2018-01-19 08:37

2018-01-19 08:37

Landsbygden får betala

Trygghet: När polisen är satt under press 

Brottsligheten och otryggheten breder ut sig över Sverige. Värst drabbade är förmodligen de boende i storstädernas utsatta förorter, men utvecklingen påverkar också oss som bor utanför storstäderna. När polisresurserna pressas av gängkriminaliteten i förorterna är det landsbygdens trygghet som försummas.

Idag har vi alldeles för få poliser i Sverige. Samtidigt som befolkningen ökar så sjunker antalet poliser. Detta drabbar laglydiga människor som blivit utsatta för ett brott. Utländska stöldligor drar nytta av situationen och har riktat in sin verksamhet på Sverige och den svenska landsbygden.

Här har staten ett grundläggande ansvar för medborgarnas trygghet och säkerhet. Det ansvaret gäller för alla medborgare. Oavsett om du bor i Västra Ämtervik eller Stockholm så ska polisen sörja om din trygghet och säkerhet. Börjar staten försumma det här ansvaret så skadas både sammanhållningen och tilliten i hela samhället.

Moderaterna tar det här ansvaret på allvar. Därför har vi gått fram med ett brett åtgärdspaket för att öka tryggheten i hela Sverige. Vi vill öka antalet polisanställda i Värmland med cirka 200 personer samt höja polislönerna med i genomsnitt 3 000 kronor per månad. Vi har också föreslagit en rad straffskärpningar som bland annat gör att utländska medborgare som begår inbrott i Sverige ska kunna utvisas.

Fler poliser och skärpta straff löser inte alla problem med brottslighet och otrygghet. Men just nu är det precis vad som behövs för att vända det allvarliga läge som Sverige befinner sig i.

Pål Jonson (M) 

riksdagsledamot från Värmland 

Brottsligheten och otryggheten breder ut sig över Sverige. Värst drabbade är förmodligen de boende i storstädernas utsatta förorter, men utvecklingen påverkar också oss som bor utanför storstäderna. När polisresurserna pressas av gängkriminaliteten i förorterna är det landsbygdens trygghet som försummas.

Idag har vi alldeles för få poliser i Sverige. Samtidigt som befolkningen ökar så sjunker antalet poliser. Detta drabbar laglydiga människor som blivit utsatta för ett brott. Utländska stöldligor drar nytta av situationen och har riktat in sin verksamhet på Sverige och den svenska landsbygden.

Här har staten ett grundläggande ansvar för medborgarnas trygghet och säkerhet. Det ansvaret gäller för alla medborgare. Oavsett om du bor i Västra Ämtervik eller Stockholm så ska polisen sörja om din trygghet och säkerhet. Börjar staten försumma det här ansvaret så skadas både sammanhållningen och tilliten i hela samhället.

Moderaterna tar det här ansvaret på allvar. Därför har vi gått fram med ett brett åtgärdspaket för att öka tryggheten i hela Sverige. Vi vill öka antalet polisanställda i Värmland med cirka 200 personer samt höja polislönerna med i genomsnitt 3 000 kronor per månad. Vi har också föreslagit en rad straffskärpningar som bland annat gör att utländska medborgare som begår inbrott i Sverige ska kunna utvisas.

Fler poliser och skärpta straff löser inte alla problem med brottslighet och otrygghet. Men just nu är det precis vad som behövs för att vända det allvarliga läge som Sverige befinner sig i.

Pål Jonson (M) 

riksdagsledamot från Värmland 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.