2016-05-26 15:17

2016-05-31 15:15

Vågar gå utanför ramarna

SUNNE: Självlärda Margareta von Wachenfeldt ställer ut på Sundsbergs gård

I morgon, lördag, är det vernissage på Sundsbergs gård igen. Den här gången är det Margareta von Wachenfeldt från Årjäng, nu boende i Karlstad, som ställer ut.
– Det är första gången jag ställer ut i Sunne, men jag har gått gymnasiet här så det är kul att komma tillbaka, säger hon.

Margareta är självlärd och konstintresset har funnits med ända sedan hon var liten. Men det var inte förrän under senare år, hösten 2011, som hon insåg vad måleriet skulle komma betyda för henne. Under den tiden jobbade hon en period i New York och hon blev inspirerad av stadens utställningar och kulturevenemang. Hon fick en stark längtan att vilja uttrycka sig och beröra.

– Så jag började måla 2012 och hade min första utställning 2013. Sedan dess har jag haft utställningar varje år och i fjol var jag med på konstrundan i Årjäng och fick med ett verk på Värmlands konstförenings höstsalong på Värmland museum, berättar hon.

Hon är uppväxt i Årjäng, men bor och arbetar i Karlstad sedan 2006. Mestadels målar hon med akryl, sprayfärg och markers och hon har en målarstudio i Karlstads centrum. I Sunne ställer hon ut 22 alster, både nya och lite äldre.

– Jag hade hört så mycket gott om konsthallen på Sundsbergs gård, så det känns väldigt bra att vara här.

Det är nästan lite svårt att tro att Margareta bara målat i fyra år, men hennes egen teori är att hon hade samlat på sig väldigt mycket kreativitet och känslor som nu får sitt utryck i de bilder som hon ”leker fram”, som hon själv kallar det.

– Jag jobbar helst med händerna och spatel. Inte så mycket pensel. Då infinner sig lätt en känsla av att man eftersträvar perfektion och det gör inte jag. Jag vill gå utanför ramarna, bryta mig ur det perfekta och skapa fritt.

Hon har inga problem med att folk tycker och tänker om det hon gjort.

– Alla har rätten att betrakta konst på sitt eget sätt. Det som känns viktigt för mig är att beröra. Jag har en väldig passion för det här.

Margareta har ett civilt jobb vid sidan av konsten och hur det blir i framtiden vet hon inte riktigt.

– Jag ställer gärna ut mer, men det är inte utställningarna som är det viktiga utan att få skapa. Så vi får se. Jag tar det som det kommer, säger hon.

Mer av Margaretas konst kan du se på mvonw.se

 

Margareta är självlärd och konstintresset har funnits med ända sedan hon var liten. Men det var inte förrän under senare år, hösten 2011, som hon insåg vad måleriet skulle komma betyda för henne. Under den tiden jobbade hon en period i New York och hon blev inspirerad av stadens utställningar och kulturevenemang. Hon fick en stark längtan att vilja uttrycka sig och beröra.

– Så jag började måla 2012 och hade min första utställning 2013. Sedan dess har jag haft utställningar varje år och i fjol var jag med på konstrundan i Årjäng och fick med ett verk på Värmlands konstförenings höstsalong på Värmland museum, berättar hon.

Hon är uppväxt i Årjäng, men bor och arbetar i Karlstad sedan 2006. Mestadels målar hon med akryl, sprayfärg och markers och hon har en målarstudio i Karlstads centrum. I Sunne ställer hon ut 22 alster, både nya och lite äldre.

– Jag hade hört så mycket gott om konsthallen på Sundsbergs gård, så det känns väldigt bra att vara här.

Det är nästan lite svårt att tro att Margareta bara målat i fyra år, men hennes egen teori är att hon hade samlat på sig väldigt mycket kreativitet och känslor som nu får sitt utryck i de bilder som hon ”leker fram”, som hon själv kallar det.

– Jag jobbar helst med händerna och spatel. Inte så mycket pensel. Då infinner sig lätt en känsla av att man eftersträvar perfektion och det gör inte jag. Jag vill gå utanför ramarna, bryta mig ur det perfekta och skapa fritt.

Hon har inga problem med att folk tycker och tänker om det hon gjort.

– Alla har rätten att betrakta konst på sitt eget sätt. Det som känns viktigt för mig är att beröra. Jag har en väldig passion för det här.

Margareta har ett civilt jobb vid sidan av konsten och hur det blir i framtiden vet hon inte riktigt.

– Jag ställer gärna ut mer, men det är inte utställningarna som är det viktiga utan att få skapa. Så vi får se. Jag tar det som det kommer, säger hon.

Mer av Margaretas konst kan du se på mvonw.se