2017-08-09 09:50

2017-08-09 09:51

Kreativa möten hans väg

SUNNE: Finsk design i Kulturveckan

Matti Klenell är den Sunnebördige formgivaren av möbler och glas som jobbat i New York, Novi Bor och Nuutajärvi. På det senare stället har glastillverkaren Iittala haft en legendomsusad hytta där Klenell för första gången designade föremål åt företaget.

Finsk formgivning firar 100 år i år men har förstås existerat långt innan den tidigare östra rikshalvan blev självständigt från Ryssland. Mot bakgrund av att Sunne historiskt också haft stor invandring av skogsfolk från Finland har fokus på vårt östra grannland fallit sig naturligt under Kulturveckan. Matti Klenell som föreläste på biblioteket om sin relation till Iittala har ingen annan personlig koppling till Finland på annat sätt än att hans utforskande av kreativa vägar har korsat de i-märkta hyttorna mer än en gång.

Han är utbildad inredningsarkitekt, men med ett par föräldrar som båda varit glaskonstnärer har relationen till glas utformats vid matbordet.

– Man kan säga att jag har ätit glas till cornflakes som frukost genom åren. Vilket gör att jag har haft någon slags timing för materialet men också attackerat det ganska bakvänt, tror jag.

Brevpress

Efter examen 1999 reste Matti Klenell till en hytta i New York. Nästa hytta att jobba vid var Novi Bor i Tjeckien, en vistelse som blev de första stegen till Iittalas glashytta i Nuutajärvi. Det som i verkstaden började med fyndet av en enkel brevpress i glas med en innesluten blomma i gav stark inspiration till att utvecklas konstnärligt som produktformgivare.

– Efter Novi Bor bestämde jag mig för att det här var ett intressant sätt att jobba på. Att hitta en teknik och sedan försöka utnyttja den i mitt eget arbete, framför allt med tekniker som jag tyckte var fula och som utmanade mig på något sätt.

Iittalas mångåriga serie av fåglar i glas fångade Matti Klenells intresse, och han tassade ner till ett välkänt varuhus i Stockholms innerstad och smygfotograferade dessa fåglar för att sno detaljer från.

– Jag var jättenöjd med mig själv. Efter en veckas skissande fick jag ett mejl från Iittala med en fråga om jag var intresserad av att skissa på fåglar. Jag blev lite ställd. Det var dock ödet och slumpen.

Samarbetet med Iittala har fortsatt genom åren. Efter ett samarbete med andra formgivare som startade med en asiatisk resa är Klenell engagerad i utformningen av restaurangen på Nationalmuseum, som efter en renovering öppnar på nytt 2018.

Finsk formgivning firar 100 år i år men har förstås existerat långt innan den tidigare östra rikshalvan blev självständigt från Ryssland. Mot bakgrund av att Sunne historiskt också haft stor invandring av skogsfolk från Finland har fokus på vårt östra grannland fallit sig naturligt under Kulturveckan. Matti Klenell som föreläste på biblioteket om sin relation till Iittala har ingen annan personlig koppling till Finland på annat sätt än att hans utforskande av kreativa vägar har korsat de i-märkta hyttorna mer än en gång.

Han är utbildad inredningsarkitekt, men med ett par föräldrar som båda varit glaskonstnärer har relationen till glas utformats vid matbordet.

– Man kan säga att jag har ätit glas till cornflakes som frukost genom åren. Vilket gör att jag har haft någon slags timing för materialet men också attackerat det ganska bakvänt, tror jag.

Brevpress

Efter examen 1999 reste Matti Klenell till en hytta i New York. Nästa hytta att jobba vid var Novi Bor i Tjeckien, en vistelse som blev de första stegen till Iittalas glashytta i Nuutajärvi. Det som i verkstaden började med fyndet av en enkel brevpress i glas med en innesluten blomma i gav stark inspiration till att utvecklas konstnärligt som produktformgivare.

– Efter Novi Bor bestämde jag mig för att det här var ett intressant sätt att jobba på. Att hitta en teknik och sedan försöka utnyttja den i mitt eget arbete, framför allt med tekniker som jag tyckte var fula och som utmanade mig på något sätt.

Iittalas mångåriga serie av fåglar i glas fångade Matti Klenells intresse, och han tassade ner till ett välkänt varuhus i Stockholms innerstad och smygfotograferade dessa fåglar för att sno detaljer från.

– Jag var jättenöjd med mig själv. Efter en veckas skissande fick jag ett mejl från Iittala med en fråga om jag var intresserad av att skissa på fåglar. Jag blev lite ställd. Det var dock ödet och slumpen.

Samarbetet med Iittala har fortsatt genom åren. Efter ett samarbete med andra formgivare som startade med en asiatisk resa är Klenell engagerad i utformningen av restaurangen på Nationalmuseum, som efter en renovering öppnar på nytt 2018.

  • Kenneth Eriksson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.