2015-11-03 06:00

2015-11-03 09:22

Viktigt att avståndet blir mindre

En genomförd manifestation till stöd för asylboendet på Selma. En planerad mot-demonstration som blev inställd. En SD-sammankomst som fick byta dag.

Det har varit några händelserika dagar.

Att en demonstration får ställas in på grund av hot och att anordnare av sammankomster behandlas olika är naturligtvis inte bra. I en demokrati ska alla få säga sitt, hur mycket man än ogillar vissa åsikter.

Sedan kan ju saker sägas på olika sätt. Sunnes två ledande sverigedemokrater försöka rekrytera nya medlemmar med en bild där de står och pekar menande mot före detta hotell Selma Lagerlöf. Det visar tydligt på vilken nivå SD är beredda att föra debatten.

Inte för att jag är helt främmande för människor som argumenterar så. Jag har till och med haft närstående som har gjort det. De var tre–fyra år och skrek: ”Ta inte min boll! Det är min boll!” så fort ett yttre hot närmade sig. Lyckligtvis har min sexåring redan lärt sig att det finns bättre sätt att närma sig problemställningar.

Man kan till exempel ta reda på fakta. Riktiga fakta, som finns i verkligheten.

Och man kan besöka samma verklighet. Flera Sunnebor har redan gjort en vända upp till asylboendet och pratat med dem som bor där, kanske till och med tagit en fika.

Det är inte långt till hotell Selma. Med mänsklig kontakt blir avståndet ännu mindre.

Nu hoppas vi att kommunchefen Berit Westergrens höga ambition, att med gemensamma krafter åstadkomma lösningar som är bra för både nyanlända och etablerade Sunnebor, blir verklighet. Om alla drar åt ett konstruktivt håll, i stället för att ständigt ställa olika grupper och behov mot varandra, kommer uppdraget att lyckas. Och då har Sunne visat vad verklig integration innebär.

För varje människa som väljer intoleransens, konfrontationens, och egoismens väg blir världen en lite sämre plats.

Så titta gärna in på Selma.

Det hade garanterat Selma gjort. För hon levde – i motsats till dagens flyktingmotståndare – i verkligheten och inte i en sagovärld.

 

Dan Enwall

chefredaktör

Det har varit några händelserika dagar.

Att en demonstration får ställas in på grund av hot och att anordnare av sammankomster behandlas olika är naturligtvis inte bra. I en demokrati ska alla få säga sitt, hur mycket man än ogillar vissa åsikter.

Sedan kan ju saker sägas på olika sätt. Sunnes två ledande sverigedemokrater försöka rekrytera nya medlemmar med en bild där de står och pekar menande mot före detta hotell Selma Lagerlöf. Det visar tydligt på vilken nivå SD är beredda att föra debatten.

Inte för att jag är helt främmande för människor som argumenterar så. Jag har till och med haft närstående som har gjort det. De var tre–fyra år och skrek: ”Ta inte min boll! Det är min boll!” så fort ett yttre hot närmade sig. Lyckligtvis har min sexåring redan lärt sig att det finns bättre sätt att närma sig problemställningar.

Man kan till exempel ta reda på fakta. Riktiga fakta, som finns i verkligheten.

Och man kan besöka samma verklighet. Flera Sunnebor har redan gjort en vända upp till asylboendet och pratat med dem som bor där, kanske till och med tagit en fika.

Det är inte långt till hotell Selma. Med mänsklig kontakt blir avståndet ännu mindre.

Nu hoppas vi att kommunchefen Berit Westergrens höga ambition, att med gemensamma krafter åstadkomma lösningar som är bra för både nyanlända och etablerade Sunnebor, blir verklighet. Om alla drar åt ett konstruktivt håll, i stället för att ständigt ställa olika grupper och behov mot varandra, kommer uppdraget att lyckas. Och då har Sunne visat vad verklig integration innebär.

För varje människa som väljer intoleransens, konfrontationens, och egoismens väg blir världen en lite sämre plats.

Så titta gärna in på Selma.

Det hade garanterat Selma gjort. För hon levde – i motsats till dagens flyktingmotståndare – i verkligheten och inte i en sagovärld.

 

Dan Enwall

chefredaktör

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.