2016-02-23 08:19

2016-02-23 08:19

Stoppa värdlandsavtalet

SVERIGE: Kan få allvarliga följder

utrikespolitik

Sverige står våren 2016 inför ett vägval: det beslut om värdlandsavtal med Nato som nu förbereds i Sveriges Riksdag. Vilka följder ett sådant avtal skulle få för Sveriges utrikespolitiska situation i fredstid i Östersjöområdet, eller hur det skulle påverka oss i en konfliktsituation, har överhuvudtaget inte diskuterats i någon öppen demokratisk debatt i vårt land. Ett värdlandsavtal skulle bland annat kunna innebära stationering av Nato-trupper på svensk mark under krig, övningar eller kriser, dessutom och det kanske värsta av allt: Utan förbehåll ger värdlandsavtalet dessutom Nato rätten att stationera vapen, inklusive kärnvapen, på svensk mark. Sverige blir knappast säkrare i och med detta, i stället blir konsekvenserna de motsatta. Ryssarna kommer naturligtvis att uppleva Sverige som ett hot med ett utvidgat Nato in på knutarna. Under mer än tvåhundra år har Sverige lyckats hålla sig utanför krig och konflikter tack vare en säkerhetspolitik med strategin ”alliansfrihet i fred – neutralitet i krig”. Tidigare har vi haft konflikter runt våra gränser – nu utan någon krigsrisk alls, är den strategin på väg att överges. Varför – och varför så bråttom? Varför ingen genomlysande, demokratisk diskussion, till exempel inför ett riksdagsval, om ett så stort steg mot ett fullt Natomedlemskap? Är Natoförespråkarna rädda att förlora en demokratisk prövning? Stoppa värdlandsavtalet med Nato!

Christina Gezelius

Sverige står våren 2016 inför ett vägval: det beslut om värdlandsavtal med Nato som nu förbereds i Sveriges Riksdag. Vilka följder ett sådant avtal skulle få för Sveriges utrikespolitiska situation i fredstid i Östersjöområdet, eller hur det skulle påverka oss i en konfliktsituation, har överhuvudtaget inte diskuterats i någon öppen demokratisk debatt i vårt land. Ett värdlandsavtal skulle bland annat kunna innebära stationering av Nato-trupper på svensk mark under krig, övningar eller kriser, dessutom och det kanske värsta av allt: Utan förbehåll ger värdlandsavtalet dessutom Nato rätten att stationera vapen, inklusive kärnvapen, på svensk mark. Sverige blir knappast säkrare i och med detta, i stället blir konsekvenserna de motsatta. Ryssarna kommer naturligtvis att uppleva Sverige som ett hot med ett utvidgat Nato in på knutarna. Under mer än tvåhundra år har Sverige lyckats hålla sig utanför krig och konflikter tack vare en säkerhetspolitik med strategin ”alliansfrihet i fred – neutralitet i krig”. Tidigare har vi haft konflikter runt våra gränser – nu utan någon krigsrisk alls, är den strategin på väg att överges. Varför – och varför så bråttom? Varför ingen genomlysande, demokratisk diskussion, till exempel inför ett riksdagsval, om ett så stort steg mot ett fullt Natomedlemskap? Är Natoförespråkarna rädda att förlora en demokratisk prövning? Stoppa värdlandsavtalet med Nato!

Christina Gezelius

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.