2016-07-05 10:38

2016-07-05 10:38

"Vi samlas och hjälps åt"

ÖSTRA ÄMTERVIK: Workshop med mästerfotografen Anders Petersen

Under fem intensiva dagar har fotografer deltagit i Anders Petersens workshop på Alma Löv. Deltagare från hela världen har kommit för en vecka i Östra Ämtervik.
– Ni har en av de allra största fotograferna genom tiderna, det är en ära att få komma hit, säger Sanja Burns som rest från Bali i Indonesien.

Margot Wallard och JH Engström ligger bakom planeringen av workshopen. Vanligtvis brukar de samla fotografer under en ettårig workshop med möten i Paris. Nu ville de hitta ett kortare format, där fotografer kan dela med sig av sina personliga arbeten och hjälpa varandra i processen.

– Vi samlas och hjälps åt i stället för att konkurrera. Vi är ganska ensamma bakom kameran, säger Margot Wallard om att arbeta som fotograf.

Inspirerande miljö

Att de bor alldeles intill Alma Löv gjorde det enkelt att välja plats för veckans workshop.

– Jättesvårt att få till det om vi inte haft det här. Alma Löv är ett fantastiskt tillskott, säger JH Engström.

Att de skulle bjuda in Anders Petersen som ledare för workshopen var ett ganska naturligt val med tanke på JH:s och Anders tidigare samarbeten samt kopplingen till Värmland. För några år sedan gjorde de en gemensam fotobok om landskapet de växt upp i.

– Det är en inspirerande miljö med landskapet och Fryken. Och hela det här stället är ju helt underbart, det sätter i gång fantasin och det smittar av sig på de som är med, säger Anders Petersen.

Att workshopen hålls i Östra Ämtervik har inte varit några hinder. Det blir ett intressant möte mellan olika kulturer och bildspråk, enligt Anders Petersen. Deltagarna har rest från USA, Bali och allt däremellan.

– Ni har en av de allra största fotografer genom tiderna, det är en ära att få komma hit. Det är vackert här, ett annat ljus, det ni får vid midnatt får vi på eftermiddagen, det är underbart, säger Sanja Burns från Bali.

Margot Wallard och JH Engström ligger bakom planeringen av workshopen. Vanligtvis brukar de samla fotografer under en ettårig workshop med möten i Paris. Nu ville de hitta ett kortare format, där fotografer kan dela med sig av sina personliga arbeten och hjälpa varandra i processen.

– Vi samlas och hjälps åt i stället för att konkurrera. Vi är ganska ensamma bakom kameran, säger Margot Wallard om att arbeta som fotograf.

Inspirerande miljö

Att de bor alldeles intill Alma Löv gjorde det enkelt att välja plats för veckans workshop.

– Jättesvårt att få till det om vi inte haft det här. Alma Löv är ett fantastiskt tillskott, säger JH Engström.

Att de skulle bjuda in Anders Petersen som ledare för workshopen var ett ganska naturligt val med tanke på JH:s och Anders tidigare samarbeten samt kopplingen till Värmland. För några år sedan gjorde de en gemensam fotobok om landskapet de växt upp i.

– Det är en inspirerande miljö med landskapet och Fryken. Och hela det här stället är ju helt underbart, det sätter i gång fantasin och det smittar av sig på de som är med, säger Anders Petersen.

Att workshopen hålls i Östra Ämtervik har inte varit några hinder. Det blir ett intressant möte mellan olika kulturer och bildspråk, enligt Anders Petersen. Deltagarna har rest från USA, Bali och allt däremellan.

– Ni har en av de allra största fotografer genom tiderna, det är en ära att få komma hit. Det är vackert här, ett annat ljus, det ni får vid midnatt får vi på eftermiddagen, det är underbart, säger Sanja Burns från Bali.

  • Ola Håkansson