2015-11-27 06:00

2015-11-27 10:12

Marias pinnar berättar

SUNNE: Hon vildhjärtar och förmedlar budskap från de vridna rötternas skog

Nu öppnar en utställning med Maria ”Vildhjärta” Westerberg i Galleri Björken på Sunne bibliotek. Men den som går dit för att se konst har gått fel.

– Det är inte konst. Det är pinnar, säger Maria.

Maria ”Vildhjärta” Westerberg förknippar de flesta med Brunskog, men hon är faktiskt från Sunne.

– Det är här jag har växt upp så det är roligt att visa upp mina saker här, säger hon.

Täljer och förtäljer

Just nu är hon aktuell som mottagare av Region Värmlands författarstipendium för boken Hjärtklappning. Hennes texter har också tonsatts av livskamraten Johannes Söderquist tillsammans med Frida Granström och i luciatid blir det ett framförande i Sunne där Maria pratar och sångerna framförs.

– Jag vrider och vänder på både pinnar och ord. För mig hör det ihop. Att både tälja och förtälja.

Trivas med livet

Maria vill att vildhjärta också ska vara ett verb, inte bara ett substantiv. Att vildhjärta är att busa, göra det man vill och trivas med livet.

– Min favoritsysselsättning är att sitta och stirra, pyssla lite och äta gott. Det är inte i många yrken man kan göra det, så jag har verkligen hamnat rätt, säger hon.

Inte konst

Utställningen i Sunne består av berättelser från skogen. Men Maria kallar inte sina verk för konst.

– Jag har inte tid att fundera över vad som är konst och jag bryr mig inte. Jag är inte intresserad av konst. Jag är intresserad av naturen och min egen mänsklighet.

Det hon gör kallar hon helt enkelt för...

– ...pinnar. För det kan man vetenskapligt bevisa att det är. Då blir ingen upprörd.

Känslan av frihet

Maria kritiserar skogsbruket och den så kallade naturvården och försvarar skogen, speciellt den som hunnit bli gammal, de vridna rötternas skog.

– Skogen mår inte bra, men jag mår bra i skogen så det är där jag vill vara. Jag är ute efter känslan av frihet och att man hinner tänka. Jag vill ha ett liv nära naturen och jag vill vara trygg – både ekonomiskt och i min egen kropp.

Den som vill se Marias pinnar på Galleri Björken – vare sig de heter Päls Angels eller Älgblomning – får passa på innan 16 januari, för då är utställningen slut.

Maria ”Vildhjärta” Westerberg förknippar de flesta med Brunskog, men hon är faktiskt från Sunne.

– Det är här jag har växt upp så det är roligt att visa upp mina saker här, säger hon.

Täljer och förtäljer

Just nu är hon aktuell som mottagare av Region Värmlands författarstipendium för boken Hjärtklappning. Hennes texter har också tonsatts av livskamraten Johannes Söderquist tillsammans med Frida Granström och i luciatid blir det ett framförande i Sunne där Maria pratar och sångerna framförs.

– Jag vrider och vänder på både pinnar och ord. För mig hör det ihop. Att både tälja och förtälja.

Trivas med livet

Maria vill att vildhjärta också ska vara ett verb, inte bara ett substantiv. Att vildhjärta är att busa, göra det man vill och trivas med livet.

– Min favoritsysselsättning är att sitta och stirra, pyssla lite och äta gott. Det är inte i många yrken man kan göra det, så jag har verkligen hamnat rätt, säger hon.

Inte konst

Utställningen i Sunne består av berättelser från skogen. Men Maria kallar inte sina verk för konst.

– Jag har inte tid att fundera över vad som är konst och jag bryr mig inte. Jag är inte intresserad av konst. Jag är intresserad av naturen och min egen mänsklighet.

Det hon gör kallar hon helt enkelt för...

– ...pinnar. För det kan man vetenskapligt bevisa att det är. Då blir ingen upprörd.

Känslan av frihet

Maria kritiserar skogsbruket och den så kallade naturvården och försvarar skogen, speciellt den som hunnit bli gammal, de vridna rötternas skog.

– Skogen mår inte bra, men jag mår bra i skogen så det är där jag vill vara. Jag är ute efter känslan av frihet och att man hinner tänka. Jag vill ha ett liv nära naturen och jag vill vara trygg – både ekonomiskt och i min egen kropp.

Den som vill se Marias pinnar på Galleri Björken – vare sig de heter Päls Angels eller Älgblomning – får passa på innan 16 januari, för då är utställningen slut.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.