2018-08-31 13:21

2018-08-31 13:21

Var står S beträffande byskolorna?

VALET 2018 HELA SUNNE: Hela Sunnes Björn Gillberg:Björn Gillberg

Replik

Den 21 augusti frågade jag i ett inlägg i FB var Centern och Socialdemokraterna egentligen står i skolfrågan. Den 28 augusti kom så svar från de två partierna. Freddy Kjellströms svar (C) lämnar jag åt läsarna att tolka. Noteras skall dock, att Kjellström vill utveckla gymnasieskolan, så att den passar den lokala arbetsmarknadens behov. Det är utmärkt. Men hur blir det med gymnasiets högskoleförberedande teoretiska linjer, d.v.s. Na och Sa och hur blir det med byskolorna? Jag konstaterar att Kjellströms svar i övrigt är helt i linje med de etiska riktlinjer för förtroendevalda, som kommunfullmäktige har antagit.

Men Socialdemokraternas svar, genom Linda Johansson och Sofie Hauri fd Setherberg, uppfyller inte de etiska riktlinjernas krav på ärlighet och saklighet. De två tillvitar mig helt lögnaktigt, att jag i mitt inlägg i FB har skrivit att Socialdemokraterna ”luras”, ”sviker” och ”undanhåller vad vi egentligen vill för väljarna”. Märk väl att det de hävdar, att jag skrivit i mitt inlägg, återges inom citattecken. Inga av de inom citattecken återgivna orden finns i mitt inlägg.

I inlägget påpekade jag att Socialdemokraterna 2015 backade ur överenskommelsen med Hela Sunne att öppna den nedlagda skolan i Rottneros. Jag nämnde vidare, att Socialdemokraterna 2016, med hjälp av de borgerliga partierna, stoppade ett förslag från Hela Sunne, att det i skolplanen fram till 2019 skulle skrivas in ”I kommunen finns ett antal byskolor. De har även i framtiden en plats i Sunnes skolstruktur”. Jag nämnde dessutom att kommunstyrelsens majoritet, d.v.s. Socialdemokrater och de borgerliga, i våras beslöt att ge i uppdrag åt en extern utredare att ta fram 2-3 förslag angående en framtida skolorganisation. Hela Sunne krävde därvid, att ett av utredningsförslagen skulle vara oförändrad skolstruktur. Förslaget röstades ner av Socialdemokraterna och de borgerliga partierna.

I Socialdemokraternas budgetförslag för 2019 gives utrymme för byskolornas fortsatta existens. Jag ställde dock i FB frågan, mot bakgrund av Socialdemokraternas historiska agerande, om deras budget endast är ett sätt att vinna röster på skolfrågan och sedan ändra uppfattning efter valet. Jag noterar att den frågan fortfarande är obesvarad.

Den 21 augusti frågade jag i ett inlägg i FB var Centern och Socialdemokraterna egentligen står i skolfrågan. Den 28 augusti kom så svar från de två partierna. Freddy Kjellströms svar (C) lämnar jag åt läsarna att tolka. Noteras skall dock, att Kjellström vill utveckla gymnasieskolan, så att den passar den lokala arbetsmarknadens behov. Det är utmärkt. Men hur blir det med gymnasiets högskoleförberedande teoretiska linjer, d.v.s. Na och Sa och hur blir det med byskolorna? Jag konstaterar att Kjellströms svar i övrigt är helt i linje med de etiska riktlinjer för förtroendevalda, som kommunfullmäktige har antagit.

Men Socialdemokraternas svar, genom Linda Johansson och Sofie Hauri fd Setherberg, uppfyller inte de etiska riktlinjernas krav på ärlighet och saklighet. De två tillvitar mig helt lögnaktigt, att jag i mitt inlägg i FB har skrivit att Socialdemokraterna ”luras”, ”sviker” och ”undanhåller vad vi egentligen vill för väljarna”. Märk väl att det de hävdar, att jag skrivit i mitt inlägg, återges inom citattecken. Inga av de inom citattecken återgivna orden finns i mitt inlägg.

I inlägget påpekade jag att Socialdemokraterna 2015 backade ur överenskommelsen med Hela Sunne att öppna den nedlagda skolan i Rottneros. Jag nämnde vidare, att Socialdemokraterna 2016, med hjälp av de borgerliga partierna, stoppade ett förslag från Hela Sunne, att det i skolplanen fram till 2019 skulle skrivas in ”I kommunen finns ett antal byskolor. De har även i framtiden en plats i Sunnes skolstruktur”. Jag nämnde dessutom att kommunstyrelsens majoritet, d.v.s. Socialdemokrater och de borgerliga, i våras beslöt att ge i uppdrag åt en extern utredare att ta fram 2-3 förslag angående en framtida skolorganisation. Hela Sunne krävde därvid, att ett av utredningsförslagen skulle vara oförändrad skolstruktur. Förslaget röstades ner av Socialdemokraterna och de borgerliga partierna.

I Socialdemokraternas budgetförslag för 2019 gives utrymme för byskolornas fortsatta existens. Jag ställde dock i FB frågan, mot bakgrund av Socialdemokraternas historiska agerande, om deras budget endast är ett sätt att vinna röster på skolfrågan och sedan ändra uppfattning efter valet. Jag noterar att den frågan fortfarande är obesvarad.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.