2018-07-06 16:45

2018-07-07 11:14

Allmoge, retro och nya ting i kvarnen

BÄCKALUND: Flera hundra besökare på premiärdagen

Hantverksdagarna är inne på sitt 9:e år och har blivit en sommartradition i Bäckalund. Vid årets premiär var det kö innan veckan invigdes.
– Det är en härlig blandning gammalt och nytt, allt i en fantastisk miljö, menar Lisa Melin, Västra Ämtervik och Lena Jordan, Arvika.

Kvarnen öppnas en gång per år och då arrangeras hantverksdagar i nio dagar. Flera hundra besökare strömmade till på öppningsdagen.

– Det är nionde året vi har öppet och det är jätteroligt att så många besöker oss. I år var det kö utanför ingången innan vi ens hade öppnat, säger Carin Lundblad som inför veckan har bakat kaffebröd och gjort skrädmjölsglass som serveras i cafeét.

I två våningar

Antika saker och möbler samsas med olika slags hantverk i två våningar. Allt är placerat i olika miljöer och rum, gjort med en fingertoppskänsla som att butiken alltid skulle kunna finnas just här.

– Det är bara under hantverksveckan som vi har öppet. Säljarna kommer hit med sina saker, sätter pris på dem och sedan försöker vi göra miljöerna så attraktiva för besökarna som möjligt, säger Carin.

Klädesutställning

I år finns även en mindre klädutställning som visas i ett av rummen. Känslan av en liten tvättstuga infinner sig med tvätt upphängd på en lina.

– Kläderna är från mina föräldrar och morföräldrar, det är ett antal särkar, benkläder, förkläden skjortor med mera som visas. Jag har haft kläderna i en låda under många år. I den har vi plockat ur vid maskerader och liknande. Så de har kommit till användning på sitt sätt. I år lånar jag ut dem till det här arrangemanget, säger Gunvor Björk.

Uppskattad miljö

Lisa Melin, Västra Ämtervik och Lena Jordan, Arvika var lyriska när de fyllde på med prylar i famnen.

– Det finns så mycket att titta på. Det är helt fantastiskt fina saker, både nya och gamla. Att de visas i den här fina gamla kvarnmijlön sätter pricken över i:et. Det är klart att vi stannar till en extra stund också och fikar innan vi åker hem.

Kvarnen öppnas en gång per år och då arrangeras hantverksdagar i nio dagar. Flera hundra besökare strömmade till på öppningsdagen.

– Det är nionde året vi har öppet och det är jätteroligt att så många besöker oss. I år var det kö utanför ingången innan vi ens hade öppnat, säger Carin Lundblad som inför veckan har bakat kaffebröd och gjort skrädmjölsglass som serveras i cafeét.

I två våningar

Antika saker och möbler samsas med olika slags hantverk i två våningar. Allt är placerat i olika miljöer och rum, gjort med en fingertoppskänsla som att butiken alltid skulle kunna finnas just här.

– Det är bara under hantverksveckan som vi har öppet. Säljarna kommer hit med sina saker, sätter pris på dem och sedan försöker vi göra miljöerna så attraktiva för besökarna som möjligt, säger Carin.

Klädesutställning

I år finns även en mindre klädutställning som visas i ett av rummen. Känslan av en liten tvättstuga infinner sig med tvätt upphängd på en lina.

– Kläderna är från mina föräldrar och morföräldrar, det är ett antal särkar, benkläder, förkläden skjortor med mera som visas. Jag har haft kläderna i en låda under många år. I den har vi plockat ur vid maskerader och liknande. Så de har kommit till användning på sitt sätt. I år lånar jag ut dem till det här arrangemanget, säger Gunvor Björk.

Uppskattad miljö

Lisa Melin, Västra Ämtervik och Lena Jordan, Arvika var lyriska när de fyllde på med prylar i famnen.

– Det finns så mycket att titta på. Det är helt fantastiskt fina saker, både nya och gamla. Att de visas i den här fina gamla kvarnmijlön sätter pricken över i:et. Det är klart att vi stannar till en extra stund också och fikar innan vi åker hem.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.