2017-09-30 10:06

2017-09-30 10:06

Äldre trädgårdsbilder efterlyses

ÖSTRA ÄMTERVIK: "Ruths rabatt" på Mårbacka ska återskapas

Har du bilder från Mårbackas trädgård, tagna före 1940, i din ägo? Om någon av dem föreställer ”Ruths rabatt” vill gärna Anna-Lena Sonesson, trädgårdsmästare på Mårbacka, titta på dem.
– Vi ska försöka återskapa den och behöver därför se vad som växte i den då, säger hon.

Just nu pågår ett nationellt projekt om ”utvecklande skötsel i kulturhistoriskt värdefulla parker och trädgårdar”. Projektägare är Hantverkslaboratoriet, Göteborgs universitet, och en av trädgårdarna som ingår är alltså Mårbacka, där fokuset nu ligger på en del av det som Ruth Brandberg byggde upp.

– Hon var Selma Lagerlöfs första trädgårdsmästare och verksam på gården 1909–1911, men hon hade kontakt med Selma ända fram till hennes bortgång 1940. Selma bad Ruth om hjälp att anlägga en längsgående rabatt i nordsydlig riktning i den norra trädgården, och den stod klar 1933. Det är en av de rabatter man vet var den låg. Därför blir den mycket intressant ur ett trädgårdshistoriskt perspektiv, då det bara är den och ”Stjärnrabatten” på framsidan av gården som är kvar efter Selmas bortgång, säger Anna-Lena Sonesson.

Ambitionen är nu att ta bort de växter som inte har en historisk anknytning till gården eller inte fanns ute i trädgårdshandeln före 1940, och i stället plantera växter man kan fastställa fanns på gården eller tidshistoriskt korrekta växter.

Mårbacka har fått ta del av vissa växter från POM (programmet för odlad mångfald) som har haft ett perennupprop i hela Sverige, där man bett allmänheten om hjälp att samla in historiskt intressanta växter som ska bevaras i en nationell genbank.

– Mårbacka fick en stickling från POM av den vita blåklockan som man med säkerhet kan fastställa fanns hos Selma i hennes hem i Falun. Tyvärr trampade en älg sönder den men vi ska få en ny nu i höst, berättar Anna-Lena som nu alltså hoppas på ”rabattbilder” från Fryksdalsbygdens läsare.

– Det vore en ovärderlig hjälp i vårt arbete. Och vi tar gärna emot bilder på eller tips om alla växter med anknytning till Mårbacka och trakten före 1940, konstaterar hon.

Just nu pågår ett nationellt projekt om ”utvecklande skötsel i kulturhistoriskt värdefulla parker och trädgårdar”. Projektägare är Hantverkslaboratoriet, Göteborgs universitet, och en av trädgårdarna som ingår är alltså Mårbacka, där fokuset nu ligger på en del av det som Ruth Brandberg byggde upp.

– Hon var Selma Lagerlöfs första trädgårdsmästare och verksam på gården 1909–1911, men hon hade kontakt med Selma ända fram till hennes bortgång 1940. Selma bad Ruth om hjälp att anlägga en längsgående rabatt i nordsydlig riktning i den norra trädgården, och den stod klar 1933. Det är en av de rabatter man vet var den låg. Därför blir den mycket intressant ur ett trädgårdshistoriskt perspektiv, då det bara är den och ”Stjärnrabatten” på framsidan av gården som är kvar efter Selmas bortgång, säger Anna-Lena Sonesson.

Ambitionen är nu att ta bort de växter som inte har en historisk anknytning till gården eller inte fanns ute i trädgårdshandeln före 1940, och i stället plantera växter man kan fastställa fanns på gården eller tidshistoriskt korrekta växter.

Mårbacka har fått ta del av vissa växter från POM (programmet för odlad mångfald) som har haft ett perennupprop i hela Sverige, där man bett allmänheten om hjälp att samla in historiskt intressanta växter som ska bevaras i en nationell genbank.

– Mårbacka fick en stickling från POM av den vita blåklockan som man med säkerhet kan fastställa fanns hos Selma i hennes hem i Falun. Tyvärr trampade en älg sönder den men vi ska få en ny nu i höst, berättar Anna-Lena som nu alltså hoppas på ”rabattbilder” från Fryksdalsbygdens läsare.

– Det vore en ovärderlig hjälp i vårt arbete. Och vi tar gärna emot bilder på eller tips om alla växter med anknytning till Mårbacka och trakten före 1940, konstaterar hon.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.