2016-04-21 19:41

2016-04-21 19:41

Värmländska livsmedel ger livskvalitet

KOST: Har stor betydelse för folkhälsan

Diskussionen om den mat vi äter har blivit allt intensivare de senaste åren. Det handlar både om hur och var maten produceras och om vilken mat vi äter. Den mat vi äter är en del av vår livsstil, och har mycket stor betydelse för folkhälsan.

Vi har i Värmland en relativt stor livsmedelsproduktion, från primärproduktion till förädling och försäljning, men potentialen är betydligt större. Om vi vill se öppna landskap är det helt avgörande att jorden brukas och betas och att det sker på sätt som är långsiktigt hållbart, inte minst för att våra turister i allt större utsträckning vill ha upplevelser såväl i form av vacker natur som kultur- och matupplevelser av klass. Hållbarhetsaspekten bör även ses ur ett bredare perspektiv – att minska längden på livsmedelstransporterna är att minska de skadliga utsläppen och är av största vikt för vårt miljöarbete.

Det finns alltså många anledningar för såväl medborgare som kommun att se över sin livsmedelsförsörjning, och arbeta för att den mat vi äter framställs och levereras på ett etiskt och hållbart sätt. I dessa avseenden håller den svenska livsmedelsproduktionen hög klass.

Det är viktigt att komma ihåg att livsmedelsproduktionen ser annorlunda ut idag är för några decennier sedan. Exempelvis är den absoluta merparten av de värmländska mjölkproducenterna anslutna till stora mejeribolag, vilket innebär att åtgärder som syftar till mer närodlade livsmedel inte får riskera slå undan benen de värmländska producenter som inte ens har möjlighet att leverera till lokala mejerier.

Vad som istället bör ligga i fokus är svenska djurskydds- och miljökrav, vilket i praktiken åsyftar värmländska och svenska livsmedelsproducenter. Miljöarbetet och öppna landskap främjas genom svensk mat av hög klass, och det är vår förhoppning att Sunne kommun utarbetar en livsmedelsstrategi enligt denna princip.

Nils Ahlqvist

Ola Persson

Gunilla Ingemyr

Centerpartiet i Sunne

Vi har i Värmland en relativt stor livsmedelsproduktion, från primärproduktion till förädling och försäljning, men potentialen är betydligt större. Om vi vill se öppna landskap är det helt avgörande att jorden brukas och betas och att det sker på sätt som är långsiktigt hållbart, inte minst för att våra turister i allt större utsträckning vill ha upplevelser såväl i form av vacker natur som kultur- och matupplevelser av klass. Hållbarhetsaspekten bör även ses ur ett bredare perspektiv – att minska längden på livsmedelstransporterna är att minska de skadliga utsläppen och är av största vikt för vårt miljöarbete.

Det finns alltså många anledningar för såväl medborgare som kommun att se över sin livsmedelsförsörjning, och arbeta för att den mat vi äter framställs och levereras på ett etiskt och hållbart sätt. I dessa avseenden håller den svenska livsmedelsproduktionen hög klass.

Det är viktigt att komma ihåg att livsmedelsproduktionen ser annorlunda ut idag är för några decennier sedan. Exempelvis är den absoluta merparten av de värmländska mjölkproducenterna anslutna till stora mejeribolag, vilket innebär att åtgärder som syftar till mer närodlade livsmedel inte får riskera slå undan benen de värmländska producenter som inte ens har möjlighet att leverera till lokala mejerier.

Vad som istället bör ligga i fokus är svenska djurskydds- och miljökrav, vilket i praktiken åsyftar värmländska och svenska livsmedelsproducenter. Miljöarbetet och öppna landskap främjas genom svensk mat av hög klass, och det är vår förhoppning att Sunne kommun utarbetar en livsmedelsstrategi enligt denna princip.

Nils Ahlqvist

Ola Persson

Gunilla Ingemyr

Centerpartiet i Sunne

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.