2018-07-04 16:29

2018-07-04 16:29

100-års minnesdag

SUNNE: Minnessten påminner om kungligt besök

Den 4 juli 1918 besökte Gustaf V och drottning Victoria Sunne kyrka. Efter besöket restes en minnessten utanför porten. Dagen uppmärksammas i dag med öppen kyrka, kungatårta och kvällskonsert.

Kyrkoherde Hans-Viktor Krolovitch har tankar om att det kungliga besöket måste ha varit ha varit av större mått, då en speciell sten restes strax framför kyrkan.

– Man kan tänka att det inte bara var en gudstjänst de bevittnade, utan att det måste ha varit något större.

Han spår i vilka förberedelser som skulle göras inför besöket.

– Som kyrkoherde vid den tiden skulle det förmodligen ha varit mängder med förberedelser och putsande med detaljer. Detta med stort stresspåslag med tanke på att det var statens utsände skulle komma till Sunne. Men samtidigt en stor ära att kungaparet valde att passera och Sunne på sin resa genom Sverige.

I dag uppmärksammas att det i år är 100 år sedan det kungliga besöket gjordes och att stenen uppfördes som minne. Inskriptionerna visar kungligheternas namnteckningar med datum den 4 juli 1918. Kyrkan har varit öppen under dagen och kungatårta har serverats.

– Det är en bit historia som vi minns i dag och det kan gott firas. Man kan tänka hur många människor som stod här vid kyrkans entré och väntade på att kungen skulle komma. Det sätter i gång tankar hur tidsepoken var på den tiden och hur det är i dag, säger Hans-Viktor Krolovitch.

I kväll ges konserten Ave Maria, en gitarrkonsert med Mattias von Wachenfeldt med musik av bland andra Schubert, Satie, villa-Lobos och Domeniconi.

Kyrkoherde Hans-Viktor Krolovitch har tankar om att det kungliga besöket måste ha varit ha varit av större mått, då en speciell sten restes strax framför kyrkan.

– Man kan tänka att det inte bara var en gudstjänst de bevittnade, utan att det måste ha varit något större.

Han spår i vilka förberedelser som skulle göras inför besöket.

– Som kyrkoherde vid den tiden skulle det förmodligen ha varit mängder med förberedelser och putsande med detaljer. Detta med stort stresspåslag med tanke på att det var statens utsände skulle komma till Sunne. Men samtidigt en stor ära att kungaparet valde att passera och Sunne på sin resa genom Sverige.

I dag uppmärksammas att det i år är 100 år sedan det kungliga besöket gjordes och att stenen uppfördes som minne. Inskriptionerna visar kungligheternas namnteckningar med datum den 4 juli 1918. Kyrkan har varit öppen under dagen och kungatårta har serverats.

– Det är en bit historia som vi minns i dag och det kan gott firas. Man kan tänka hur många människor som stod här vid kyrkans entré och väntade på att kungen skulle komma. Det sätter i gång tankar hur tidsepoken var på den tiden och hur det är i dag, säger Hans-Viktor Krolovitch.

I kväll ges konserten Ave Maria, en gitarrkonsert med Mattias von Wachenfeldt med musik av bland andra Schubert, Satie, villa-Lobos och Domeniconi.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.