2015-12-10 17:25

2015-12-10 17:25

Bygg ut Klättenskolan!

SUNNE HELA SUNNE: Ny byskolestrid

När byskolorna i Bäckalund, Rottneros och Stöpafors (Klättenskolan) skulle läggas ner 2012 var argumentet bl.a. att dessa skolor tappade elever. Nu verkar det dock blossa upp till en ny skolstrid utifrån det motsatta förhållandet!

I en tjänstemannaskrivelse till kommunstyrelsen påpekar verksamhetschefen för barns- och ungdomars lärande och Klättenskolans rektor att det bör göras en översyn ”av Klättenskolan i syfte att skapa förutsättningar för pedagogisk verksamhet”. De hänvisar till att skolan har för många elever visavi de utrymmen, som står till förfogande. Det saknas till exempel matsal. Under läsåret 2016/2017 kommer antalet elever vid skolan att öka från 43 till 53 och därefter öka ytterligare under följande år. Skolan är dimensionerad för 40 elever. Lägg till detta att det för närvarande finns 18 barn inskrivna på fritids och att fritids lokaler maximalt kan ta 23 barn, samt att man räknar med att ett 30-tal barn behöver plats på fritids framöver. Valet står mellan att bygga ut Klättenskolan eller bussa barnen från och med årskurs 4 till Sunnes tätort.

Utgången av folkomröstningen om byskolorna hösten 2012 talade sitt tydliga språk. Sunneborna ville ha byskolorna kvar. Majoriteten av Sunnes befolkning bor utanför tätorten. Byskolorna är av stor betydelse för skolbyarnas fortlevnad och barnens trygghet. Skolorna har en stor dragningskraft, när det gäller att attrahera nyinflyttade barnfamiljer till Sunne. Ingenting tyder heller på att undervisningen på något sätt skulle vara sämre i byskolorna. De är tveklöst värda att satsas på i stället för att avvecklas. Ytterst handlar det om en jämlikhetsfråga. Efter de omfattande satsningarna på tätortens storskolor, 17 miljoner på Östra Skolan och 31 miljoner på Skäggebergsskolan, är det hög tid att kommunen satsar på byskolorna. Hela Sunne förutsätter att det finns politisk majoritet för en utbyggnad av Klättenskolan.

Björn O. Gillberg

Pär Stjernberg

I en tjänstemannaskrivelse till kommunstyrelsen påpekar verksamhetschefen för barns- och ungdomars lärande och Klättenskolans rektor att det bör göras en översyn ”av Klättenskolan i syfte att skapa förutsättningar för pedagogisk verksamhet”. De hänvisar till att skolan har för många elever visavi de utrymmen, som står till förfogande. Det saknas till exempel matsal. Under läsåret 2016/2017 kommer antalet elever vid skolan att öka från 43 till 53 och därefter öka ytterligare under följande år. Skolan är dimensionerad för 40 elever. Lägg till detta att det för närvarande finns 18 barn inskrivna på fritids och att fritids lokaler maximalt kan ta 23 barn, samt att man räknar med att ett 30-tal barn behöver plats på fritids framöver. Valet står mellan att bygga ut Klättenskolan eller bussa barnen från och med årskurs 4 till Sunnes tätort.

Utgången av folkomröstningen om byskolorna hösten 2012 talade sitt tydliga språk. Sunneborna ville ha byskolorna kvar. Majoriteten av Sunnes befolkning bor utanför tätorten. Byskolorna är av stor betydelse för skolbyarnas fortlevnad och barnens trygghet. Skolorna har en stor dragningskraft, när det gäller att attrahera nyinflyttade barnfamiljer till Sunne. Ingenting tyder heller på att undervisningen på något sätt skulle vara sämre i byskolorna. De är tveklöst värda att satsas på i stället för att avvecklas. Ytterst handlar det om en jämlikhetsfråga. Efter de omfattande satsningarna på tätortens storskolor, 17 miljoner på Östra Skolan och 31 miljoner på Skäggebergsskolan, är det hög tid att kommunen satsar på byskolorna. Hela Sunne förutsätter att det finns politisk majoritet för en utbyggnad av Klättenskolan.

Björn O. Gillberg

Pär Stjernberg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.