2018-05-14 11:25

2018-05-14 11:25

Det finns för mycket att förlora

Skoldebatten: Öppet brev till Sunnes politiker, från Svensk Flexografiförening, Sweflex

Utbildning

Det är med oro vi har kunnat följa de senaste veckorna diskussion kring nedläggningsbeslutet för Samhällsvetenskapliga och Naturvetenskapliga programmen vid SG/Broby (Sunne gymnasieskola Broby).

Enligt den information kommunicerats i media och finns beskrivet i kommunstyrelsens protokoll så är beslutet fattat på bristfälliga underlag där inga kalkyler och konsekvensanalyser presenterats.

Om detta beslut genomföres kommer det att få stora konsekvenser på den kvarvarande verksamheten vilket innebär ytterligare kostnader för Sunne kommun. Detta kommer att på sikt innebära att även närliggande verksamhet som Yrkeshögskola och uppdragsutbildning på Brobygrafiska kan komma i farozonen för nedläggning. Detta understrykes också av Moderaterna som framfört att även dom två industriprogrammen Grafisk produktion och Industritekniska programmet skall läggas ner. Förslaget presenteras av moderaterna trots att det finns stora grafiska och verkstadsmekaniska arbetsgivare i Sunne som har ett behov av välutbildad matchande arbetskraft. Skulle Moderaternas förslag genomföras så får det förödande konsekvenser för företagen i Sunne.

För Sweflex (Svensk Flexografiförening) som intresseförening för den grafiska branschen framstår Brobygrafiska som ett föredömligt skolexempel på hur utbildning och näringsliv samarbetar och skapar högkvalitativ utbildning för branschen. Näringslivet har under hela Brobygrafiska verksamhetstid varit mycket lyhörd och stödjande vid investeringar och förnyande av utrustning till skolan. Detta har gjort att alla elever på SG/Broby och Brobygrafiska kunnat utbilda sig på den modernaste utrusningen.

Sverige är i en högkonjunktur och arbetsgivare söker efter välutbildad arbetskraft. Det är få branscher som har så utomordentligt goda utbildningsmöjligheter som den grafiska branschen har på Brobygrafiska.

Skolan har också ett mycket stort internationellt nätverk bl.a. genom Sweflex som kommer både lärare och elever till del för vidareutbildning och praktikplatser. Att som moderaterna i Sunne föreslå en nedläggning då man i länet genomför en av de största investeringarna på mycket länge i form av en ny kartongmaskin på BillerudKorsnäs, Gruvön är överraskande. Brobygrafiska och SG/Brobys gemensamma utrustning möjliggör tester för utveckling av sådana material som t ex Billerud Korsnäs kartongmaskin producerar.

Som en mycket aktiv partner till Brobygrafiska hade Sweflex förväntat sig någon form av samråd för gemensam analys innan kommunstyrelsen tog beslut. Så har inte skett. Det finns allt för mycket att förlora för Sunne kommun om förslagen genomföres och SG/Broby och Brobygrafiska förlorar därmed möjligheten att vara den fanbärare man hittills varit för Sunne kommun och Värmland.

Göran Dahl

ordförande, Sweflex

Det är med oro vi har kunnat följa de senaste veckorna diskussion kring nedläggningsbeslutet för Samhällsvetenskapliga och Naturvetenskapliga programmen vid SG/Broby (Sunne gymnasieskola Broby).

Enligt den information kommunicerats i media och finns beskrivet i kommunstyrelsens protokoll så är beslutet fattat på bristfälliga underlag där inga kalkyler och konsekvensanalyser presenterats.

Om detta beslut genomföres kommer det att få stora konsekvenser på den kvarvarande verksamheten vilket innebär ytterligare kostnader för Sunne kommun. Detta kommer att på sikt innebära att även närliggande verksamhet som Yrkeshögskola och uppdragsutbildning på Brobygrafiska kan komma i farozonen för nedläggning. Detta understrykes också av Moderaterna som framfört att även dom två industriprogrammen Grafisk produktion och Industritekniska programmet skall läggas ner. Förslaget presenteras av moderaterna trots att det finns stora grafiska och verkstadsmekaniska arbetsgivare i Sunne som har ett behov av välutbildad matchande arbetskraft. Skulle Moderaternas förslag genomföras så får det förödande konsekvenser för företagen i Sunne.

För Sweflex (Svensk Flexografiförening) som intresseförening för den grafiska branschen framstår Brobygrafiska som ett föredömligt skolexempel på hur utbildning och näringsliv samarbetar och skapar högkvalitativ utbildning för branschen. Näringslivet har under hela Brobygrafiska verksamhetstid varit mycket lyhörd och stödjande vid investeringar och förnyande av utrustning till skolan. Detta har gjort att alla elever på SG/Broby och Brobygrafiska kunnat utbilda sig på den modernaste utrusningen.

Sverige är i en högkonjunktur och arbetsgivare söker efter välutbildad arbetskraft. Det är få branscher som har så utomordentligt goda utbildningsmöjligheter som den grafiska branschen har på Brobygrafiska.

Skolan har också ett mycket stort internationellt nätverk bl.a. genom Sweflex som kommer både lärare och elever till del för vidareutbildning och praktikplatser. Att som moderaterna i Sunne föreslå en nedläggning då man i länet genomför en av de största investeringarna på mycket länge i form av en ny kartongmaskin på BillerudKorsnäs, Gruvön är överraskande. Brobygrafiska och SG/Brobys gemensamma utrustning möjliggör tester för utveckling av sådana material som t ex Billerud Korsnäs kartongmaskin producerar.

Som en mycket aktiv partner till Brobygrafiska hade Sweflex förväntat sig någon form av samråd för gemensam analys innan kommunstyrelsen tog beslut. Så har inte skett. Det finns allt för mycket att förlora för Sunne kommun om förslagen genomföres och SG/Broby och Brobygrafiska förlorar därmed möjligheten att vara den fanbärare man hittills varit för Sunne kommun och Värmland.

Göran Dahl

ordförande, Sweflex

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.