2015-12-10 17:25

2015-12-10 17:25

Sund och säker julmat

JULEN CENTERPARTIET I SUNNE KOMMUN: C vill ha global kriskommission mot användningen av antibiotika

Julen innebär värme och gemenskap för många där det är självklart att samlas kring julbordet för att njuta av både sällskap och den goda julmaten. Skinka, sill, köttbullar, rödkål och prinskorv är självklara inslag på julbordet för de flesta.

För Centerpartiet är det även självklart att maten vi äter också är sund och säker. Det gör att julbordet blir ännu godare.

I många länder runtom i EU och världen matas grisar med antibiotika. Inte för att de är sjuka, utan i förebyggande syfte. Det har lett till att många bakterier har blivit resistenta mot den medicin vi alla tar för givet ska fungera när den behövs.

Centerpartiet vill därför att landsting, regioner och kommuner ska engagera sig mer för att öka kunskapen om antibiotikaresistens. Det måste till exempel vara krav på minst svenska djurskyddsregler i alla offentliga upphandlingar, för hur vi behandlar våra djur påverkar människans hälsa.

Centerpartiet vill även att det ska tillsättas en global kriskommission för att minska användningen av antibiotika. Det måste också bli mer lönsamt att forska fram ny antibiotika samt att förebyggande användning av antibiotika helt förbjuds inom djuruppfödning.

Centerpartiet vill inte att julskinkan, eller något annat på julbordet vi samlas kring för att umgås med släkt och vänner, ska innehålla antibiotika. För om antibiotika ska fortsätta vara ett effektivt botemedel mot bakteriesjukdomar måste vi ta krafttag mot den ökande resistensen.

Kampen att komma tillrätta med antibiotikaresistensen börjar hemma vid matbordet, bland annat genom att köpa en julskinka som är fri från antibiotika. Tänk närodlat för ett gott och säkert julbord.

Gunilla Ingemyr

Ola Persson

För Centerpartiet är det även självklart att maten vi äter också är sund och säker. Det gör att julbordet blir ännu godare.

I många länder runtom i EU och världen matas grisar med antibiotika. Inte för att de är sjuka, utan i förebyggande syfte. Det har lett till att många bakterier har blivit resistenta mot den medicin vi alla tar för givet ska fungera när den behövs.

Centerpartiet vill därför att landsting, regioner och kommuner ska engagera sig mer för att öka kunskapen om antibiotikaresistens. Det måste till exempel vara krav på minst svenska djurskyddsregler i alla offentliga upphandlingar, för hur vi behandlar våra djur påverkar människans hälsa.

Centerpartiet vill även att det ska tillsättas en global kriskommission för att minska användningen av antibiotika. Det måste också bli mer lönsamt att forska fram ny antibiotika samt att förebyggande användning av antibiotika helt förbjuds inom djuruppfödning.

Centerpartiet vill inte att julskinkan, eller något annat på julbordet vi samlas kring för att umgås med släkt och vänner, ska innehålla antibiotika. För om antibiotika ska fortsätta vara ett effektivt botemedel mot bakteriesjukdomar måste vi ta krafttag mot den ökande resistensen.

Kampen att komma tillrätta med antibiotikaresistensen börjar hemma vid matbordet, bland annat genom att köpa en julskinka som är fri från antibiotika. Tänk närodlat för ett gott och säkert julbord.

Gunilla Ingemyr

Ola Persson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.