2017-04-13 09:53

2017-04-13 09:53

"Det är sättet att måla på som är det viktiga"

SUNNE: Albin Liljestrand från Ransby visar sina bilder på Sundsbergs gård

Just nu har Sunneborna chansen att se verk av en av Värmlands stora talanger inom konsten. Albin Liljestrand från Ransby visar ett trettiotal verk på Sundsbergs gård.
– Jag har inga större förväntningar. Det är bara väldigt roligt att ställa ut här uppe, säger han.

Albin Liljestrand är född 1996 och kommer från Ransby i norra Klarälvdalen. Dit ska han nu också flytta tillbaka. Detta efter att bland annat ha studerat vid Örebro konstskola.

– Jag har målat hela mitt liv, men jag började på allvar för fem–sex år sedan. Jag rör mig mellan flera olika bildvärldar. Här visar jag mest klassiska motiv som städer och landskap. Mycket är hämtat från Sysslebäckstrakten. Men jag illustrerar även sagor. Det blir något helt annat, säger Albin.

Han jobbar med akvarell, bläck och gouache. I de mer svartvita motiven är det bara bläck som gäller.

– Jag tecknade serier när jag var liten. Jag gillar att jobba i bläck. Men också att variera uttrycket.

Bild är hans stora intresse. Och det handlar inte alltid nödvändigtvis om att måla.

– Det kan handla om teckningar, collage eller något annat. Bara jag får skapa bilder.

Albin har redan hunnit ställa ut flera gånger i Karlstad och han har haft bilder med på konstrundor och höstsalonger i norra Värmland, bland annat på Heidruns och Sahlströmsgården. Och nu får han alltså ställa ut på Sundsbergs gård under den attraktiva påskperioden.

– Albin är väldigt spännande. Så ung och redan så bra. Det är jätteroligt att en så lovande värmländsk konstnär ställer ut här. När man ser hans konst förstår man verkligen varför det går så bra för honom, säger Kjell Andersson från arrangerande Nedre Fryksdals konstförening.

Det är svårt att inte bli berörd av Albins bilder. Men på frågan om hur han väljer sina motiv kommer svaret snabbt.

– Det är sättet att måla som är viktigt. Inte motivet.

Utställningen pågår till den 30 april och ingår i Övre Frykens konstrunda 14–16 april.

Albin Liljestrand är född 1996 och kommer från Ransby i norra Klarälvdalen. Dit ska han nu också flytta tillbaka. Detta efter att bland annat ha studerat vid Örebro konstskola.

– Jag har målat hela mitt liv, men jag började på allvar för fem–sex år sedan. Jag rör mig mellan flera olika bildvärldar. Här visar jag mest klassiska motiv som städer och landskap. Mycket är hämtat från Sysslebäckstrakten. Men jag illustrerar även sagor. Det blir något helt annat, säger Albin.

Han jobbar med akvarell, bläck och gouache. I de mer svartvita motiven är det bara bläck som gäller.

– Jag tecknade serier när jag var liten. Jag gillar att jobba i bläck. Men också att variera uttrycket.

Bild är hans stora intresse. Och det handlar inte alltid nödvändigtvis om att måla.

– Det kan handla om teckningar, collage eller något annat. Bara jag får skapa bilder.

Albin har redan hunnit ställa ut flera gånger i Karlstad och han har haft bilder med på konstrundor och höstsalonger i norra Värmland, bland annat på Heidruns och Sahlströmsgården. Och nu får han alltså ställa ut på Sundsbergs gård under den attraktiva påskperioden.

– Albin är väldigt spännande. Så ung och redan så bra. Det är jätteroligt att en så lovande värmländsk konstnär ställer ut här. När man ser hans konst förstår man verkligen varför det går så bra för honom, säger Kjell Andersson från arrangerande Nedre Fryksdals konstförening.

Det är svårt att inte bli berörd av Albins bilder. Men på frågan om hur han väljer sina motiv kommer svaret snabbt.

– Det är sättet att måla som är viktigt. Inte motivet.

Utställningen pågår till den 30 april och ingår i Övre Frykens konstrunda 14–16 april.