2017-08-04 06:00

2017-08-04 06:00

Dags för Kulturveckan

SUNNE: Varierat, innehållsrikt och brett med Selma Lagerlöfs litteraturpris

I morgon, lördag, drar årets upplaga av Kulturveckan i Sunne i gång. Det är den 34:e i ordningen och som vanligt är det ett varierat smörgåsbord som dukas upp.
– Vi har 60–65 programpunkter. Det är något fler än förra året och precis så mycket vi mäktar med. Nu har veckan funnit sin rytm, säger Ulla Norrman, ordförande i Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris.

Flera programpunkter kretsar kring Selma Lagerlöfs levande författarskap och priset som bär hennes namn är alltid centralt i Kulturveckan. Så är det givetvis även i år även om pristagaren själv, Lars Norén, inte närvarar vid prisceremonin som genomförs i slutet av den nio dagar långa veckan.

– Pristagarens tal kommer att läsas upp av hans agent och talet till Lars Norén kommer att hållas av författaren och kritikern Mikael von Reis, berättar Ulla Norrman.

En annan röd tråd under veckan är att kulturutövarna i bygden får visa upp sig.

– Kulturveckan involverar fler och fler från den ideella sektorn, säger Mårbacka minnesgårds intendent Lena Gynnemo som sitter med i arbetsutskottet som utformat programmet.

Ulla Norrman fyller i:

– Allt bygger på att det finns många arrangörer. Det är allas engagemang och viljan att göra något riktigt bra som lyfter veckan, säger hon.

Tre ben

Sunnes kulturchef Tuula Dajén understryker att mycket av Kulturveckans styrka ligger i att den vilar på tre ben. Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris, Sunne kommun och det ideella.

– Allt det här gör ju att vi både kan få hit spännande kulturpersonligheter och manifestera bygdegårdarnas betydelse. Och det bidrar också till att vi kan hålla den här bredden, säger Tuula Dajén.

För den som vill ha matnyttiga tips om vad man inte får missa under Kulturveckan serverar här Tuula, Lena och Ulla några russin ur den stora kakan.

– Sunne kommun satsar mycket den här veckan. På lördagen berättar Matti Klenell, uppväxt i Sunne, om sitt arbete som formgivare och om sitt förhållande till finska Iittala. Detta sker i Frykensalen där vi också på onsdagen har ett fantastiskt program som heter Mellan himmel och jord. Det handlar om recitation av Selma Lagerlöf- och Edith Södergrantexter med dramatenskådespelaren Elin Klinga. För musiken står Anders Lagerqvist, violin och Mattias von Wachenfeldt, gitarr, tipsar Tuula Dajén.

Herr Arnes pengar

Lena Gynnemos tips leder besökarna i riktning mot Östra Ämtervik.

– Vi har två program per dag på Mårbacka. På onsdagen, till exempel, har vi först Stjärnor över Skrolycka – ett samtal om diktens och verklighetens Kejsarn med Lena Larsson och Daniel Skogman. Sedan Det klappande hjärtat – om det poetiska språket i romanen Charlotte Löwensköld. I en närläsning av romanen undersöker Alva Uddenberg Selma Lagerlöfs poetiska språk. På torsdagen visar vi också Herr Arnes pengar, stumfilmen från 1919 i regi av Mauritz Stiller efter Selma Lagerlöfs berättelse Herr Arnes penningar, säger Lena Gynnemo.

Ulla Norrman väljer att lyfta fram de litterära programmen.

– På Sundsbergs Gård berättar Sofia Sandén med vänner på måndagen i ord och ton om Erik Axel Karlfeldts liv och diktning. På onsdagen, på församlingshemmet i Sunne, berättar författaren och föredragshållaren Bob Hansson om kärlekens kraft och om att vara människa och på torsdagen samtalar Lena Carlsson med Susanne Nyman på Café Mellby Matglädje om sin nyutkomna bok om Selma Lagerlöf och Sophie Elkan, säger hon och puffar också lite extra för en nyinsatt programpunkt.

– Det är Litterära munsbitar för ande och gom i Stallet på Mårbacka där forskaren Anna Forssberg berättar om hur matens betydelse i litteraturen med exempel från Petronius, Moa Martinson Enid Blyton och Harry Potter. Provsmakning ingår.

På torsdagen uppmärksammas det faktum att författaren Göran Tunström skulle ha fyllt 80 år i år. På Slottet bjuder Margareta Tunström, Lars Andersson, Anna Forssberg och Bengt Berg på olika minnesbilder av människan Tunström och infallsvinklar på författarskapet.

I Stallet på Mårbacka besvaras på fredagen frågan Vad är en klassiker? Ellen Mattson, författare, Leif Zern, teater- och litteraturkritiker, Håkan Hagegård, opera- och konsertsångare, och Jenny Jansdotter, filmare och doktorand, ringar in vad en klassiker är för oss i dag. Arne Melberg, litteraturprofessor emeritus, leder samtalet.

Andra begivenheter är barnkulturdagen, litteraturdagen i Östra Ämtervik, bokutställningen med lokala författare och skrivarkursen i arbetarbostaden. Och en programpunkt som alla tre lyfter fram är avslutningsdagens Med Trump i Vita Huset och Putin i Kreml – hur rädda ska vi egentligen vara? Stig Fredrikson, journalist och författare, ger en personlig analys av tillståndet i världen hösten 2017.

