2016-04-05 10:07

2016-04-05 10:07

Viktigt att försvara asylrätten

SUNNE: Inhumana förslag

Kommer du ihåg november 2013 när den första bussen med flyktingar kom till Rottneros Camp? Det gör jag.

Jag känner många av de som satt på den där allra första bussen. Även om inte alla fick stanna och många inte haft det lätt fick många efter något år permanenta uppehållstillstånd och flera har fått återförenas med sina familjer. De har fått trygghet i Sunne och jag är så glad för det. Den möjligheten till trygghet som de fått, den vill regeringen ta bort. De säger att vi behöver andrum, men nej, är det något vi har i Värmland är det väl just andrum!

Många barn till de som satt på den där första bussen kunde flyga till Sverige tack vara den lagstiftning som gäller nu. Många barn till de som satt på den där första bussen vet att de får stanna i Sverige. Så hade det inte sett ut om deras föräldrar istället kommit nu. Om regeringens förslag går igenom kommer många andra barn tvingas att åka gummibåt över Medelhavet för att få vara med sina familjer, den enda säkra vägen till Europa stängs. Många andra barn kommer tvingas gå igenom en ny asylprocess varje år. Många andra barn kommer berövas den där tryggheten som barnen till de som kom för några år sen fick.

Jag bara undrar: Hur läker man krigstrauman och hur kommer man till rätta i ett nytt samhälle när man tvingas leva i fortsatt otrygghet? Regeringens förslag är riktigt allvarliga, de bryter mot barnkonventionen och är rent inhumana – de måste stoppas. Vi kan så mycket bättre. Jag uppmanar alla som har kvar sin medmänsklighet att skriva på och på alla sätt du kan sprida (det partipolitiskt obundna) uppropet Folkkampanj för asylrätt (www.folkkampanjforasylratt.se). Än är det inte försent, nu höjer vi våra röster och står upp för asylrätten!

Cecilia Appelquist

Jag känner många av de som satt på den där allra första bussen. Även om inte alla fick stanna och många inte haft det lätt fick många efter något år permanenta uppehållstillstånd och flera har fått återförenas med sina familjer. De har fått trygghet i Sunne och jag är så glad för det. Den möjligheten till trygghet som de fått, den vill regeringen ta bort. De säger att vi behöver andrum, men nej, är det något vi har i Värmland är det väl just andrum!

Många barn till de som satt på den där första bussen kunde flyga till Sverige tack vara den lagstiftning som gäller nu. Många barn till de som satt på den där första bussen vet att de får stanna i Sverige. Så hade det inte sett ut om deras föräldrar istället kommit nu. Om regeringens förslag går igenom kommer många andra barn tvingas att åka gummibåt över Medelhavet för att få vara med sina familjer, den enda säkra vägen till Europa stängs. Många andra barn kommer tvingas gå igenom en ny asylprocess varje år. Många andra barn kommer berövas den där tryggheten som barnen till de som kom för några år sen fick.

Jag bara undrar: Hur läker man krigstrauman och hur kommer man till rätta i ett nytt samhälle när man tvingas leva i fortsatt otrygghet? Regeringens förslag är riktigt allvarliga, de bryter mot barnkonventionen och är rent inhumana – de måste stoppas. Vi kan så mycket bättre. Jag uppmanar alla som har kvar sin medmänsklighet att skriva på och på alla sätt du kan sprida (det partipolitiskt obundna) uppropet Folkkampanj för asylrätt (www.folkkampanjforasylratt.se). Än är det inte försent, nu höjer vi våra röster och står upp för asylrätten!

Cecilia Appelquist

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.