2017-05-29 17:09

2017-05-29 17:10

Sommar med finsk design

SUNNE: Alvar Alto, Kaj Franck och Matti Klenell

I sommar är det nordisk enkelhet som gäller i Galleri Björken på Sunne bibliotek. Finsk Design 100 år av självständighet och kreativitet som visas från 3 juni till den 26 augusti.
– Det kommer att vara mycket igenkänning över den här utställningen. Många har ju finsk design i hyllorna hemma, säger Sunnes kulturchef Tuula Dajén och antikvitetskännaren Birgitta Friberg.

Utställningen invigs alltså nu på lördag, med poesi av Bengt Berg, musik med dragspelaren Pasi Pasanen och tal av Anders Eriksson, Finlandsinstitutet.

– Man kan väl säga att vi är först ut i Värmland med att uppmärksamma att Finland fyller 100 år i år. Karlstad firar ju i höst, säger Tuula Dajén.

Mer än glas

Representerade konstnärer är Alvar Aalto, Kaj Franck, Timo Sarpaneva, Oiva Toikka, Tapio Wirkkala och Sunnebördiga Matti Klenell. Bland designmärkena återfinns givetvis namn som Iittala och Marimekko och Kalevala.

– Det är alltså inte bara glas som visas utan även kläder, smycken och möbler, säger Birgitta Friberg.

Och att efterkrigstidens finska designunder uppmärksammas just i Sunne inte så konstigt. Birgitta Friberg som verkat i kommunen i många sammanhang under åren är ”såld” på allt vad finsk design heter och Tuula Dajén är född i Finland.

– Ja, vi känner väldigt mycket för det här och vi är ganska övertygade om att besökarna kommer att uppskatta utställningen. De flesta har ju något slags förhållande till finsk design. Ibland kanske utan att man tänker på det, säger Tuula Dajén.

Glasfåglar

Och Sunneanknytning finns ju också som sagt genom att Matti Klenell är en av de designers som finns representerade.

– Jag har känt honom sedan han var liten så det är ju extra roligt att han är med. Han har bland annat gjort en fantastisk fågelutställning i Helsingfors och vi kan glädjande nog visa några av fåglarna här, säger Tuula Dajén.

Utställningen invigs alltså nu på lördag, med poesi av Bengt Berg, musik med dragspelaren Pasi Pasanen och tal av Anders Eriksson, Finlandsinstitutet.

– Man kan väl säga att vi är först ut i Värmland med att uppmärksamma att Finland fyller 100 år i år. Karlstad firar ju i höst, säger Tuula Dajén.

Mer än glas

Representerade konstnärer är Alvar Aalto, Kaj Franck, Timo Sarpaneva, Oiva Toikka, Tapio Wirkkala och Sunnebördiga Matti Klenell. Bland designmärkena återfinns givetvis namn som Iittala och Marimekko och Kalevala.

– Det är alltså inte bara glas som visas utan även kläder, smycken och möbler, säger Birgitta Friberg.

Och att efterkrigstidens finska designunder uppmärksammas just i Sunne inte så konstigt. Birgitta Friberg som verkat i kommunen i många sammanhang under åren är ”såld” på allt vad finsk design heter och Tuula Dajén är född i Finland.

– Ja, vi känner väldigt mycket för det här och vi är ganska övertygade om att besökarna kommer att uppskatta utställningen. De flesta har ju något slags förhållande till finsk design. Ibland kanske utan att man tänker på det, säger Tuula Dajén.

Glasfåglar

Och Sunneanknytning finns ju också som sagt genom att Matti Klenell är en av de designers som finns representerade.

– Jag har känt honom sedan han var liten så det är ju extra roligt att han är med. Han har bland annat gjort en fantastisk fågelutställning i Helsingfors och vi kan glädjande nog visa några av fåglarna här, säger Tuula Dajén.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.