2018-04-17 08:42

2018-04-17 08:42

Ett skolbeslut under kuppartade former

Skoldebatten: Många förlorare

Nu har Sunne kommun lagt ned de högskoleförberedande gymnasielinjerna Samhäll och Natur. Det skedde på ett extra kommunstyrelsemöte den 9/4 2018.

Förslaget att lägga ned gymnasielinjerna var inte berett av skolledningen. Inte heller hade man samrått enligt MBL med lärarfacket. På dessa två punkter skedde beslutet mot kommunstyrelsens arbetsordning. Märkligt att ingen politiker reagerade på dessa formella felaktigheter. Eftersom ärendet inte var förberett visste inte de beslutande politikerna hur mycket pengar som sparades på beslutet.

De politiker som gått i spetsen för nedläggning är Gunilla Ingemyr och Freddie Kjellström, båda från Centerpartiet samt Henrik Frykberger och Fredrik Andersson från Moderaterna. Bistånd för nedläggning fick man från Liberaler och Sverigedemokrater.

Centern har som motto ”närodlad politik”. Är det närodlad politik att lägga ned gymnasielinjer utan att veta hur mycket pengar man sparar? För de gymnasielever som åker till andra kommuner för studier får Sunne kommun betala dyrt.

De stora förlorarna i detta politiska spel är eleverna, barnfamiljerna, lärare och övrig skolpersonal. Det finns risk att många barnfamiljer lämnar kommunen och att färre flyttar hit.

Uppenbarligen har Sunne kommun bristande kunskaper i MBL eftersom berörda lärare sent på kvällen 9/4 fick SMS om att deras arbeten skulle försvinna.

Sunne kommun är för närvarande en skolkommun i fritt fall. Sunne är rankad av SKL (Sveriges kommuner och landsting) som en av de 20 procent sämsta skolkommunerna i landet. Moderaterna aviserar redan nu att de vill lägga ned ytterligare gymnasielinjer. Sånt budskap sänder mycket negativa signaler till barnfamiljer och lärarkåren. Det finns risk för att Sunne dräneras på duktiga lärare. Utbildning är en investering för framtiden och måste få kosta!

Skolfux

Nu har Sunne kommun lagt ned de högskoleförberedande gymnasielinjerna Samhäll och Natur. Det skedde på ett extra kommunstyrelsemöte den 9/4 2018.

Förslaget att lägga ned gymnasielinjerna var inte berett av skolledningen. Inte heller hade man samrått enligt MBL med lärarfacket. På dessa två punkter skedde beslutet mot kommunstyrelsens arbetsordning. Märkligt att ingen politiker reagerade på dessa formella felaktigheter. Eftersom ärendet inte var förberett visste inte de beslutande politikerna hur mycket pengar som sparades på beslutet.

De politiker som gått i spetsen för nedläggning är Gunilla Ingemyr och Freddie Kjellström, båda från Centerpartiet samt Henrik Frykberger och Fredrik Andersson från Moderaterna. Bistånd för nedläggning fick man från Liberaler och Sverigedemokrater.

Centern har som motto ”närodlad politik”. Är det närodlad politik att lägga ned gymnasielinjer utan att veta hur mycket pengar man sparar? För de gymnasielever som åker till andra kommuner för studier får Sunne kommun betala dyrt.

De stora förlorarna i detta politiska spel är eleverna, barnfamiljerna, lärare och övrig skolpersonal. Det finns risk att många barnfamiljer lämnar kommunen och att färre flyttar hit.

Uppenbarligen har Sunne kommun bristande kunskaper i MBL eftersom berörda lärare sent på kvällen 9/4 fick SMS om att deras arbeten skulle försvinna.

Sunne kommun är för närvarande en skolkommun i fritt fall. Sunne är rankad av SKL (Sveriges kommuner och landsting) som en av de 20 procent sämsta skolkommunerna i landet. Moderaterna aviserar redan nu att de vill lägga ned ytterligare gymnasielinjer. Sånt budskap sänder mycket negativa signaler till barnfamiljer och lärarkåren. Det finns risk för att Sunne dräneras på duktiga lärare. Utbildning är en investering för framtiden och måste få kosta!

Skolfux

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.