känsla. Det blev många läkarbesök och till slut sökte jag mig till en läkare i Stockholm. Han höll med mig om att det inte stod rätt till med mitt knä.

Kommer att bli bra

Vid jul 2013 genomgick Frida en ny operation och visst hade hon rätt. Korsbandet var av och menisken sprucken och läkaren gjorde ett nytt främre korsband av hennes knäskålssena. Så gick det ytterligare ett år och jul 2014 började Frida åka skidor igen. Och hittills har det gått bra med knäet.

– Det är mycket bättre. Visst känner jag av det ibland men inte när jag åker. Vissa dagar är sämre än andra, men läkarna tror att jag kommer att bli helt bra.

Sitter i huvudet

Hon har tävlat åtta gånger sedan jul och tycker själv inte att det har gått särskilt bra.

– Jag har kört ur flera gånger. Så nu gäller det att få tillbaka självförtroendet och att kunna slappna av. Att jag vågar utmana mig själv och ta risker.

För det är just tekniken hon ligger efter med. Fysiskt är det inga problem.

– Jag har ju kunnat träna styrka och bygga muskler, och på det sättet är jag starkare än någonsin. Just nu sitter det väldigt mycket i huvudet.

För skojs skull

Helgens slalomtävlingar i Sverigecupen slutade med att hon åkte ur båda dagarna. Även brorsan Emil deltog. För honom slutade det med en artonde plats under lördagen, och att han åkte ur i söndagens tävling. Men för honom spelade inte resultatet någon större roll.

– Jag känner att jag har gjort mitt. Detta är första gången jag tävlar i vinter och är med mest för skojs skull. Tävlandet känns inte riktigt lika roligt längre och då är det drygt att ha flera hundra resdagar per år. Så känns det i alla fall just nu. Men man vet aldrig, jag kanske får en nytändning, säger han och håller alla dörrar öppna.

Frida Jansson som fyller 22 i år, har några tuffa år med skador bakom sig. Men som sagt, att ge upp, det har aldrig varit ett alternativ.

– Efter att jag drog av korsbandet första gången, sa jag att händer det en gång till, ger jag nog upp. Men så hände det igen, och jag kände att jag ville fortsätta ändå. Jag ville visa att jag kunde ta mig tillbaka. Jag har hållit på med det här i sexton år och efter så många år är det svårt att tänka tanken att jag ska sluta. Skador hör till, och de ska övervinnas.

Bästa säsongen

Första gången Frida Jansson drog av korsbandet i vänster knä var på SM i Åre mars 2011.

– Även menisken tog en del stryk och jag opererades två månader senare. Det var trist eftersom jag var riktigt på gång då. Det var min bästa säsong och jag hade åkt Europacupen en månad innan skadan, berättar hon.

Speciell känsla

Det blev rehab ett helt år och Frida var tillbaka vid jul 2012. Hon hann köra tre tävlingar innan hon drog av samma korsband en gång till.

– Jag kom in i en långsväng under träning här vid Ski Sunne och fick medrotation och vred av det. Jag visste direkt att det var av, man känner sånt. Det var en speciell känsla. Det blev många läkarbesök och till slut sökte jag mig till en läkare i Stockholm. Han höll med mig om att det inte stod rätt till med mitt knä.

Kommer att bli bra

Vid jul 2013 genomgick Frida en ny operation och visst hade hon rätt. Korsbandet var av och menisken sprucken och läkaren gjorde ett nytt främre korsband av hennes knäskålssena. Så gick det ytterligare ett år och jul 2014 började Frida åka skidor igen. Och hittills har det gått bra med knäet.

– Det är mycket bättre. Visst känner jag av det ibland men inte när jag åker. Vissa dagar är sämre än andra, men läkarna tror att jag kommer att bli helt bra.

Sitter i huvudet

Hon har tävlat åtta gånger sedan jul och tycker själv inte att det har gått särskilt bra.

– Jag har kört ur flera gånger. Så nu gäller det att få tillbaka självförtroendet och att kunna slappna av. Att jag vågar utmana mig själv och ta risker.

För det är just tekniken hon ligger efter med. Fysiskt är det inga problem.

– Jag har ju kunnat träna styrka och bygga muskler, och på det sättet är jag starkare än någonsin. Just nu sitter det väldigt mycket i huvudet.

För skojs skull

Helgens slalomtävlingar i Sverigecupen slutade med att hon åkte ur båda dagarna. Även brorsan Emil deltog. För honom slutade det med en artonde plats under lördagen, och att han åkte ur i söndagens tävling. Men för honom spelade inte resultatet någon större roll.

– Jag känner att jag har gjort mitt. Detta är första gången jag tävlar i vinter och är med mest för skojs skull. Tävlandet känns inte riktigt lika roligt längre och då är det drygt att ha flera hundra resdagar per år. Så känns det i alla fall just nu. Men man vet aldrig, jag kanske får en nytändning, säger han och håller alla dörrar öppna.