2018-08-09 17:03

2018-08-09 17:03

Alla partier är missnöjespartier

Den 6 augusti hävdar Karl-Johan Adolfsson (C) i FB, att när han var kommunalråd så var det ingen svårighet för centerpartister, socialdemokrater, moderater och folkpartister att samarbeta.

Han skriver ”Men sen Hela Sunne kom med är den viljan borta”. Sålunda har Hela Sunne enligt Adolfsson utövat ett sådant inflytande på nämnda partier, att de inte längre vill samarbeta med Centern. Så förhåller det sig givetvis inte. Vad det handlar om är, att Hela Sunnes entré i kommunalpolitiken resulterade i att 43 års centerstyre bröts och en ny maktbalans skapades. Med Hela Sunne som vågmästare har andra partier än Centern av och till fått gehör för sina frågor. Det kallar Adolfsson i sitt inlägg för oreda. Vi i Hela Sunne kallar det för demokrati.

Adolfsson efterlyser stabilitet i Sunnes politik. Det gör också hans partikollegor Nils Ahlqvist och Sophie Janulf i ett inlägg den 31 juli i FB. Med adress till Hela Sunne hävdar de två att ”politisk stabilitet och förutsägbarhet är nödvändigt för långsiktig utveckling”. Därom är vi inte överens. Politisk stabilitet och förutsägbarhet innebär ofta majoritetsstyre utan hänsyn till minoriteter och på sikt stagnation i stället för utveckling. Ahlqvist och Janulf ser i det kommande valet en möjlighet till nystart med politisk stabilitet som grund. De avråder därför från att rösta på vad de kallar missnöjespartier, underförstått Hela Sunne och SD.

Visst är Hela Sunne ett missnöjesparti. Vi är missnöjda med nedläggningen av byskolor. Vi är missnöjda med hela skolpolitiken. Vi är missnöjda med det kommunala slöseriet och den växande kommunala byråkratin. Lilla Sunne kommun har hela 53 chefer. Antalet anställda i kommunen har dessutom, räknat som heltid, från 2014 till 2017 ökat från 1194 personer till 1277 personer. Det innebär ett ökat skatteuttag på ca. 40 miljoner kronor per år. Detta i en tid då kommunens befolkning minskar. Vi är missnöjda med att majoriteten alltför billigt har sålt ut kommunal egendom. Slottet såldes för 250 000 kr. Campingen såldes till ett alltför lågt pris. Vi är missnöjda med, att köparens löfte, att inom två år investera 70,5 miljoner kronor i campingen och vattenlandet, inte skrevs in i avtalet med köparen. Investeringarna lyser ännu med sin frånvaro. Vi är missnöjda med att kommunen förra året spenderade 5,9 miljoner kronor på konferenser inklusive resor och hotell för kommunalanställda. Det var inte i någon större utsträckning fotfolket som konfererade.

I själva verket har alla partier sina rötter i en strävan att förändra samhället, d.v.s. i missnöje med rådande förhållanden. Det framgår inte minst nu i valtider. Samtidigt är tendensen i hela Europa, att sedan länge etablerad maktpartier blivit dästa och maktfullkomliga. De klarar inte av att förnya sig i takt med tidens behov och de försvinner. Aldrig tidigare har så många nya partier ställt upp vid årets kommunalval. Grunden är politiskt missnöje.

Björn O. Gillberg och Henrik Lagerlöf

för Hela Sunne

Han skriver ”Men sen Hela Sunne kom med är den viljan borta”. Sålunda har Hela Sunne enligt Adolfsson utövat ett sådant inflytande på nämnda partier, att de inte längre vill samarbeta med Centern. Så förhåller det sig givetvis inte. Vad det handlar om är, att Hela Sunnes entré i kommunalpolitiken resulterade i att 43 års centerstyre bröts och en ny maktbalans skapades. Med Hela Sunne som vågmästare har andra partier än Centern av och till fått gehör för sina frågor. Det kallar Adolfsson i sitt inlägg för oreda. Vi i Hela Sunne kallar det för demokrati.

Adolfsson efterlyser stabilitet i Sunnes politik. Det gör också hans partikollegor Nils Ahlqvist och Sophie Janulf i ett inlägg den 31 juli i FB. Med adress till Hela Sunne hävdar de två att ”politisk stabilitet och förutsägbarhet är nödvändigt för långsiktig utveckling”. Därom är vi inte överens. Politisk stabilitet och förutsägbarhet innebär ofta majoritetsstyre utan hänsyn till minoriteter och på sikt stagnation i stället för utveckling. Ahlqvist och Janulf ser i det kommande valet en möjlighet till nystart med politisk stabilitet som grund. De avråder därför från att rösta på vad de kallar missnöjespartier, underförstått Hela Sunne och SD.

Visst är Hela Sunne ett missnöjesparti. Vi är missnöjda med nedläggningen av byskolor. Vi är missnöjda med hela skolpolitiken. Vi är missnöjda med det kommunala slöseriet och den växande kommunala byråkratin. Lilla Sunne kommun har hela 53 chefer. Antalet anställda i kommunen har dessutom, räknat som heltid, från 2014 till 2017 ökat från 1194 personer till 1277 personer. Det innebär ett ökat skatteuttag på ca. 40 miljoner kronor per år. Detta i en tid då kommunens befolkning minskar. Vi är missnöjda med att majoriteten alltför billigt har sålt ut kommunal egendom. Slottet såldes för 250 000 kr. Campingen såldes till ett alltför lågt pris. Vi är missnöjda med, att köparens löfte, att inom två år investera 70,5 miljoner kronor i campingen och vattenlandet, inte skrevs in i avtalet med köparen. Investeringarna lyser ännu med sin frånvaro. Vi är missnöjda med att kommunen förra året spenderade 5,9 miljoner kronor på konferenser inklusive resor och hotell för kommunalanställda. Det var inte i någon större utsträckning fotfolket som konfererade.

I själva verket har alla partier sina rötter i en strävan att förändra samhället, d.v.s. i missnöje med rådande förhållanden. Det framgår inte minst nu i valtider. Samtidigt är tendensen i hela Europa, att sedan länge etablerad maktpartier blivit dästa och maktfullkomliga. De klarar inte av att förnya sig i takt med tidens behov och de försvinner. Aldrig tidigare har så många nya partier ställt upp vid årets kommunalval. Grunden är politiskt missnöje.

Björn O. Gillberg och Henrik Lagerlöf

för Hela Sunne

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.