2016-07-14 11:12

2016-07-14 11:12

Hans Lif ställer ut på Ulvsby herrgård

SUNNE: Lustfyllt och avbildande oljemåleri

I lördags var det vernissage på oljemålaren Hans Lifs utställning på Ulvsby herrgård. En utställning han sett fram emot.
– Jag gillar att ställa ut, att träffa folk i vernissagesammanhang, berättar han.

Hans Lif kommer ursprungligen från Ångermanland men bor sedan många år i Stockholm där han utbildade sig på Konstfack mellan åren 1978–81 och på Kungliga konsthögskolan mellan 1981–86. Han målar i olja och väljer gärna motiv som mat, dryck, djur och blommor.

– Jag brukar säga att jag målar av det som kommer i min väg. Så en del tavlor föreställer mina luncher, förklarar han.

Han har en kolonilott på Långholmen och odlingarna får ofta stå motiv. Men han målar också en del vilda blommor, samt porträtt och landskap.

– Jag är en sån som målar av. Jag håller inte på med abstraktioner eller installationer.

Första i Värmland

Det han vill vidareförmedla med sitt måleri är lust.

– Jag går själv på lust när jag målar. Det är ju fint om någon blir sugen på en öl om de ser en öl som jag målat av. Eller en sardinmacka.

Sedan 27 år tillbaka undervisar Hans två dagar per vecka på den förberedande konstskolan Basis. Resten av tiden jobbar han i sin ateljé i Stockholm, och ställer ut sina målningar flitigt. Eftersom han har ställt ut väldigt mycket senaste året, har han valt att ta tjänstledigt ett år för att kunna ägna mer tid åt konsten. Men trots att han är en flitig utställare, är utställningen på Ulvsby gård hans första i Värmland.

– Jag har faktiskt aldrig ens varit i Värmland förut. Men det är jättefint, vilken trakt! Det är helt underbart och jag har redan badat i Fryken. Vi tog ett kvällsdopp, berättar han.

Utställningen pågår till och med 11 september.

Hans Lif kommer ursprungligen från Ångermanland men bor sedan många år i Stockholm där han utbildade sig på Konstfack mellan åren 1978–81 och på Kungliga konsthögskolan mellan 1981–86. Han målar i olja och väljer gärna motiv som mat, dryck, djur och blommor.

– Jag brukar säga att jag målar av det som kommer i min väg. Så en del tavlor föreställer mina luncher, förklarar han.

Han har en kolonilott på Långholmen och odlingarna får ofta stå motiv. Men han målar också en del vilda blommor, samt porträtt och landskap.

– Jag är en sån som målar av. Jag håller inte på med abstraktioner eller installationer.

Första i Värmland

Det han vill vidareförmedla med sitt måleri är lust.

– Jag går själv på lust när jag målar. Det är ju fint om någon blir sugen på en öl om de ser en öl som jag målat av. Eller en sardinmacka.

Sedan 27 år tillbaka undervisar Hans två dagar per vecka på den förberedande konstskolan Basis. Resten av tiden jobbar han i sin ateljé i Stockholm, och ställer ut sina målningar flitigt. Eftersom han har ställt ut väldigt mycket senaste året, har han valt att ta tjänstledigt ett år för att kunna ägna mer tid åt konsten. Men trots att han är en flitig utställare, är utställningen på Ulvsby gård hans första i Värmland.

– Jag har faktiskt aldrig ens varit i Värmland förut. Men det är jättefint, vilken trakt! Det är helt underbart och jag har redan badat i Fryken. Vi tog ett kvällsdopp, berättar han.

Utställningen pågår till och med 11 september.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.