2015-11-17 06:00

2015-11-17 14:05

Klarar vi av deras behov?

VÄRMLAND RÄDDA BARNEN: Ensamkommande unga

”Frihet är det bästa ting som sökas kan all världen kring” skrev Biskop Thomas (död 1443) till kröningen av Engelbrekt. Lägg till trygghet och vi har grunden till hur vi ska ta hand om de ensamkommande barn och ungdomar som söker sig till Värmland.

Vi måste vara medvetna om att för de allra flesta av de ensamkommande är uppbrottet från hem och familj ett eget trauma. Lägg därtill hemska upplevelser av våld, ond bråd död, där nära och kära lemlästats eller dödats. Därefter en mycket strapatsfylld flykt med många gånger livet som insats, genom delar av Asien eller Afrika. Kanske vidare över Medelhavet och därefter genom hela Europa innan de försöker finna friheten, fristaden och tryggheten här hos oss i Värmland.

Väl här så börjar deras nya liv. Situationen är ofta svår i början med en väntan och ovisshet innan de fått uppehållstillstånd. Men även efter att de fått ett sådant och ska försöka börja ett nytt liv i en totalt ny och ofta svårförståelig omgivning känns situationen svår och ibland obegriplig för dem.

Då spelar naturligtvis upplevelsen av boende, skolgång, sysselsättning och fritid viktiga roller för dem. Men framför allt handlar det om hur vi bemöter dem och hur vi kan skapa och ge dem den nödvändiga tryggheten som gör situationen hanterbar för dem och som bidrar till att de kan känna sig välkomna och hemma i sitt nya land.

Det är då oerhört viktigt att vi hanterar varje enskilt barns och ungdoms upplevelser och ger dem tro på friheten och framtiden och som gör att de får tryggheten tillbaka. Att de liksom vi själva, när vi upplevt traumatiska händelser, drabbas av posttraumatiska reaktioner som mardrömmar och insomningssvårigheter är högst normalt. De som vi blir deprimerade, irriterade, svänger känslomässigt från glad till ledsen, från skratt till gråt. Det handlar om normala reaktioner på abnorma, onormala händelser. Barnen och ungdomarna vill, precis som alla andra, bli bemötta med respekt och grunden till den respekten läggs genom ett ömsesidigt intresse av varandra. Barnkonventionen slår fast att alla barn och ungdomar upp till 18 år har samma rättigheter. Barnets bästa och barns rätt till inflytande är två av grundprinciperna som genomsyrar hela Barnkonventionen. De andra två grundprinciperna handlar om att inget barn får diskrimineras och att varje barn har rätt till liv och utveckling. Det är viktigt att vi påminner oss om att de barn som flyr ensamma hit till Värmland har samma rättigheter som de barn som fötts här.

För Nätverket Se Mig: Lars Österdahl

Vi måste vara medvetna om att för de allra flesta av de ensamkommande är uppbrottet från hem och familj ett eget trauma. Lägg därtill hemska upplevelser av våld, ond bråd död, där nära och kära lemlästats eller dödats. Därefter en mycket strapatsfylld flykt med många gånger livet som insats, genom delar av Asien eller Afrika. Kanske vidare över Medelhavet och därefter genom hela Europa innan de försöker finna friheten, fristaden och tryggheten här hos oss i Värmland.

Väl här så börjar deras nya liv. Situationen är ofta svår i början med en väntan och ovisshet innan de fått uppehållstillstånd. Men även efter att de fått ett sådant och ska försöka börja ett nytt liv i en totalt ny och ofta svårförståelig omgivning känns situationen svår och ibland obegriplig för dem.

Då spelar naturligtvis upplevelsen av boende, skolgång, sysselsättning och fritid viktiga roller för dem. Men framför allt handlar det om hur vi bemöter dem och hur vi kan skapa och ge dem den nödvändiga tryggheten som gör situationen hanterbar för dem och som bidrar till att de kan känna sig välkomna och hemma i sitt nya land.

Det är då oerhört viktigt att vi hanterar varje enskilt barns och ungdoms upplevelser och ger dem tro på friheten och framtiden och som gör att de får tryggheten tillbaka. Att de liksom vi själva, när vi upplevt traumatiska händelser, drabbas av posttraumatiska reaktioner som mardrömmar och insomningssvårigheter är högst normalt. De som vi blir deprimerade, irriterade, svänger känslomässigt från glad till ledsen, från skratt till gråt. Det handlar om normala reaktioner på abnorma, onormala händelser. Barnen och ungdomarna vill, precis som alla andra, bli bemötta med respekt och grunden till den respekten läggs genom ett ömsesidigt intresse av varandra. Barnkonventionen slår fast att alla barn och ungdomar upp till 18 år har samma rättigheter. Barnets bästa och barns rätt till inflytande är två av grundprinciperna som genomsyrar hela Barnkonventionen. De andra två grundprinciperna handlar om att inget barn får diskrimineras och att varje barn har rätt till liv och utveckling. Det är viktigt att vi påminner oss om att de barn som flyr ensamma hit till Värmland har samma rättigheter som de barn som fötts här.

För Nätverket Se Mig: Lars Österdahl

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.