2015-06-02 06:00

2015-06-02 09:32

Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor

SUNNE: Städande vårdpersonal

Sjukvård

Döm om min förvåning, när jag vid ett besök på ett äldreboende i Sunne, fick se att den enda tjänstgörande sjuksköterskan höll på att städa (torkade golvet) på sköterskeexpeditionen. Vid min kommentar: ”men vad gör du?” svarade hon: ”ja detta har vi gjort länge, detta är inget som är upphandlat.” Jag vet att också undersköterskorna på samma boende har till uppgift att städa de boendes rum och korridorer!

Hur ska de båda kategorierna hinna med boende, med deras olika behov av tillsyn och hjälp, när de också ska vara städerskor?

Inte har de väl utbildat sig i flera år på högskolor och andra skolor för att sen ta ifrån de gamlas rätt till tid för omvårdnad, och i stället städa. Städtiden måste ju tas någonstans ifrån, eller? Vem har kommit på detta?

Städar de personerna som sitter i kommunhuset sina lokaler själva?

För en tid sen fick även städerskor utbildning i ”städkunskap”, hur de skulle städa på bästa sätt, för renligheten så väl som ergonomiskt på bästa sätt. Ingår ”städkunskap” i sjuksköterskornas och undersköterskornas utbildningar?

Till alla sjuksköterskor och undersköterskor som jobbar i vården: vägra att utföra arbetsuppgifter som hör till städerskornas! Om sjuksköterskor och undersköterskor gör det blir det till samhällsnytta på så vis att fler får arbete och de kan ägna sig åt det som de är utbildade för.

Städningen är en viktig del av vården så den behövs mycket väl, men sätt inte högutbildad personal, som kan göra annan nytta för patienterna/de boende, att städa!

Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor!

En som sett vården både inifrån och utifrån

Döm om min förvåning, när jag vid ett besök på ett äldreboende i Sunne, fick se att den enda tjänstgörande sjuksköterskan höll på att städa (torkade golvet) på sköterskeexpeditionen. Vid min kommentar: ”men vad gör du?” svarade hon: ”ja detta har vi gjort länge, detta är inget som är upphandlat.” Jag vet att också undersköterskorna på samma boende har till uppgift att städa de boendes rum och korridorer!

Hur ska de båda kategorierna hinna med boende, med deras olika behov av tillsyn och hjälp, när de också ska vara städerskor?

Inte har de väl utbildat sig i flera år på högskolor och andra skolor för att sen ta ifrån de gamlas rätt till tid för omvårdnad, och i stället städa. Städtiden måste ju tas någonstans ifrån, eller? Vem har kommit på detta?

Städar de personerna som sitter i kommunhuset sina lokaler själva?

För en tid sen fick även städerskor utbildning i ”städkunskap”, hur de skulle städa på bästa sätt, för renligheten så väl som ergonomiskt på bästa sätt. Ingår ”städkunskap” i sjuksköterskornas och undersköterskornas utbildningar?

Till alla sjuksköterskor och undersköterskor som jobbar i vården: vägra att utföra arbetsuppgifter som hör till städerskornas! Om sjuksköterskor och undersköterskor gör det blir det till samhällsnytta på så vis att fler får arbete och de kan ägna sig åt det som de är utbildade för.

Städningen är en viktig del av vården så den behövs mycket väl, men sätt inte högutbildad personal, som kan göra annan nytta för patienterna/de boende, att städa!

Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor!

En som sett vården både inifrån och utifrån

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.