2018-04-17 08:44

2018-04-17 08:44

Ett Fryksdalens gymnasium

Skoldebatten: Framtidssäkring

Sunne

Oron över att kommunen håller på att nedmonteras måste mötas med väl genomtänkta politiska svar. Sunne kommun står inför tuffa tider. Prioriteringar måste göras. Men samtidigt måste vi också se till att Sunne fortsätter att vara en plats dit barnfamiljer vill flytta och där människor vill stanna kvar.

Den stora debatten just nu handlar om huruvida man är för eller emot att programmen ska stoppas. Det är varken hållbart att ha kvar gymnasiet i dess nuvarande form eller att bara lägga ner det helt och hållet, för att därefter låta ungdomarna i kommunen söka sig till Karlstad, och att vi därmed skjuter ifrån oss ansvaret helt och hållet. Men mellan dessa två linjer finns det ett alternativ. Alternativet stavas gemensam gymnasieförvaltning mellan Sunne och Torsby för att framtidssäkra gymnasieutbildningen i Fryksdalen.

En gemensam gymnasieförvaltning skulle medföra större resurser från ett större skatteunderlag. Det skulle också innebära fler sökanden från ett större sökunderlag. Ett samarbete skulle kunna innebära att man delar upp de olika programmen mellan kommunerna med en skola i Sunne och en skola i Torsby. Dessa bildar ett ”Fryksdalens gymnasium”. Det skulle ge alla de elever som vill studera så nära hemmet som möjligt en chans till att just göra det. Det skulle leda till att kunskaper och erfarenheter mellan lärarna i de båda kommunerna skulle kunna utväxlas och därmed leda till en bättre och mer kvalitativ undervisning. Med en sådan alternativ mellanväg så skulle vi ge framtida generationer av sunnebor en möjlighet att få läsa sin gymnasieutbildning i Fryksdalen.

Anton Bengtsson (M)

kommunfullmäktigekandidat på plats 4

Oron över att kommunen håller på att nedmonteras måste mötas med väl genomtänkta politiska svar. Sunne kommun står inför tuffa tider. Prioriteringar måste göras. Men samtidigt måste vi också se till att Sunne fortsätter att vara en plats dit barnfamiljer vill flytta och där människor vill stanna kvar.

Den stora debatten just nu handlar om huruvida man är för eller emot att programmen ska stoppas. Det är varken hållbart att ha kvar gymnasiet i dess nuvarande form eller att bara lägga ner det helt och hållet, för att därefter låta ungdomarna i kommunen söka sig till Karlstad, och att vi därmed skjuter ifrån oss ansvaret helt och hållet. Men mellan dessa två linjer finns det ett alternativ. Alternativet stavas gemensam gymnasieförvaltning mellan Sunne och Torsby för att framtidssäkra gymnasieutbildningen i Fryksdalen.

En gemensam gymnasieförvaltning skulle medföra större resurser från ett större skatteunderlag. Det skulle också innebära fler sökanden från ett större sökunderlag. Ett samarbete skulle kunna innebära att man delar upp de olika programmen mellan kommunerna med en skola i Sunne och en skola i Torsby. Dessa bildar ett ”Fryksdalens gymnasium”. Det skulle ge alla de elever som vill studera så nära hemmet som möjligt en chans till att just göra det. Det skulle leda till att kunskaper och erfarenheter mellan lärarna i de båda kommunerna skulle kunna utväxlas och därmed leda till en bättre och mer kvalitativ undervisning. Med en sådan alternativ mellanväg så skulle vi ge framtida generationer av sunnebor en möjlighet att få läsa sin gymnasieutbildning i Fryksdalen.

Anton Bengtsson (M)

kommunfullmäktigekandidat på plats 4

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.