2017-07-03 12:38

2017-07-03 12:39

Blommiga akvareller bland keramiska verk

VÄSTRA ÄMTERVIK: Vernissage och sommarutställning

Anna Maria Persson är ett välbekant ansikte på Sillegården men i sommar har hon förstärkning i form av Yrjö Häkkinen. Anna Marias akvarellmålningar och Yrjös keramiska konstverk pryder salongen i det samarbete de först kallade ”Kapslar”.
– Jag brukar säga frökapslar, eftersom många av mina verk faktiskt har blommat ut, säger Anna Maria Persson.

De träffades redan på 70-talet och det var konsten som förde dem samman. Sen dess har det genom åren blivit många olika uttryck och konstellationer. Men fram till sjätte augusti är det Sillegården som gäller och valet av tema kommer från Yrjös syn på samhället i dag.

– Folk sitter liksom fast på grund av den politiska väven som råder nu. De stänger in sig och avskärmar sig från omvärlden för att skydda innandömet på något vis, innandömet i det här fallet är ju dem själva. De lever som kapslar, säger Yrjö Häkkinen.

Yrjös keramiska verk är sannerligen stöpta utifrån den tesen. Anna Marias målningar har däremot ett lite ljusare skimmer över sig.

– Haha, ja men det är ju så att kapslar oftast blommar ut också. De behöver inte alltid vara stängda. Jag ser lite positivare på tillvaron så därför passar även mina blommor in bra här.

Renoirs fikonträd

Framförallt är det verket ”Under fikonträdet i Renoirs trädgård” som hon är extra nöjd med.

– Det var en dag i Frankrike när jag besökte trädgården och plötsligt föll några löv ner framför mig där jag på en bänk satt under fikonträdet. Jag sparade ett av löven och tog det varsamt med hem till Sverige. Sedan blev det ett textilverk av det hela.

Yrjö Häkkinen har ställt ut i Värmland förut men aldrig tidigare på Sillegården.

– Jag är oerhört tacksam över att få komma hit. Inte bara för utställningens skull, naturen och miljön runt om är ju helt fantastisk. Jag hoppas många kommer och besöker oss i sommar, alla är välkomna.

De träffades redan på 70-talet och det var konsten som förde dem samman. Sen dess har det genom åren blivit många olika uttryck och konstellationer. Men fram till sjätte augusti är det Sillegården som gäller och valet av tema kommer från Yrjös syn på samhället i dag.

– Folk sitter liksom fast på grund av den politiska väven som råder nu. De stänger in sig och avskärmar sig från omvärlden för att skydda innandömet på något vis, innandömet i det här fallet är ju dem själva. De lever som kapslar, säger Yrjö Häkkinen.

Yrjös keramiska verk är sannerligen stöpta utifrån den tesen. Anna Marias målningar har däremot ett lite ljusare skimmer över sig.

– Haha, ja men det är ju så att kapslar oftast blommar ut också. De behöver inte alltid vara stängda. Jag ser lite positivare på tillvaron så därför passar även mina blommor in bra här.

Renoirs fikonträd

Framförallt är det verket ”Under fikonträdet i Renoirs trädgård” som hon är extra nöjd med.

– Det var en dag i Frankrike när jag besökte trädgården och plötsligt föll några löv ner framför mig där jag på en bänk satt under fikonträdet. Jag sparade ett av löven och tog det varsamt med hem till Sverige. Sedan blev det ett textilverk av det hela.

Yrjö Häkkinen har ställt ut i Värmland förut men aldrig tidigare på Sillegården.

– Jag är oerhört tacksam över att få komma hit. Inte bara för utställningens skull, naturen och miljön runt om är ju helt fantastisk. Jag hoppas många kommer och besöker oss i sommar, alla är välkomna.

  • Kim Eriksson