2018-07-13 09:08

2018-07-13 09:08

Populistisk hitte-på-broschyr

Sunne: SD:s politiska program

Politik

Så damp då den första valbroschyren ner i postlådan, ”Trygghet och tradition” författad av SD som ett led i att locka väljare. Läsningen är intressant. Jag hade ingen aning om att Sunne behöver ett badhus för att överleva och att folk flyttar härifrån för att det inte finns något! Själv har jag bott i kommuner som har byggt badhus och sedan stått med gigantiska driftskostnader, eftersom det inte kommer att räcka med ”privata sponsorer och intressenter”. Då är det andra verksamheter som får släppa till pengar i budgeten. Är vi villiga att offra satsningar på skola, omsorg och äldrevård?

Alla partier i Sunne verkar vara rädda för att ungdomar ska flytta, inte bara SD. Ja, men det kanske beror på att det finns ambitioner kring utbildning och en önskan om att se sig om utanför kommungränsen. Med tanke på den låga utbildningsnivån i kommunen ska väl vidareutbildning snarare uppmuntras. (Eller är det så, hemska tanke, att SD helst vill ha lågutbildade väljare som är lättare att manipulera?) Finns det jobb så kommer också inflyttningen. Några förslag på hur jobbskapandet ska gå till hittar jag inte i SD:s program om nu inte alla ska bli badvakter.

Småföretagsamheten ägnar man sig däremot åt i skriften. Det SD skriver där är inget nytt, men det luktar lite unket när man vill låta påskina att partiet varit delaktig i framgången för Sunnes företagsklimat och lägger förslag på det som redan fungerar.

”Vi vill verka för en kommun där människor känner gemenskap och bryr sig om varandra” får mig nästan att fnissa. Särskilt som SD på en annan sida inte har något positivt att säga om människor från andra delar av världen. De nyanlända jag träffar har ofta bra utbildning – ingenjörer, läkare, tandläkare, arkitekter och har snabbt lärt sig svenska. Några har börjat sin kompletterande utbildning för att kunna bidra till vår välfärd. Den arbetsinvandringen behöver vi, liksom de nysvenskar som tar alla de jobb som ratas av svenskar för att de är för simpla.

Den målsättning SD har med sitt kommunala engagemang är ”en ansvarsfull ekonomisk politik”. Jag undrar det om man samtidig lägger förslag inom skola och äldreomsorg, men inte ett ljud om varifrån pengarna ska komma. Men det förstås – satsningen på Svenska Rallyt, Freja-turer, konferenser på gamla Hotell Selma Lagerlöf och Fryksdalsdansen kommer säkert att ordna biffen.

Jag hoppas innerligt att alla som läser denna populistiska hitte-på-broschyr tar sig en allvarlig funderare. I studiesyfte kan det då vara intressant att läsa om SD:s vallöften inför riksdagsvalet 2014 där ledamöterna sedan röstade mot sina egna förslag gällande exempelvis pensionärsskatt, försvar, invandring, A-kassan. Detta parti är inte trovärdigt på något plan. Röstar ni på SD ska ni dessutom veta att det är ett parti som näppeligen bidragit till något positivt i kommunen under alla år. På det senaste fullmäktigemötet jag besökte studerade jag också det oerhörda intresse deras ledamöter visar. Istället för att följa debatten i salen ägnades tiden åt sociala medier. Jag hoppas att ni inte tänker stödja ett parti där Facebook är mer intressant än att ta det politiska uppdraget på allvar. SD:s uttalande om att ”vi känner ett stort ansvar” ger jag för övrigt inte ett dyft för.

J

Så damp då den första valbroschyren ner i postlådan, ”Trygghet och tradition” författad av SD som ett led i att locka väljare. Läsningen är intressant. Jag hade ingen aning om att Sunne behöver ett badhus för att överleva och att folk flyttar härifrån för att det inte finns något! Själv har jag bott i kommuner som har byggt badhus och sedan stått med gigantiska driftskostnader, eftersom det inte kommer att räcka med ”privata sponsorer och intressenter”. Då är det andra verksamheter som får släppa till pengar i budgeten. Är vi villiga att offra satsningar på skola, omsorg och äldrevård?

Alla partier i Sunne verkar vara rädda för att ungdomar ska flytta, inte bara SD. Ja, men det kanske beror på att det finns ambitioner kring utbildning och en önskan om att se sig om utanför kommungränsen. Med tanke på den låga utbildningsnivån i kommunen ska väl vidareutbildning snarare uppmuntras. (Eller är det så, hemska tanke, att SD helst vill ha lågutbildade väljare som är lättare att manipulera?) Finns det jobb så kommer också inflyttningen. Några förslag på hur jobbskapandet ska gå till hittar jag inte i SD:s program om nu inte alla ska bli badvakter.

Småföretagsamheten ägnar man sig däremot åt i skriften. Det SD skriver där är inget nytt, men det luktar lite unket när man vill låta påskina att partiet varit delaktig i framgången för Sunnes företagsklimat och lägger förslag på det som redan fungerar.

”Vi vill verka för en kommun där människor känner gemenskap och bryr sig om varandra” får mig nästan att fnissa. Särskilt som SD på en annan sida inte har något positivt att säga om människor från andra delar av världen. De nyanlända jag träffar har ofta bra utbildning – ingenjörer, läkare, tandläkare, arkitekter och har snabbt lärt sig svenska. Några har börjat sin kompletterande utbildning för att kunna bidra till vår välfärd. Den arbetsinvandringen behöver vi, liksom de nysvenskar som tar alla de jobb som ratas av svenskar för att de är för simpla.

Den målsättning SD har med sitt kommunala engagemang är ”en ansvarsfull ekonomisk politik”. Jag undrar det om man samtidig lägger förslag inom skola och äldreomsorg, men inte ett ljud om varifrån pengarna ska komma. Men det förstås – satsningen på Svenska Rallyt, Freja-turer, konferenser på gamla Hotell Selma Lagerlöf och Fryksdalsdansen kommer säkert att ordna biffen.

Jag hoppas innerligt att alla som läser denna populistiska hitte-på-broschyr tar sig en allvarlig funderare. I studiesyfte kan det då vara intressant att läsa om SD:s vallöften inför riksdagsvalet 2014 där ledamöterna sedan röstade mot sina egna förslag gällande exempelvis pensionärsskatt, försvar, invandring, A-kassan. Detta parti är inte trovärdigt på något plan. Röstar ni på SD ska ni dessutom veta att det är ett parti som näppeligen bidragit till något positivt i kommunen under alla år. På det senaste fullmäktigemötet jag besökte studerade jag också det oerhörda intresse deras ledamöter visar. Istället för att följa debatten i salen ägnades tiden åt sociala medier. Jag hoppas att ni inte tänker stödja ett parti där Facebook är mer intressant än att ta det politiska uppdraget på allvar. SD:s uttalande om att ”vi känner ett stort ansvar” ger jag för övrigt inte ett dyft för.

J

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.