2017-04-25 09:31

2017-04-25 09:32

Fler sommarjobb måste skapas

Arbetsmarknad: En viktig frihetsfråga

Sommaren kommer allt närmare. Sunne Sommarland, glass vid Fryken och sena kvällar med sina vänner. Det börjar bli dags för oss unga att fila på ett cv för att få chansen att få det första jobbet, att sitta i kassan på Ica, jobba på ett äldreboende eller kanske sälja jordgubbar. Men samtidigt som drömmar om ett första jobb skapas kommer alldeles för många drömmar att krossas i sommar. Alldeles för få kommer få ett sommarjobb och det är ett resultat av socialdemokratisk politik.

Vi i Moderata Ungdomsförbundet är helt övertygade om att fler sommarjobb är en av de viktigaste frihetsfrågorna för unga människor, då det ofta innebär ett första kliv in på arbetsmarknaden. För att fler ungdomar ska få chansen att få sitt första jobb behövs en politik som skapar förutsättningar för fler sommarjobb. Det måste löna sig mer att jobba men framförallt måste det bli enklare för företag att anställa sommarjobbare.

Det kostar idag alldeles för mycket pengar för en arbetsgivare att anställa. Det beror på att Socialdemokraterna gjort det tre gånger så dyrt att anställa unga. Detta är att bygga murar kring arbetsmarknaden vilket gör det svårare att få jobb. Med logiken att folk ska röka mindre höjer regeringen skatten på cigaretter, varför höjer man i sådant fall skatten på att anställa unga?

Om fler sommarjobb ska skapas måste det också bli enklare för företagare att anställa. Genom mindre regelkrångel kan entreprenörer fokusera på att vara företagare istället för att fylla i blanketter. Turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd håller många unga utanför.

Vi i Moderata ungdomsförbundet vill att fler unga ska få sitt första jobb och det uppnås genom att göra det så enkelt som möjligt för företag att anställa fler sommarjobbare. Den underbara känslan när man får sin första lön som man själv tjänat ihop är oslagbar – fler måste få känna den känslan redan nu i sommar. Det är dags att på allvar skapa förutsättningar för fler sommarjobb.

Benjamin Dousa och Anton Bengtsson

förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet resp. ordförande MUF Sunne

Sommaren kommer allt närmare. Sunne Sommarland, glass vid Fryken och sena kvällar med sina vänner. Det börjar bli dags för oss unga att fila på ett cv för att få chansen att få det första jobbet, att sitta i kassan på Ica, jobba på ett äldreboende eller kanske sälja jordgubbar. Men samtidigt som drömmar om ett första jobb skapas kommer alldeles för många drömmar att krossas i sommar. Alldeles för få kommer få ett sommarjobb och det är ett resultat av socialdemokratisk politik.

Vi i Moderata Ungdomsförbundet är helt övertygade om att fler sommarjobb är en av de viktigaste frihetsfrågorna för unga människor, då det ofta innebär ett första kliv in på arbetsmarknaden. För att fler ungdomar ska få chansen att få sitt första jobb behövs en politik som skapar förutsättningar för fler sommarjobb. Det måste löna sig mer att jobba men framförallt måste det bli enklare för företag att anställa sommarjobbare.

Det kostar idag alldeles för mycket pengar för en arbetsgivare att anställa. Det beror på att Socialdemokraterna gjort det tre gånger så dyrt att anställa unga. Detta är att bygga murar kring arbetsmarknaden vilket gör det svårare att få jobb. Med logiken att folk ska röka mindre höjer regeringen skatten på cigaretter, varför höjer man i sådant fall skatten på att anställa unga?

Om fler sommarjobb ska skapas måste det också bli enklare för företagare att anställa. Genom mindre regelkrångel kan entreprenörer fokusera på att vara företagare istället för att fylla i blanketter. Turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd håller många unga utanför.

Vi i Moderata ungdomsförbundet vill att fler unga ska få sitt första jobb och det uppnås genom att göra det så enkelt som möjligt för företag att anställa fler sommarjobbare. Den underbara känslan när man får sin första lön som man själv tjänat ihop är oslagbar – fler måste få känna den känslan redan nu i sommar. Det är dags att på allvar skapa förutsättningar för fler sommarjobb.

Benjamin Dousa och Anton Bengtsson

förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet resp. ordförande MUF Sunne

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.