2017-10-05 16:08

2017-10-05 16:08

Vart tog vandrarhemmet vägen?

Sunne: Sammanblandning av företag och styrelsens ansvar

Turism

Var har vårt gamla hederliga vandrarhem tagit vägen? Som med STF:s regler hyrdes ut till mycket rimliga kostnader. En titt på vandrarhemmets hemsida gav vid handen att vandrarhemmet nu övergått till ett vanligt ”bed and breakfast”, ett ställe med mycket dyrare logi och även i övrigt var vandrarhemkänslan borta. Vad har hänt med denna fina hembygdsklenod? Med den i särklass finaste och ljuvligaste utsikt över Sunne med omnejd.

Det kan väl knappast ligga i hembygdsföreningens intresse att driva ”bed and breakfast”-anläggning i det gamla vandrarhemmets lokaler. Det måste finnas an hembygdsförening som kan rätta till denna fadäs som har uppstått på något regelvidrigt sätt!

Är det nu en ”bed and breakfast”-försäljning som pågår tillsammans med företaget AB Lewa med event av olika slag? Dessutom finns det många fler företag knutna till den arrendator som hembygdsförenigen har arrendekontrakt med, enligt utsago gäller arrendekontraktet till 2017-12-31, då nytt arrendeförfarande ska utlysas till intresserade arrendatorer i Sunne med omnejd.

För vän av ordning förefaller det vara an aning rörigt med denna sammanblandning av diverse företag och hembygdsföreningens styrelses ansvar, med de rågångar som måste finnas för ekonomisk redovisning.

Vad jag förstår drivs verksamheten i vandrarhemmets tidigare lokaler, som hembygdsföreningen ansvarar för genom sin styrelse.

Det kan väl knappast vara så att en ”bed and breakfast”-försäljning gagnar hembygdsföreningens syften och stadgeenliga åtaganden på hembygdens kultur- och fritidsområden. Här ger säkert stadgarna vägledning.

Vad beträffar logipriserna så ligger de högt över tidigare STF:s rekommenderade priser, inte bara för kundrekrytering till logidelen, vilket bidragit till att arrendekontraktet ej uppfyllts.

Ska bli mycket intressant att höra styrelsens förklaring till den uppkomna situationen. Det påminner om ”gökungen” som bara har trängt ut den gamla verksamheten utan medlemspåverkan eller demokratiska beslut.

Hemsidans bild av verksamheten präglas starkt av en hopblandning av företag och hembygdsföreningens styrelses verksamheter.

Det står Tossebrgsklätten, Sunne Logi B&B, Events, vad är detta för konglomerat? Hur redovisas detta ekonomiskt till styrelse och medlemmar?

Gunnar Andersson

Var har vårt gamla hederliga vandrarhem tagit vägen? Som med STF:s regler hyrdes ut till mycket rimliga kostnader. En titt på vandrarhemmets hemsida gav vid handen att vandrarhemmet nu övergått till ett vanligt ”bed and breakfast”, ett ställe med mycket dyrare logi och även i övrigt var vandrarhemkänslan borta. Vad har hänt med denna fina hembygdsklenod? Med den i särklass finaste och ljuvligaste utsikt över Sunne med omnejd.

Det kan väl knappast ligga i hembygdsföreningens intresse att driva ”bed and breakfast”-anläggning i det gamla vandrarhemmets lokaler. Det måste finnas an hembygdsförening som kan rätta till denna fadäs som har uppstått på något regelvidrigt sätt!

Är det nu en ”bed and breakfast”-försäljning som pågår tillsammans med företaget AB Lewa med event av olika slag? Dessutom finns det många fler företag knutna till den arrendator som hembygdsförenigen har arrendekontrakt med, enligt utsago gäller arrendekontraktet till 2017-12-31, då nytt arrendeförfarande ska utlysas till intresserade arrendatorer i Sunne med omnejd.

För vän av ordning förefaller det vara an aning rörigt med denna sammanblandning av diverse företag och hembygdsföreningens styrelses ansvar, med de rågångar som måste finnas för ekonomisk redovisning.

Vad jag förstår drivs verksamheten i vandrarhemmets tidigare lokaler, som hembygdsföreningen ansvarar för genom sin styrelse.

Det kan väl knappast vara så att en ”bed and breakfast”-försäljning gagnar hembygdsföreningens syften och stadgeenliga åtaganden på hembygdens kultur- och fritidsområden. Här ger säkert stadgarna vägledning.

Vad beträffar logipriserna så ligger de högt över tidigare STF:s rekommenderade priser, inte bara för kundrekrytering till logidelen, vilket bidragit till att arrendekontraktet ej uppfyllts.

Ska bli mycket intressant att höra styrelsens förklaring till den uppkomna situationen. Det påminner om ”gökungen” som bara har trängt ut den gamla verksamheten utan medlemspåverkan eller demokratiska beslut.

Hemsidans bild av verksamheten präglas starkt av en hopblandning av företag och hembygdsföreningens styrelses verksamheter.

Det står Tossebrgsklätten, Sunne Logi B&B, Events, vad är detta för konglomerat? Hur redovisas detta ekonomiskt till styrelse och medlemmar?

Gunnar Andersson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.