2017-06-01 18:57

2017-06-01 18:57

Det behövs ännu fler bra idéer i Sunne

Scenförändringen var total. Det Sunne kommun inte gick i land med ordnade frivilliga och entusiastiska krafter på en vecka. 350 000 kronor samlades in och rullskidloppet Inge Bråten Memorial är därmed räddat. Vi på Fryksdalsbygden var också med i processen – på det sätt vi kan vara. Vi berättar om initiativ så att de får spridning. I det här fallet var det extra roligt att kunna göra det.

En händelse som ser ut som en tanke är att vi förra veckan också skrev om några Sunnehandlares funderingar kring hur viktigt det är med positiva signaler för att Sunne ska vara attraktivt på olika sätt.

Men hur man upplever verkligheten beror ofta på var man befinner sig.

Om man sitter på Sunne kommun är det lätt att lyfta fram några av de undersökningar som släppts nyligen. Enligt dessa är kommunen bäst i Sverige på att ge service till företagen i myndighetsutövning, bästa bredbandskommunen i Värmland och den fjärde bästa på landsbygden i Sverige. Man ligger också tvåa av 290 kommuner i Sverige när det gäller att få nyanlända i jobb. Fler än hälften fick jobb efter att de lämnat Arbetsförmedlingens (AF) etableringsuppdrag enligt deras statistik 2016.

Dessutom hamnar Sunne på plats fem av Sveriges alla kommuner i en undersökning om var invånarna är lyckligast. Men dit räknar sig förmodligen inte de som på sociala medier ganska ofta skriver saker som ”ingenting går i Sunne”, ”kommunen lägger ner hela Sunne”. Och så vidare.

Viken sida som har mest rätt vet jag inte. Det jag vet är att varken statistiskt självförhärligande eller klagovisor och tandagnisslan löser några problem. Det gör däremot sådana initiativ som Inger, Margaretha och alla andra engagerade drog i gång och slutförde.

Sunne kommun kan säkert vara bra på mycket, men en välmenad spark i ändan är aldrig fel. Det finns nog mycket god vilja men man behöver bli bättre på att få saker att hända snabbare. Man behöver också bli bättre på att förklara vad som tar lång tid och varför det gör det.

Inge Bråten-exemplet skulle kunna vara början till en konstruktiv modell för ett verkligt samspel mellan förvaltning och medborgare. Erfarenheten visar att idéer inte haglar vilt i kommunhuset. Därför behövs Sunnebornas hjälp. Har ni idéer som är bra för Sunne så dela med er av dem. Gärna till oss på Fryksdalsbygden. Det behöver hända ännu fler positiva saker i Sunne.

Dan Enwall

Scenförändringen var total. Det Sunne kommun inte gick i land med ordnade frivilliga och entusiastiska krafter på en vecka. 350 000 kronor samlades in och rullskidloppet Inge Bråten Memorial är därmed räddat. Vi på Fryksdalsbygden var också med i processen – på det sätt vi kan vara. Vi berättar om initiativ så att de får spridning. I det här fallet var det extra roligt att kunna göra det.

En händelse som ser ut som en tanke är att vi förra veckan också skrev om några Sunnehandlares funderingar kring hur viktigt det är med positiva signaler för att Sunne ska vara attraktivt på olika sätt.

Men hur man upplever verkligheten beror ofta på var man befinner sig.

Om man sitter på Sunne kommun är det lätt att lyfta fram några av de undersökningar som släppts nyligen. Enligt dessa är kommunen bäst i Sverige på att ge service till företagen i myndighetsutövning, bästa bredbandskommunen i Värmland och den fjärde bästa på landsbygden i Sverige. Man ligger också tvåa av 290 kommuner i Sverige när det gäller att få nyanlända i jobb. Fler än hälften fick jobb efter att de lämnat Arbetsförmedlingens (AF) etableringsuppdrag enligt deras statistik 2016.

Dessutom hamnar Sunne på plats fem av Sveriges alla kommuner i en undersökning om var invånarna är lyckligast. Men dit räknar sig förmodligen inte de som på sociala medier ganska ofta skriver saker som ”ingenting går i Sunne”, ”kommunen lägger ner hela Sunne”. Och så vidare.

Viken sida som har mest rätt vet jag inte. Det jag vet är att varken statistiskt självförhärligande eller klagovisor och tandagnisslan löser några problem. Det gör däremot sådana initiativ som Inger, Margaretha och alla andra engagerade drog i gång och slutförde.

Sunne kommun kan säkert vara bra på mycket, men en välmenad spark i ändan är aldrig fel. Det finns nog mycket god vilja men man behöver bli bättre på att få saker att hända snabbare. Man behöver också bli bättre på att förklara vad som tar lång tid och varför det gör det.

Inge Bråten-exemplet skulle kunna vara början till en konstruktiv modell för ett verkligt samspel mellan förvaltning och medborgare. Erfarenheten visar att idéer inte haglar vilt i kommunhuset. Därför behövs Sunnebornas hjälp. Har ni idéer som är bra för Sunne så dela med er av dem. Gärna till oss på Fryksdalsbygden. Det behöver hända ännu fler positiva saker i Sunne.

Dan Enwall

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.