2017-07-07 14:45

2017-07-07 14:45

Fullpackat med värme

GRÄSMARK: En välmående 25-åring intog Lillsjöns strand

I tisdags puttrade de turnérande packmopederna in i Gräsmark för andra året i rad. Kvällssolen sken över tunet vid Lillsjön och artisterna fyllde på med värme från scenen. 2017 visar sig vara en mycket bra årgång av det 25-årsjubilerande nöjesfenomenet.

Turnépapppan Göran Samuelsson angav själv tonen i konsertens början med att konstatera att Gräsmark besöktes även under turnéns första år 1992, då publiken tyvärr bara bestod av en oförstående tysk turist och en likgiltig katt. Sedan hade övriga artister en krattad manege att jobba i. Peter Carlsson, Shirley Clamp, Nordman och Louise Hoffsten är olika sinsemellan som artister men kombinationen blir faktiskt rätt klockren. Samuelsson har genom ett kvarts sekel utvecklat en god förmåga att plocka en artistbukett där helheten blir större än summan av delarna.

Många pärlor

Efter Samuelssons öppningsnummer Mandelblom och sjödoft radades fler pärlor upp. Bland annat hans duett med Shirley Clamp i Den som älskar, Peter Carlssons fina version av Cornelis Vreeswijks Saskia, Louise Hoffstens På andra sidan Vättern och Nordmans Ännu glöder solen. Redan där kändes det tydligt att kvällen skulle bli hellyckad.

Samtliga artister briljerar med sitt artistiska kunnande och bjuder även i övrigt på sig själva. Deras mellansnack blir inga transportsträckor. Här serveras i stället både underfundig humor, hårresande episoder om elaka syfröknar och rörande betraktelser över livet. Särskilt gripande blir det när Nordmans Mats Wester berättar om sångaren Håkan Hemlins väg tillbaka till ett drogfritt liv. När duon förenas i en spontan kram drar en suck av sympati genom publikhavet.

Nu finns det också många andra hjältar i den här historien. Inte minst de verkliga ”huvudpersonerna”, packmopederna, som fått slita hårt genom många, tuffa turnémil. Ett annat gäng trotjänare är orkestern. Bengan Blomgren på gitarr och Bengt Bygren på klaviatur har varit med under många turnéer och den lika legendariske basisten Nikke Ström anslöt för två år sedan liksom den eminente batteristen Johan Håkansson. De är följsamma, verkar behärska allt och låter otroligt bra. Hatten av för de fyra gentlemännen liksom för hela Packmopedsturnén 2017 där fantasifullheten och fingertoppskänslan råder. Bara en sådan sak som att rapparna Evert Taube och Göran Samuelsson samsas i samma show. Det är stort. Fem topplock av fem möjliga!

Turnépapppan Göran Samuelsson angav själv tonen i konsertens början med att konstatera att Gräsmark besöktes även under turnéns första år 1992, då publiken tyvärr bara bestod av en oförstående tysk turist och en likgiltig katt. Sedan hade övriga artister en krattad manege att jobba i. Peter Carlsson, Shirley Clamp, Nordman och Louise Hoffsten är olika sinsemellan som artister men kombinationen blir faktiskt rätt klockren. Samuelsson har genom ett kvarts sekel utvecklat en god förmåga att plocka en artistbukett där helheten blir större än summan av delarna.

Många pärlor

Efter Samuelssons öppningsnummer Mandelblom och sjödoft radades fler pärlor upp. Bland annat hans duett med Shirley Clamp i Den som älskar, Peter Carlssons fina version av Cornelis Vreeswijks Saskia, Louise Hoffstens På andra sidan Vättern och Nordmans Ännu glöder solen. Redan där kändes det tydligt att kvällen skulle bli hellyckad.

Samtliga artister briljerar med sitt artistiska kunnande och bjuder även i övrigt på sig själva. Deras mellansnack blir inga transportsträckor. Här serveras i stället både underfundig humor, hårresande episoder om elaka syfröknar och rörande betraktelser över livet. Särskilt gripande blir det när Nordmans Mats Wester berättar om sångaren Håkan Hemlins väg tillbaka till ett drogfritt liv. När duon förenas i en spontan kram drar en suck av sympati genom publikhavet.

Nu finns det också många andra hjältar i den här historien. Inte minst de verkliga ”huvudpersonerna”, packmopederna, som fått slita hårt genom många, tuffa turnémil. Ett annat gäng trotjänare är orkestern. Bengan Blomgren på gitarr och Bengt Bygren på klaviatur har varit med under många turnéer och den lika legendariske basisten Nikke Ström anslöt för två år sedan liksom den eminente batteristen Johan Håkansson. De är följsamma, verkar behärska allt och låter otroligt bra. Hatten av för de fyra gentlemännen liksom för hela Packmopedsturnén 2017 där fantasifullheten och fingertoppskänslan råder. Bara en sådan sak som att rapparna Evert Taube och Göran Samuelsson samsas i samma show. Det är stort. Fem topplock av fem möjliga!