2015-12-10 17:23

2015-12-10 17:23

Staffan Anders bästa

BOKRECENSION: Kluriga funderingar till morgonkaffet

Vissa är tidigt ute. Staffan Ander hälsar Godmorgon 2016 redan nu. I alla fall heter hans senaste – och åttonde – kåseribok så. Den innehåller ett urval av hans krönikor, publicerade i Nya Wermlands-Tidningen mellan 2013 och 2015. Men själva boken är också som en god morgon. Fridfull, lättsam och inspirerande.

Staffan Ander är sedan många år NWT:s chefredaktör och har under sitt yrkesliv publicerat många artiklar om livets mörka sidor. I sitt efterord skriver han att lördagskrönikorna kom till en gång för att i någon mån balansera allt elände i vår värld.

Därför har här krig, slagsmål, svordomar och hat fått stryka på foten till förmån för små kluriga funderingar över livets stunder. Det kan vara ålderskriser, problem med äggkokning eller strumpor som försvinner. Eller att livet var enklare när en kopp kaffe inte kallades något annat än just kaffe.

Men han behandlar även annat, som lyckan att komma över gamla Kalle Anka-tidningar, stoltheten över att vara värmlänning, eller härliga båtturer på Vänern. Och – passande så här i juletider – gnagaren bakom julhymnen Stilla natt.

Bättre med åren

Undertecknad har under åren både redigerat och ”normalläst” de flesta av Staffan Anders krönikor. De har alltid varit underhållande, men jag tycker att de – precis som det berömda goda vinet – har blivit bättre med åren. Mognare och – mer stilsäkra. Ibland så att man till och med kan se framför sig hur äldre tiders mästerkåsörer som till exempel Torsten Ehrenmark nickar godkännande i sin himmel.

Så vare sig man vill tillägna sig samlade tidningskrönikor på morgonen eller kvällen är God morgon 2016 passande. Och en bra gåva till någon man vill skänka några väl valda stunders god läsning. Se det som ett julklappstips!

Staffan Ander är sedan många år NWT:s chefredaktör och har under sitt yrkesliv publicerat många artiklar om livets mörka sidor. I sitt efterord skriver han att lördagskrönikorna kom till en gång för att i någon mån balansera allt elände i vår värld.

Därför har här krig, slagsmål, svordomar och hat fått stryka på foten till förmån för små kluriga funderingar över livets stunder. Det kan vara ålderskriser, problem med äggkokning eller strumpor som försvinner. Eller att livet var enklare när en kopp kaffe inte kallades något annat än just kaffe.

Men han behandlar även annat, som lyckan att komma över gamla Kalle Anka-tidningar, stoltheten över att vara värmlänning, eller härliga båtturer på Vänern. Och – passande så här i juletider – gnagaren bakom julhymnen Stilla natt.

Bättre med åren

Undertecknad har under åren både redigerat och ”normalläst” de flesta av Staffan Anders krönikor. De har alltid varit underhållande, men jag tycker att de – precis som det berömda goda vinet – har blivit bättre med åren. Mognare och – mer stilsäkra. Ibland så att man till och med kan se framför sig hur äldre tiders mästerkåsörer som till exempel Torsten Ehrenmark nickar godkännande i sin himmel.

Så vare sig man vill tillägna sig samlade tidningskrönikor på morgonen eller kvällen är God morgon 2016 passande. Och en bra gåva till någon man vill skänka några väl valda stunders god läsning. Se det som ett julklappstips!