– Ett väldigt intressant inslag som också belyser veckans bredd, säger Tuula Dajén.

För aktuellt program, gå in på: www.kulturveckanisunne.se

Flera programpunkter kretsar kring Selma Lagerlöfs levande författarskap och priset som bär hennes namn är alltid centralt i Kulturveckan. Så är det givetvis även i år även om pristagaren själv, Lars Norén, inte närvarar vid prisceremonin som genomförs i slutet av den nio dagar långa veckan.

– Pristagarens tal kommer att läsas upp av hans agent och talet till Lars Norén kommer att hållas av författaren och kritikern Mikael von Reis, berättar Ulla Norrman.

En annan röd tråd under veckan är att kulturutövarna i bygden får visa upp sig.

– Kulturveckan involverar fler och fler från den ideella sektorn, säger Mårbacka minnesgårds intendent Lena Gynnemo som sitter med i arbetsutskottet som utformat programmet.

Ulla Norrman fyller i:

– Allt bygger på att det finns många arrangörer. Det är allas engagemang och viljan att göra något riktigt bra som lyfter veckan, säger hon.

Tre ben

Sunnes kulturchef Tuula Dajén understryker att mycket av Kulturveckans styrka ligger i att den vilar på tre ben. Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris, Sunne kommun och det ideella.

– Allt det här gör ju att vi både kan få hit spännande kulturpersonligheter och manifestera bygdegårdarnas betydelse. Och det bidrar också till att vi kan hålla den här bredden, säger Tuula Dajén.

För den som vill ha matnyttiga tips om vad man inte får missa under Kulturveckan serverar här Tuula, Lena och Ulla några russin ur den stora kakan.

– Sunne kommun satsar mycket den här veckan. På lördagen berättar Matti Klenell, uppväxt i Sunne, om sitt arbete som formgivare och om sitt förhållande till finska Iittala. Detta sker i Frykensalen där vi också på onsdagen har ett fantastiskt program som heter Mellan himmel och jord. Det handlar om recitation av Selma Lagerlöf- och Edith Södergrantexter med dramatenskådespelaren Elin Klinga. För musiken står Anders Lagerqvist, violin och Mattias von Wachenfeldt, gitarr, tipsar Tuula Dajén.

Herr Arnes pengar

Lena Gynnemos tips leder besökarna i riktning mot Östra Ämtervik.

– Vi har två program per dag på Mårbacka. På onsdagen, till exempel, har vi först Stjärnor över Skrolycka – ett samtal om diktens och verklighetens Kejsarn med Lena Larsson och Daniel Skogman. Sedan Det klappande hjärtat – om det poetiska språket i romanen Charlotte Löwensköld. I en närläsning av romanen undersöker Alva Uddenberg Selma Lagerlöfs poetiska språk. På torsdagen visar vi också Herr Arnes pengar, stumfilmen från 1919 i regi av Mauritz Stiller efter Selma Lagerlöfs berättelse Herr Arnes penningar, säger Lena Gynnemo.

Ulla Norrman väljer att lyfta fram de litterära programmen.

– På Sundsbergs Gård berättar Sofia Sandén med vänner på måndagen i ord och ton om Erik Axel Karlfeldts liv och diktning. På onsdagen, på församlingshemmet i Sunne, berättar författaren och föredragshållaren Bob Hansson om kärlekens kraft och om att vara människa och på torsdagen samtalar Lena Carlsson med Susanne Nyman på Café Mellby Matglädje om sin nyutkomna bok om Selma Lagerlöf och Sophie Elkan, säger hon och puffar också lite extra för en nyinsatt programpunkt.

– Det är Litterära munsbitar för ande och gom i Stallet på Mårbacka där forskaren Anna Forssberg berättar om hur matens betydelse i litteraturen med exempel från Petronius, Moa Martinson Enid Blyton och Harry Potter. Provsmakning ingår.

På torsdagen uppmärksammas det faktum att författaren Göran Tunström skulle ha fyllt 80 år i år. På Slottet bjuder Margareta Tunström, Lars Andersson, Anna Forssberg och Bengt Berg på olika minnesbilder av människan Tunström och infallsvinklar på författarskapet.

I Stallet på Mårbacka besvaras på fredagen frågan Vad är en klassiker? Ellen Mattson, författare, Leif Zern, teater- och litteraturkritiker, Håkan Hagegård, opera- och konsertsångare, och Jenny Jansdotter, filmare och doktorand, ringar in vad en klassiker är för oss i dag. Arne Melberg, litteraturprofessor emeritus, leder samtalet.

Andra begivenheter är barnkulturdagen, litteraturdagen i Östra Ämtervik, bokutställningen med lokala författare och skrivarkursen i arbetarbostaden. Och en programpunkt som alla tre lyfter fram är avslutningsdagens Med Trump i Vita Huset och Putin i Kreml – hur rädda ska vi egentligen vara? Stig Fredrikson, journalist och författare, ger en personlig analys av tillståndet i världen hösten 2017.

– Ett väldigt intressant inslag som också belyser veckans bredd, säger Tuula Dajén.

För aktuellt program, gå in på: www.kulturveckanisunne.se

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.