2016-02-19 13:17

2016-02-19 14:46

En ovanlig filmpremiär

ROTTNEROS: Okänt land visades på känd bruksmark efter sju år

I tisdags premiärvisades musikvideon Okänt land på Rottneros Bruk, där projektet startade 2008. Filmaren Evelyn Frankel och kompositören Micaela Hoppe, båda från Västra Ämtervik, har nu färdigställt verket efter sju år.
– De anställda blir de allra första att ta del av slutresultatet och det känns så oerhört roligt, säger Evelyn Frankel.

Det de anställda fick se var inte bara en musikvideo utan tre, som spelades upp samtidigt på stora tv-skärmar och musik via hörlurar. Verket är nio minuter långt och kan upplevas om och om igen. Idén föddes när Evelyn Frankel passerade bruket och såg hur röken från skorstenarna levde sitt eget liv.

– Från början var tanken att göra en ”vanlig” musikvideo som vi filmade på bruket, men efterhand blev det ett konstfilmsprojekt.

I takt med att kompositören Micaela Hoppe gjorde musik till filmen föddes nya idéer.

– Från början fanns det ett tydligt manus, en tydlig historia. Men med tiden har allting blivit mer öppet för tolkningar, säger Micaela Hoppe.

Poetiskt anslag

Konstvideon har ett klart poetiskt anslag med ångande dimmor som sveper runt skådespelare och spånhögar i samklang med specialskriven musik för stråkar, sopransax och kör. När en tidig kortversion av verket visades härom året som work-in-progress väckte det nyfikenhet och intresse inför den färdiga versionen i full längd.

– Då bestämde vi att premiärvisningen skulle ske här på bruket. Dels för att den filmades här, men också för att vi gärna vill ha reaktioner från människor som kanske inte är så vana vid den här sortens verk. Nå en ny publik, säger Evelyn Frankel.

Nyskapande

För att verket skulle kunna färdigställas sökte och fick man pengar från Region Värmland inom ramen för Nyskapande konstprojekt. Planen är nu att den efter premiären på Rottneros Bruk ska turnera runt på olika platser; industrier, kontor, konferenser och köpcentran.

Vad tyckte då konstpubliken på Rottneros bruk? Henrik Kvarnström och Karl-Åke Zetterberg är inte vana vid den sortens filmvisningar på arbetstid.

– Man undrade ju vad det var först. Men det är väl en kul grej. Tyvärr har jag inte sett så mycket att jag kan uttala mig, säger Henrik.

Men Karl-Åke då. Vad tyckte han?

– Njaaa. Jo, det väl roligt när det händer något utöver det vanliga så här, men själva filmen... Du, det var inte mycket till handling.

Den som vill se ett smakprov på filmen kan göra det på https://youtu.be/jUsMAwkuA98

Det de anställda fick se var inte bara en musikvideo utan tre, som spelades upp samtidigt på stora tv-skärmar och musik via hörlurar. Verket är nio minuter långt och kan upplevas om och om igen. Idén föddes när Evelyn Frankel passerade bruket och såg hur röken från skorstenarna levde sitt eget liv.

– Från början var tanken att göra en ”vanlig” musikvideo som vi filmade på bruket, men efterhand blev det ett konstfilmsprojekt.

I takt med att kompositören Micaela Hoppe gjorde musik till filmen föddes nya idéer.

– Från början fanns det ett tydligt manus, en tydlig historia. Men med tiden har allting blivit mer öppet för tolkningar, säger Micaela Hoppe.

Poetiskt anslag

Konstvideon har ett klart poetiskt anslag med ångande dimmor som sveper runt skådespelare och spånhögar i samklang med specialskriven musik för stråkar, sopransax och kör. När en tidig kortversion av verket visades härom året som work-in-progress väckte det nyfikenhet och intresse inför den färdiga versionen i full längd.

– Då bestämde vi att premiärvisningen skulle ske här på bruket. Dels för att den filmades här, men också för att vi gärna vill ha reaktioner från människor som kanske inte är så vana vid den här sortens verk. Nå en ny publik, säger Evelyn Frankel.

Nyskapande

För att verket skulle kunna färdigställas sökte och fick man pengar från Region Värmland inom ramen för Nyskapande konstprojekt. Planen är nu att den efter premiären på Rottneros Bruk ska turnera runt på olika platser; industrier, kontor, konferenser och köpcentran.

Vad tyckte då konstpubliken på Rottneros bruk? Henrik Kvarnström och Karl-Åke Zetterberg är inte vana vid den sortens filmvisningar på arbetstid.

– Man undrade ju vad det var först. Men det är väl en kul grej. Tyvärr har jag inte sett så mycket att jag kan uttala mig, säger Henrik.

Men Karl-Åke då. Vad tyckte han?

– Njaaa. Jo, det väl roligt när det händer något utöver det vanliga så här, men själva filmen... Du, det var inte mycket till handling.

Den som vill se ett smakprov på filmen kan göra det på https://youtu.be/jUsMAwkuA98

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.