2018-03-05 16:49

2018-03-05 16:49

Sunne bättre än snittet i länet

ARBETSLÖSHETEN: 700 inskrivna hos Arbetsförmedlingen

I januari hade Sunne enligt Arbetsförmedlingen en arbetslöshet på 5,9 procent. Det är en minskning med 1,1 procent jämfört med samma månad förra året. Det är också en bra bit under snittet för Värmland som ligger på 7,7 procent

– Det finns i skrivande stund ca 700 personer inskrivna på Arbetsförmedlingen i Sunne. Av dessa är ungefär 160 personer öppet arbetslösa eller i ett arbetsmarknadspolitiskt program och ytterligare 120 personer finns inom ramen för etableringsuppdraget. Detta motsvarar i huvudsak den tillgängliga kompetens som finns i kommunen, säger Anna Ryman, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Sunne.

Det finns för stunden ett 60-tal arbetsgivare som erbjuder ca 300 lediga jobb i Sunne. Vården och restaurangbranschen tillhör de branscher där behovet är som störst just nu.

– Sett i ett Värmlandsperspektiv så har antalet inskrivna arbetslösa i januari som var utrikes födda minskat med åtta procent sedan slutet av januari 2017. Antalet inrikes födda som var inskrivna arbetslösa hade minskat med 14 procent, säger Anna Ryman

Den relativa arbetslösheten skiljer sig även åt mellan inrikes och utrikes födda. Bland inrikes födda var arbetslösheten i Värmland 4,8 procent medan den var 28,1 procent för utrikes födda.

– Arbetslösheten är således fortsatt låg bland inrikes födda i länet. Personer som är utrikes födda utgör därför en viktig resurs för att möta arbetsmarknadens behov. Allt färre inskrivna arbetslösa är inrikes födda samtidigt som behovet ökar av personer som kan arbeta. Det är viktigt att ta tillvara den kompetens som finns och även skapa förutsättningar för utrikes födda personer så att de kan komma ut i arbete, framhåller hon.

Arbetsförmedlingen har olika insatser riktade till arbetsgivare i syfte att stimulera och underlätta anställning av personer som har det svårare att ta sig ut på arbetsmarknaden.

– Det finns i skrivande stund ca 700 personer inskrivna på Arbetsförmedlingen i Sunne. Av dessa är ungefär 160 personer öppet arbetslösa eller i ett arbetsmarknadspolitiskt program och ytterligare 120 personer finns inom ramen för etableringsuppdraget. Detta motsvarar i huvudsak den tillgängliga kompetens som finns i kommunen, säger Anna Ryman, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Sunne.

Det finns för stunden ett 60-tal arbetsgivare som erbjuder ca 300 lediga jobb i Sunne. Vården och restaurangbranschen tillhör de branscher där behovet är som störst just nu.

– Sett i ett Värmlandsperspektiv så har antalet inskrivna arbetslösa i januari som var utrikes födda minskat med åtta procent sedan slutet av januari 2017. Antalet inrikes födda som var inskrivna arbetslösa hade minskat med 14 procent, säger Anna Ryman

Den relativa arbetslösheten skiljer sig även åt mellan inrikes och utrikes födda. Bland inrikes födda var arbetslösheten i Värmland 4,8 procent medan den var 28,1 procent för utrikes födda.

– Arbetslösheten är således fortsatt låg bland inrikes födda i länet. Personer som är utrikes födda utgör därför en viktig resurs för att möta arbetsmarknadens behov. Allt färre inskrivna arbetslösa är inrikes födda samtidigt som behovet ökar av personer som kan arbeta. Det är viktigt att ta tillvara den kompetens som finns och även skapa förutsättningar för utrikes födda personer så att de kan komma ut i arbete, framhåller hon.

Arbetsförmedlingen har olika insatser riktade till arbetsgivare i syfte att stimulera och underlätta anställning av personer som har det svårare att ta sig ut på arbetsmarknaden.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.